Sosyal Medya

Güncel

Karatay'dan pastırma önerisi: Bol bol yiyin diyemem, çünkü çok pahallı

Kayseri 2. Kitap Fuarı’na katılan Prof. Dr. Canan Karatay, Kayseri pastırmasının doğal olmak şartıyla en sağlıklı besin olduğunu söyledi. İçine nitrat katılmamış pastırmanın her halinin sağlıklı olduğunu belirten Karatay, "Bol bol yiyin diyemem, çünkü çok pahalı" dedi.



Kayseri BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından 3-21 Ekim tarihleri arasında gerçekleÅŸtirilen ve 130 yayınevi ile 250’yi aÅŸkın yazar, ÅŸair ve sanatçının katılacağı 2. Kitap Fuarı’na katılan Canan Karatay, saÄŸlıklı yaÅŸama dair söyleÅŸisinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
 
'DOÄžAL OLMAK KAYDIYLA, PASTIRMA EN SAÄžLIKLI BESÄ°N'
 
Kayseri’nin ünlü yiyeceÄŸi pastırmanın, doÄŸal olmak kaydıyla en saÄŸlıklı besin olduÄŸunu kaydeden Karatay, son yıllarda daha hızlı olması için pastırmaya nitrat katıldığını duyduÄŸunu ve bundan dolayı üzüldüÄŸünü dile getirdi.
 
DoÄŸal olan pastırmanın insan vücudunun ihtiyaç duyduÄŸu protein ve yağı dengeli biçimde barındırdığını belirten Karatay, kesesi müsait olan için pastırmanın bol bol tüketilmesini önerdi.
 
'TÜKETMEKTEN KORKMAYIN'
 
Karatay, ÅŸunları söyledi:
 
"Birkaç yıldır pastırmaya nitrat katıldığını duydum, çok üzüldüm. Lütfen geleneklerimizden çok uzaklaÅŸmayalım. Bin 500 kazanacağımıza, 500 kazanalım. Eti ihtiyacı olduÄŸu ısıda kurutarak yiyelim. Yapılışını hızlandırmayalım, aç gözlülük yapmayalım. Pastırma en saÄŸlıklı besindir, kesesi müsait olana.Ä°nsan vücudu protein ve yaÄŸdan oluÅŸur. Protein ve hayvansal yağın insan vücuduna dengeli olarak girmesi lazım. Protein 3 ise yaÄŸ da 1 olmalıdır. Onun için yaÄŸlı kırmızı et tüketmeliyiz. Pastırma protein ve yağın dengeli olduÄŸu bir besindir. Nasıl isterseniz öyle yiyin; bir gün pastırmalı yumurta yersiniz, bir gün pastırmanın yanında yeÅŸillik yersiniz. Ama tüketmekten korkmayın. Bol bol yiyin diyemem, çok pahalı."
 
21 Ekim Küresel Ä°yot EksikliÄŸi Günü'ne dair açıklamalarda da bulunan Karatay, ekmekte bulunan bromür, diÅŸ macunlarındaki florür ve çamaşır sularındaki klorürün iyot eksikliÄŸinin en önemli nedenleri olduÄŸuna dikkat çekti.
 
HÜKÜMETE SESLENDÄ°
 
Unlarda bromür kullanımı konusunda hükumete çaÄŸrıda bulunan Karatay, "Ä°yot çok önemli bir mineraldir. DoÄŸal olarak insan vücudunda bulunmalıdır. Tüm hücrelerimiz iyotu kullanır. Ä°yot eksikliÄŸi tiroid, pankreas, prostat, meme kanserine, haÅŸimato hastalığına neden olur. Ä°yot eksikliÄŸine neden olan da vücuda giren bromürdür, florürdür, klorürdür. Bunlar iyodür ile kardeÅŸtir. Ekmekte, unlarda yüzde 10 bromür katkısı vardır. Bu bromür katkısının yasaklanmasını istiyorum, eÄŸer kanser olmak istemiyorsak. Buradan hükümete sesleniyorum; kanseri önlemek istiyorsanız bromürü yasaklayın. Artık un firmaları da bana kızıyor. Ama unlara artık bromür eklemesinler, eskiden iyodür eklenirdi, iyot eklesinler. Florür diÅŸ macunlarında vardır, o da vücuda fazla girdiÄŸinde iyot reseptörlerini kullandığı için vücut iyodu kullanamıyor. Klorür bütün çamaşır sularında var. Titiz hanımlar kusura bakmasın; evi klorürle zehirliyorlar. Çocukların astım olması, sık sık hastalanması, burunlarının tıkanması klorürden, çamaşır suyundan kaynaklıdır” ifadelerini 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.