Sosyal Medya

Güncel

Resul Tosun / Suudilerin geciken itirafı

Kriz yönetimini Türkiye’den çalmaya çalışan -ki Türkiye dört koldan incelemesini devam ettiriyor- Trump o pervasız tavrıyla Kaşıkçı hakkında Suudileri suçlayan ve tehdit eden açıklamalar yapmaya başlayınca kanaatimce Suudiler bir çıkış yolu aramaya başladılar.



Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan Ä°stanbul KonsolosluÄŸu’na girdiÄŸi ama çıkmadığı anlaşılınca Türkiye harekete geçmiÅŸ ve kısa sürede Kaşıkçı’nın öldürüldüÄŸü neticesine ulaÅŸmıştı. 

Ancak olayın insani yönünün yanı sıra siyasi, diplomatik ve küresel boyutu sebebiyle Türkiye resmi bir açıklama yapmamış ve bu krizi baÅŸarıyla yönetmiÅŸtir. 

Suudi tarafı ise sorumluluktan kaçmaya çalışmış ancak becerememiÅŸtir.   

*** 

Önce konsolos ‘Kaşıkçı’nın kısa süre sonra konsolosluktan ayrıldığını’ söylemiÅŸ, sonra veliahd prens ve VaÅŸington sefiri ‘Kaşıkçı’nın konsoloslukta olmadığını’ açıklamışlar ondan sonra iki hafta boyunca konsolosun Reuters ajansına kapıları açıp maskaralıkyapması bir yana Suudi Arabistan sessizliÄŸe gömülmüÅŸtür.

Dünya liderleri bile olay hakkında görüÅŸ belirtirken Suudi DışiÅŸleri bakanından tek kelimelik bir açıklama gelmemiÅŸtir. 

Suudi medyası da dünya ile dalga geçercesine ‘Kaşıkçı’nın konsolosluktan çıktığını’ söyleyip sorumluluÄŸu Türkiye, Katar ve Ä°hvan-ı Müslimin’e yükleme kurnazlığı peÅŸinde olmuÅŸtur.   

***   

Uluslararası baskı üzerine köÅŸeye sıkışan Suudiler Türkiye ile temasa geçmek zorunda kaldılar. Kral baÅŸkan ErdoÄŸan’ı aradı, Suudi istahbarat baÅŸkanı ve bir heyet Türkiye’ye geldi, Türkiye elindeki delilleri gösterince konsoloslukta arama izni verildi, kral tahkikat talimatı verdi, ‘Kaşıkçı çıktı’ diyen konsolos da ülkesine uçtu. 

Krizi baÅŸarıyla yöneten Türkiye, iliÅŸkilerin zedelenmemesi için resmi bir açıklama yapmadı. Ama Suudiler’e içinde veliahd prense yakın ÅŸahısların da bulunduÄŸu 15 kiÅŸilik ÅŸüphelilerin isimlerini, resimlerini ve diÄŸer bulguları verdi.. 

Olayın detayları kamuoyuna sızdıkça Suudiler bu sorumluluktan kaçamayacaklarını anladılar.   

***   

Ve nihayet evvelki gün gece yarısı Suudi BaÅŸsavcılığı evlere ÅŸenlik bir açıklama yaptı. Ä°lerde olayın geçek ÅŸeklinin ortaya çıkacağı düÅŸünülmeden alelacele yapılan açıklama, olayın tahkikatı sonunda konsoloslukta çıkan bir arbede sonucu Kaşıkçı’nın vefat (!)ettiÄŸinin anlaşıldığı ve tüm sorumluların cezalandırılacağı ÅŸeklindeydi. 

Ceset hakkında da hiçbir bilgi yoktu!

Savcının açıklamasını, kralın istihbaratta ki bazı üst düzey yetkilileri görevden alması haberi takip etti. 

Böylece, ‘Kaşıkçı konsolosluktan çıktı’ diyen Suudiler bu cinayeti itiraf etmiÅŸ oldular.

Ayrıca kuzunun kurda teslimi gibi bir anlayışla, prens veliahd baÅŸkanlığında istihbaratı yeniden düzenleyecek bir kurul oluÅŸturuldu! 

Bu açıklamanın ve tasarrufların kimseyi ikna etmediÄŸi açıktır. Bunlar birkaç kurban seçerek olayın üstünü örtme çabasıdır.   

*** 

Öyle anlaşılıyor ki Suudiler -bu suikastta parmağı bulunduÄŸunu düÅŸündüÄŸüm- ABD’nin kendilerini kurtaracağını zannederek iki hafta olayın üstüne yattılar

Kriz yönetimini Türkiye’den çalmaya çalışan -ki Türkiye dört koldan incelemesini devam ettiriyor- Trump o pervasız tavrıyla Kaşıkçı hakkında Suudileri suçlayan ve tehdit eden açıklamalar yapmaya baÅŸlayınca kanaatimce Suudiler bir çıkış yolu aramaya baÅŸladılar. 

Böyle çocukça bir bahaneye sığındılar. 

Diplomatik hassasiyeti elden bırakmayan Türkiye’ye teÅŸekkür eden Suudi resmi makamları umarız böylece Trump’a güvenilmeyeceÄŸini anlarlar, iliÅŸkilerini en azından gözden geçirme ve bağımsız bir devlet gibi hareket etme istikametinde adım atarlar. 

Hülasa, bu olay böyle kapatılabilir ama Suudi Arabistan uÄŸradığı güven kaybına tekrar kavuÅŸur mu orası meçhul! 

kaynak: STAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.