Sosyal Medya

Kürsü

Akif Beki- Yargı vesayeti mi hortluyormuş, hadi ya!

Akif Beki- Karar



Danıştay BaÅŸkanı Zerrin Güngör’ün kızı Gonca HatinoÄŸlu, CumhurbaÅŸkanlığı’nda hukuk dairesinin başına getirildi diye ayaÄŸa kalkan muhalefet, ters köÅŸe oldu.
 
Bu atamayı yerden yere vurup, yargıya güvenlerinin yıkıldığını söyleyenleri sevindiren bir karar almasın mı Danıştay!
 
ÖÄŸrenci Andı’nı kaldıran MEB yönetmeliÄŸi maddesini, 5 yıl sonra iptal etti 8. Daire. Bir anda yargı vesayeti tartışmalarına geri döndük.
 
Adalet Bakanı Gül baÅŸta, iktidar çevrelerinin tepkisi sert. Yakın ve ciddi bir tehlikenin hortladığına dikkat çekiyorlar.
 
Ne hükümetin yetkisini ve takdir hakkını gasp etmediÄŸi kaldı mahkemenin, ne sınırlarını aşıp yürütmenin yerine geçmediÄŸi, ne hukukiliÄŸine bakacakken yerindelik denetimi yapmaya kalkmadığı...
 
Yargının yürütme üstünde tahakküm kurduÄŸu, hakkı ve yetkisi dışındaki tasarruflara karıştığı, ülkeyi seçilmiÅŸlere yönettirmediÄŸi vesayet günlerine yani baÅŸa sardık birden.
 
‘Aynı Danıştay’ın, baÅŸörtüsü yasağını sonlandıran düzenlemeleri de keyfi ve devlette sürekliliÄŸe aykırı bulup bir sabah kaldırmayacağını kim garanti edebilir’ cümleleri kurulmaya baÅŸlamasın mı!
 
Köprünün altından hiç su akmamış, CumhurbaÅŸkanlığı sistemiyle vesayetin tabutuna son çivi de çakılmamış sanki.
 
ErdoÄŸan ‘erkler çatışmasından erklerin uyumu’ dönemine geçtiÄŸimizi ilan etmemiÅŸ, artık yürütmenin önünde hiçbir engel ve mazeret kalmadığını bildirmemiÅŸ adeta.
 
Düne kadar, yetkilerin tek elde toplandığı, erkler ayrılığının ortadan kaldırıldığı, fiilen imkansızlaÅŸtırılarak yürütmenin yasama ve yargı denetiminden çıkarıldığı iddialarıyla yeni sisteme yüklenen de bu muhalefet deÄŸilmiÅŸ güya...
 
Roller ÅŸipÅŸak deÄŸiÅŸti.
 
OlduÄŸumuz yerde sayıyormuÅŸuz, jüristokrasi başını kaldırmış da kaldığı noktadan vesayete devam ediyormuÅŸ, muhalefet gayet memnunken iktidar karşı çıkıyormuÅŸ havaları estiriliyor.
 
Bir taraf coÅŸkuyu veriyor, diÄŸer taraf küllenmiÅŸ bir korkuyu. Kızıştırılansa seçmen...
 
***
 
Hani milli iradeye ipotek koyan, seçilmiÅŸlerin ensesinde boza piÅŸiren tüm vesayetler bitmiÅŸti; hani o sayfa kapanmış, o devirler geçmiÅŸti diyen yok.
 
Daha dün ‘iktidarın iÅŸlemlerini denetleme görevini nasıl yerine getirecek bu Danıştay’ diyenlerin deÄŸmeyin keyfine, ağızları kulaklarında.
 
“BaÅŸkan’ın çiçeÄŸi burnunda hakim kızı, denetimin muhatabı bir göreve hem de jet hızıyla nasıl atanır, olacak terfi mi bu’ eleÅŸtirileri kayboldu.
 
‘Ehliyet, liyakat ve deneyim kriterlerini geçin, nerede kaldı kuvvetler ayrılığı, nerede kaldı tarafsız ve bağımsız yargı’ ÅŸikayetleriyle birlikte...’Vesayeti geri dönmemek üzere gömdük, demokrasi kazandı, zaferimiz kesin’ nidaları da çöpe gitmesin mi?
 
Vesayet denen hortlak, bir kararla canlanıverdi. Eskinin defnedilmiÅŸ öcüsü, sura üflenmiÅŸ gibi kolayca dirildi.
 
Ayrımcılık ve ÅŸovenizm kokan Andımız dayatmasıyla birlikte en korkutucu gulyabanimiz de aramıza geri döndü.
 
Yattıkları mezardan kalkarak bir hayalet gibi peşimizden geliyorlar.
 
Milli EÄŸitim Bakanlığı, yargı sürecinin henüz tamamlanmadığını açıkladığı halde üstelik...
 
Okullar kışla deÄŸil, çaÄŸdışı ve militarist diye 5 yıl önce kaldırılan marÅŸla ilgili itiraz, yerel seçimlere aylar kala karara baÄŸlanıyor.
 
Kaldırılmayan toz, koparılmayan gürültü yok. Bakalım ‘zamanlama’yı manidar bulan da çıkacak mı?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.