Sosyal Medya

Güncel

Uzmanlar açıkladı! ABD yaptırıma hazırlanıyor

Kaybolan gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın akıbeti tartışılırken Amerikalı uzmanlar önemli bir iddia ortaya attı. Uzmanlar, ABD'nin Riyad'a yaptırım uygulamaya hazırlandığını bildirdi.



Suudi Arabistan vatandaşı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın akıbeti son günlerde Amerikan basınının gündemine otururken Amerikalı uzmanlar, Washington'un Riyad'a yönelik tutumu konusunda ikiye bölündü.

Sputnik'e konuÅŸan Amerikalı uzmanların bir kısmı olası ekonomik kayıplara vurgu yaparak Washington'un Riyad'a yönelik yaptırım uygulama olasılığının bulunmadığını söylerken, diÄŸer bir kısmıysa yaptırımların mutlaka kısa süre içinde devreye girebileceÄŸini belirtti.

Yaptırımların etrafındaki tartışmalar

George Washington Üniversitesi'nden Profesör Charles L. Glaser, Sputnik'e verdiÄŸi demeçte, "Bu olaÄŸanüstü karmaşık bir aÄŸ ve (yaptırımlar) Suudi Arabistan'a yönelik çeliÅŸkili politikalarımızı daha da zorlaÅŸtıracak" diye konuÅŸtu.

Aynı zamanda Suudi Arabistan'ın eylemlerinin ABD için bir sürpriz olmadığını söyleyen Glaser, "Suudilerin yaptıklarında yeni bir ÅŸey görmüyoruz" ifadelerini kullandı.

Genel olarak Suudi Arabistan'a yönelik yaptırım uygulamanın, ABD'nin Suudi petrolüne ihtiyaç duyduÄŸu için zor olacağına dikkat çeken Glaser, "Biz yaptırım uygulayabiliriz, fakat bu bize çok pahalıya mal olabilir. Suudilere, Ä°ran'la ilgili durumun çözümü için Suudilerin yardımına güveniyoruz" dedi.

Amerikalı uzman, ABD Kongresi'nin Suudi Arabistan'a yönelik sert tutum izleyeceÄŸi konusunda da ÅŸüphelerini dile getirdi.

Zamanında ABD'nin Suudi Arabistan BüyükelçiliÄŸi'nde çalışan Amerikalı eski diplomat John E. Herbst ise farklı bir görüÅŸ dile getirdi. Sputnik'e konuÅŸan Herbst, "Yönetim yaptırımlardan yana deÄŸil, fakat Kongre'de aksi bir tutum söz konusu. Bir ÅŸeyletin olacağını seziyorum. Bir ÅŸekilde yaptırımlar olacak, zira BaÅŸkan bunu istemese de 3'te 2'lik çoÄŸunluk saÄŸlandığında Kongre'nin elinde yaptırım uygulama imkanı var. Ben, Kongre'nin 3'te 2'sinin bunun yapılmasından yana olduÄŸunu tahmin ediyorum. Bu durum yönetimi harekete geçmek zorunda bırakabilir"ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan'ın ‘bilinçli olarak' Kaşıkçı olayının içine çekildiÄŸini söyleyen uzman, "Bu bir hata deÄŸil. Onlar, bu olayın sinyal göndereceÄŸini biliyordu"diye konuÅŸtu.

Nüfuzlu Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham, olaydan dolayı bizzat hakarete uÄŸramış hissettiÄŸni kaydederek Suudi Arabistan'a yönelik sert yaptırımlar planladığını belirtti. Graham ayrıca faal Suudi liderler iktidardayken bu ülkeyle iÅŸ yapamayacağını da sözlerine ekledi.

'Sembolik retler'

Bu arada Suudi gazeteci Kaşıkçı'nın akıneti ile ilgili geliÅŸmeler ortamında HSBC, Credit Suisse, BNP Paribas, Societe Generale, JP Morgan Chase, Mastercard, Ford, Uber ve Google Cloud, Bloomberg üst düzey yöneticileri de Suudi Arabistan'da düzenlenecek olan yatırım konferansına katılmayacaklarını açıkladı.

Son olarak Riyad'da düzenlenecek konferanstan çekilenler kervanına ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Ä°ngiltere Ticaret Bakanı Liam Fox da eklendi.

Suudilerin ‘sembolik retlere karşı çok hassas olduklarını' belirten Herbst,"Suudi Arabistan'da çok gerçekçi olarak düÅŸünen kiÅŸiler var ve bu kiÅŸiler, burada olup bitenleri takip ediyorlar ve bir takım deÄŸiÅŸikliklere gitmeleri gerekiyor. Bu kiÅŸiler tarafından bir takım ek adımların atılacağını göreceÄŸimizi düÅŸünüyorum" diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.