Sosyal Medya

Kosova ordu kuruyor, Sırbistan rahatsız

Kosova'da meclis, 5 bin kişilik ulusal bir ordu kurulması için ilk adımı attı. Kosova Güvenlik Gücünün orduya dönüştürülmesini de içeren üç tasarı parlamentodan onay aldı. 120 sandalyeli parlamentoda 98 milletvekili tasarıya destek verirken, 11 Sırp kökenli vekil oylamayı boykot etti. Tasarının meclisten geçebilmesi için önümüzdeki günlerde yapılacak ikinci oturumda da onaylanması gerekiyor.



Oylama öncesi yaptığı konuÅŸmada Kosova BaÅŸbakanı Ramush Haradinaj, "Bu üç yasanın tek bir görevi var, Kosova'nın toprak bütünlüÄŸünü ve Kosova'daki tüm halk gruplarından vatandaÅŸları korumak" dedi.

Kosova'nın kendi ordusunu kurması daha önce de gündeme gelmiÅŸti. Ancak Sırp milletvekilleri, böyle bir hamlenin anayasal deÄŸiÅŸiklik gerektireceÄŸini öne sürerek bu adıma karşı çıkmıştı. Yeni tasarı, Kosova Güvenlik Gücünün bir orduya dönüÅŸtürülmesi için yetkilerinin artırılmasını öngörüyor. Bu nedenle Kosova hükümeti, anayasal deÄŸiÅŸikliÄŸe ihtiyaç olmadığını savunuyor.

NATO tarafından eÄŸitilen 2 bin 500 kiÅŸilik Kosova Güvenlik Gücü, kriz müdahalesi ve sivillerin korunmasından sorumlu olan hafif silahlı bir güç konumunda. Kosova ordusunun ise 5 bin muvazzaf ve 3 bin yedek askerden oluÅŸması hedefleniyor.

SIRBÄ°STAN ORDU HAMLESÄ°

Sırbistan'ın Savunma Bakanı Aleksandar Vulin, Kosova'daki tek silahlı gücün NATO önderliÄŸindeki barış gücü olması gerektiÄŸini söyledi. Bakan Vulin, Kosova'nın ordu sahibi olmasının "Sırbistan'ı ve Sırpları tehdit edeceÄŸini" belirtti.

Kosova'nın ordu hamlesiyle ilgili NATO'dan da deÄŸerlendirme yapıldı. NATO, ÅŸu an için Kosova'dan ayrılma planı olmadığını duyurdu. Ancak, Kosova Güvenlik Güçlerinin statüsünde yapılacak bir deÄŸiÅŸikliÄŸin ittifakın bölgedeki askerlerini azaltmasına neden olacağı belirtiliyor.

Konuya iliÅŸkin Reuters'ın sorusunu yanıtlayan NATO'dan bir yetkili, "Kosova Güvenlik Güçlerinin yapısı, yetkisi ve misyonuna yönelik yapılacak deÄŸiÅŸiklikler Kosovalı yetkililerin kararına kalmış. NATO, ÅŸu anki yetkisi çerçevesinde Kosova Güvenlik Güçlerini destekliyor. Bu yetkinin deÄŸiÅŸmesi durumunda, Kuzey Atlantik Konseyi, Kosova'daki angajmanını gözden geçirmek zorunda kalacaktır" dedi.

2008 yılında bağımsızlığını ilan eden 1,8 milyon nüfuslu Kosova'da hâlâ güvenliÄŸi NATO güçleri saÄŸlıyor. NATO, Yugoslavya'nın dağılmasının ardından Sırp güçlerinin Arnavutlara yönelik operasyonlarına son vermek amacıyla Belgrad'a yönelik bombardıman düzenlemiÅŸti. ABD önderliÄŸindeki NATO'nun Kosova'da 4 bin askeri bulunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.