Sosyal Medya

Güncel

'Silahı satan suç ortağıdır' sözü Fransa'yı bağlamadı

Fransa'nın Savunma Bakanı Florence Parly, Mısır'a sattığı silahların kime karşı kullanıldığı konusunda sorumlulukları olmadığını açıkladı



Fransa'nın Savunma Bakanı Florence Parly, Fransa Senatosunun Dışişleri ve Savunma Komisyonunda, Fransa'nın Mısır'a sattığı silahların 2013 ve sonrasındaki yıllarda halka karşı baskı kurmak amacıyla kullanıldığı iddialarını değerlendirdi.
 
Fransa tarafından Mısır'a satılan savunma sanayisi ürünlerinin Mısır ordusuna yönelik olduÄŸunu kaydeden Parly, bu silahların iç güvenliÄŸi saÄŸlama faaliyetlerinde kullanılmasından ülkesinin sorumlu tutulamayacağını belirtti. Parly, "EÄŸer Mısır, Renault Trucks tarafından üretilen ve uzun zaman önce ihraç ettiÄŸimiz askeri malzemeleri sivil halka karşı kullandıysa, bu bizim hedeflediÄŸimiz bir durum deÄŸildi. Mısır ile bir iÅŸbirliÄŸi iliÅŸkimiz var ve aynı ÅŸekilde silah ihracatı konusunda da güçlü bir iliÅŸkimiz olduÄŸu doÄŸrudur." dedi.
 
Fransız bakan ayrıca, 2013'te Avrupa BirliÄŸi (AB) tarafından uygulamaya sokulan yasağın, güvenlik güçleri tarafından sivil halkı bastırma amacıyla kullanılabilecek silahların Mısır'a satışını düzenlediÄŸini anlatarak, ülkesinin taahhütlerine uyduÄŸunu ve alınan kararlara saygı gösterdiÄŸini sözlerine ekledi.
 
Uluslararası Af Örgütü, dün yayımladığı raporda, Fransa'nın 2012-2015 yıllarında sivil halka karşı kullanılmasına raÄŸmen Sherpa ve MIDS tipi zırhlı araçları satmaya devam ettiÄŸini bildirmiÅŸti. Raporda, baÅŸta 14 aÄŸustos 2013'teki Rabia Meydanı katliamı olmak üzere ülkedeki çok sayıda saldırı ve baskınlarda güvenlik güçlerinin bu araçlardan açılan ateÅŸle binden fazla kiÅŸiyi öldürdüÄŸü belirtilmiÅŸti. "Mısır, Fransız Silahları Baskının Merkezinde" baÅŸlıklı raporda Fransa'nın 2012-2017 yıllarına 4 milyar avroluk silah satışı ile Mısır'ın bir numaralı müÅŸterisi haline geldiÄŸi kaydediliyor.
 
AB'nin, Mısır'a silah ve güvenlik ekipmanı satışını yasaklayan 2013 ve 2014 tarihli direktiflerinin hiçe sayıldığı vurgulanan raporda, Fransa'nın Mısır'da uygulanan baskılar ve insan hakları ihlallerinde "suç ortağı" olduÄŸu uyarısı yapılıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.