Sosyal Medya

Kürsü

Rasim Özdenören- Kan dökme egzersizi

Rasim Özdenören- Yeni Şafak



Kan dökme egzersizi: adı uygarlık...
 
Batı dünyasına bakılırsa kan dökme aleyhine en keskin retorik orada geliÅŸtirilmiÅŸtir.
 
Ama dökülmemesi gereken kan kimin kanıdır?
 
Bir beyaz Amerikalıya bakarsanız, kara derili bir insanın kanı kırmızı mı yoksa kara mı diye test etmek için onun kanını dökmek mubahtır.
 
Keza Afrika’dan kaçırılan insan, kaçırmaya direnirse onun kanını dökmekte de sakınca yoktur.
 
Kaçırılan bir Afrikalı kendi dilini konuÅŸursa, bir kara derili kadın bebeÄŸine kendi dilinde ninni söylerse onu öldürmek, dilini kesmek caizdir.
 
BeÅŸ kuruÅŸluk çıkar için birbirinin gözünü oymak veya onu çarmıha germek için baÅŸka gerekçe bulmaya gerek yok. Çıkarını korumak katl için bir başına yeter nedendir.
 
Yeryüzünün en barbar katliamları Avrupa ülkelerinde gerçekleÅŸtirildi.
 
Ä°kinci Dünya Savaşı’nın 70 milyon kiÅŸinin hayatına mal olduÄŸu söyleniyor. 70 milyon... Avrupa’da kaç ülkenin nüfusuna denk gelir bu rakam?
 
Bütün bunlar uygarlık adına yapılıyor. Avrupa uygarlığı kan-ölüm-ateÅŸ sacayağı üzerine yerleÅŸmiÅŸtir.
 
Dostoyevski boÅŸa söylemiyor: “Ä°nsanın medeniyete kavuÅŸmakla belki eskisinden daha iÄŸrenç bir hal aldığı yüzde yüzdür. Eskiden hak uÄŸruna kan dökülürdü; bunun için lüzum görülen kimseler rahatça temizlenirdi. Zamanımızda öldürmeyi suç saydığımız halde gene de kötülük yapmaktan kendimizi alamıyoruz. Hatta iÅŸi eskisinden de çok azıttık.” (Yeraltından Notlar, çev. Nihal Yalaza Taluy, MEB Y. 1963, s. 25).
 
Kimileri gibi soyut bir savaÅŸ karşıtlığı deÄŸil bizim tutumumuz. Savaşın nedeni ön almalı. SavaÅŸ ne için veriliyor? Bir hak uÄŸruna mı? Bir hakkın tahakkuku mu ön alıyor yoksa çıkar mı?
 
Salt çıkar için bir savaÅŸ veriliyorsa, o, artık savaÅŸ olmaktan, savaÅŸ kavramı içinde mütalaa edilmekten çıkar zulme dönüÅŸür... Öç de caizdir, o da insanın doÄŸal yönsemesi cümlesindendir. Ama öç de zulme dönüÅŸtürülemez, dönüÅŸtürülmemeli. Adalet bir ölçüde de öç duygusunun yatıştırılmasına matuf bir giriÅŸimdir.
 
Halen yeryüzünü kaplamış olan fitne fesat ortamında çıkarılan kavganın mahiyetini yeterince kavramamız gerekiyor. En dibinde, kökeninde kimi ülkelerin baÅŸka kimi ülkelerin zenginliÄŸini talan etmeye, sömürmeye dönük bir savaşım veriliyor. Böyle bir savaşımı haklı çıkarabilmek için insanın mantığını kanırtmak da yetmez.
 
Ama bu maksatla çıkarılmış olan savaşımı önlemek için gösterilen çabanın adı cihattır. Ä°kisi arasındaki farka dikkat isterim.
 
Uygarlıktan ne anladığımıza bakmalı. Ne bekliyoruz uygarlıktan? Gözü dönmüÅŸçesine kan dökmeyi mi, barışı mı?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.