Sosyal Medya

Güncel

BM Genel Sekreteri Suriye Özel Temsilcisi Mistura görevi bırakıyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, Kasım ayı sonunda görevini bırakacağını bildirdi.



De Mistura bu göreve 2014 yılında getirilmiÅŸti.

DE MISTURA KÄ°MDÄ°R?

Annesi Ä°sveçli, babası ise Ä°talyan olan Mistura, Stockholm'de dünyaya geldi. Çocukluk yıllarını Capri adasında, ergenlik yıllarını ise Roma'da bir Cizvit okulu olan Massimiliano Massimo Enstitüsü'nde geçirdi.

Kendi anlatımına göre, 1970'li yıllarda KKTC ve Güney Kıbrıs sınırında keskin niÅŸancı tarafından öldürülen bir sivili gördükten sonra kendisini dünyadaki barış faaliyetlerine adadı. Mistura, BM'de ilk görevine 1971'de Sudan'da Dünya Gıda Programı sorumlusu olarak baÅŸladı. 1985 yılına kadar Dünya Gıda ve Tarım Örgütü'nde üst düzey görevler aldı. Bu sürede Dubrovnik, Saraybosna, Sudan, Etiyopya, Vietnam ve Laos'da faaliyetlerde bulundu. 1987'de tekrar Sudan'a Dünya Gıda Programı sorumlusu olarak geri döndü. 1988'den 1991'e kadar BM Dış Ä°liÅŸkiler Ofisinde Afganistan Sorumlusu ve Fon Yaratma Sorumlusu olarak görev aldı. Somali'de UNÄ°CEF temsilciliÄŸi görevinden sonra ise 1997'den itibaren, Irak'ta Güvenlik ve Ä°nsani Yardım alanında faaliyetlerde bulundu, 1999'da Kosova'da Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸinde Özel Danışmanlık yaptı ve üst düzey görevler aldı. 2000 yılında Ä°sviçre Fribourg'da Avrupa Kriz Yönetimi ve Ä°ÅŸbirliÄŸi konusunda Özel Raporlar hazırlamakla görevlendirildi. 2001'den 2004 yılına kadar Güney Lübnan'da BM Özel Temsilcisi, 2005'te ise BM Irak özel Temsilcisi olarak görev yaptı. 2009 yılında Roma'da Dünya Gıda Programı projelerinde faaliyetler yürüttü ve BM Dış Ä°liÅŸkiler Genel BaÅŸkan Yardımcılığı görevinde bulundu. 2010 yılında BM Genel SekreterliÄŸi Özel Temsilcisi oldu ve BM Afganistan Yardım Misyonu direktörlüÄŸüne getirildi. 2011'de Ä°talya'da Mario Monti hükümeti döneminde Dış Ä°ÅŸleri'nde MüsteÅŸar olarak atandı. 2014'de ise BM Suriye Özel Temsilcisi olarak göreve baÅŸladı ve 2016'da Cenevre'de baÅŸlayan Suriye Barış GörüÅŸmelerinde baÅŸkanlık görevine getirildi.

Çok iyi derecede Ä°sveççe, Ä°talyanca, Ä°ngilizce, Fransızca, Almanca, Ä°spanyolca ve Arapça bilmektedir. 2 kızı vardır. Ä°sveç ve Ä°talya vatandaÅŸlığı bulunmaktadır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.