Sosyal Medya

Aziz Sancar: Yanlış arkadaş seçtim, onlar da beni tıbba götürdü

Aziz Sancar, çeşitli etkinliklere katılmak ve görüşmelerde bulunmak üzere geldiği Özbekistan'ın başkenti Taşkent'teki Türk Okulu'nu ziyaret etti. Türk Hava Yolları (THY) ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleriyle Özbekistan Milli Üniversitesinin davetlisi olarak ülkeye gelen 2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Sancar, Taşkent'te faaliyet yapan Türk İlköğretim Okulu'nu ziyaret ederek çocuklarla bir araya geldi.



TÄ°KA TaÅŸkent Program Koordinatörü Ali Ä°hsan ÇaÄŸlar, TaÅŸkent BüyükelçiliÄŸi EÄŸitim MüÅŸaviri Eyyüpkoca, Basın MüÅŸaviri Davut Gazi Benli ve diÄŸer büyükelçilik mensuplarının da hazır bulunduÄŸu toplantıda konuÅŸan Sancar, çocuklardan beklentilerinin çok olduÄŸunu belirterek, onlardan sıkı çalışmalarını istedi.

Sancar, bilim yapmanın kolay olmadığını, çok fedakarlık istediÄŸini belirterek, "Onu göz önüne alırsanız çok çalışırsanız baÅŸarılı olursunuz" dedi.

Sancar, Türk dünyasının bilime çok ihtiyacı olduÄŸunu kaydederek, "Türk dünyasının Ä°ngiltere, Almanya, Japonya ve ABD ile yarışabilmek için bilime ağırlık vermesi gerekir" ifadesini kullandı.

En büyük hayalinin ne olduÄŸuna dair bir soruya Sancar, "Åžu anda en büyük hayalim Türk birliÄŸini görmek. Onun için nisan ayında Kazakistan ve Kırgızistan'ı ziyaret ettim. Özbekistan'dan davet gelince baÅŸ üstüne dedim ve buraya geldim" yanıtını verdi.

'BÄ°LÄ°MDE KUVVETLÄ° OLMALIYIZ'

Sancar, Türk birliÄŸini gerçekleÅŸtirmek için bilimde kuvvetli olmak gerektiÄŸini dile getirerek, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Bilimde kuvvetli olmadan Türk birliÄŸi olmaz. Buraya gelince öÄŸrendim, Japonya'dan, Güney Kore'den bilim insanları buralara geliyor ve faaliyet yapıyor. Türkiye'den, Kazakistan'dan veya Azerbaycan'dan niye gelmiyor çünkü yok, ondan gelmiyor. Türk birliÄŸinin olabilmesi için hepimizin bilimde çok kuvvetli olmamız lazım."

Sancar, bir öÄŸrencinin "Niye tıbba gittiniz?" sorusu üzerine, "ArkadaÅŸ seçerken iyi arkadaÅŸ seçeceksin. Ben yanlış arkadaÅŸ seçtim, onlar da (beni) tıbba götürdüler" diyerek espri yaptı.

Çalışırken çok yorulduÄŸunu, hayal kırıklığına uÄŸradığını fakat pes etmediÄŸini vurgulayan Sancar, bir çocuÄŸun bu baÅŸarıyı nasıl elde ettiÄŸine dair sorusunu, "Ben zekaya inanmıyorum. Hepimiz aÅŸağı yukarı aynı zekaya sahibiz. BaÅŸarının tek sırrı çok çalışmaktır. Ben çok çalıştım. Siz de çok çalışarak baÅŸarılı olursunuz" ÅŸeklinde yanıtladı.

Özbekistan izlenimlerine iliÅŸkin soru üzerine Sancar, "Burası ata yurdu. Okul döneminde Orta Asya'nın dünyanın bilim merkezi olduÄŸunu öÄŸrendim. O bakımdan ben buraya, benim ata yurdum, dünyada bin yıllar civarında bilim alanında en ileri ülke, en ileri millet olduÄŸu hissiyatı ile geldim. Bilimin doÄŸduÄŸu yere, Özbek kardeÅŸlerimin yaÅŸadığı yere geldim. O bakımdan çok mutluyum" diye konuÅŸtu.

Sancar, daha sonra çocuklarla toplu fotoÄŸraf çektirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.