Sosyal Medya

Güncel

Lübnan'daki Türk askerinin görev süresi uzatıldı

Türkiye'nin Lübnan'da konuşlu Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü'ne (UNIFIL) TSK unsurlarıyla verdiği desteğin süresinin 1 yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.



Türkiye'nin Lübnan'da konuÅŸlu BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Geçici Görev Gücü'ne (UNIFIL) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarıyla verdiÄŸi desteÄŸin süresinin 31 Ekim 2018 tarihinden itibaren bir yıl uzatılmasına iliÅŸkin CumhurbaÅŸkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Tezkerenin görüÅŸmelerinde CHP Grubu adına söz alan EskiÅŸehir Milletvekili Utku Çakırözer, Türkiye'nin, Lübnan'da bu güce yaptığı katkılarla barışı koruma harekatının etkin biçimde icrasında önemli iÅŸlev üstlendiÄŸini söyledi.Çakırözer, Türkiye'nin bu katkılarla hem BM sistemi içinde gerek bölgesel ve küresel ölçekte gerekse kapsamlı sivil-asker iÅŸ birliÄŸi faaliyetleri vasıtasıyla kendini gösterdiÄŸini hem de kardeÅŸ Lübnan halkının her kesimi nezdinde görünürlüÄŸünü arttırma imkanı elde ettiÄŸini vurguladı. Utku Çakırözer, Lübnan'a iliÅŸkin CumhurbaÅŸkanlığı Tezkeresi'ne olumlu oy kullanacaklarını belirtti.

Dış politikadaki geliÅŸmeler ve Suriye'de yaÅŸananları anımsatan Çakırözer, "Suriye'de izlenen baÅŸarısız ve zikzaklarla dolu politikadan en büyük zarar Suriye'den sonra Türkiye ve halkımız çekmiÅŸtir, çekmektedir." görüÅŸünü savundu.

ABD'li din adamı Andrew Craig Brunson'un tahliye kararını deÄŸerlendiren Çakırözer, "YaÅŸananlar, Türk yargısı ve hukukumuz adına utanç vericidir." ifadesini kullandı.

"BÖLGESEL GELÄ°ÅžMELER KARÅžISINDA KAYITSIZ KALMAMIZ DÜÅžÜNÜLEMEZ"

 

AK Parti Ä°stanbul Milletvekili Åžirin Ünal ise Lübnan'a iliÅŸkin UNIFIL'in kuruluÅŸ sürecini anlattı.

Yakın coÄŸrafyamızda barış ve istikrarın tesisinin öncelikli dış politik hedeflerinden biri olduÄŸuna iÅŸaret eden Ünal, "Bölgesel barış, istikrar ve güvenliÄŸi ilgilendiren tüm geliÅŸmelerin dış politikamız üzerinde ÅŸüphesiz önemli yansımaları olmaktadır." diye konuÅŸtu.

Son dönemde bölgede yaÅŸanan geliÅŸmelerin, Türkiye'nin istikrar ve esenliÄŸinin bölge ülkelerinden ayrı düÅŸünülemeyeceÄŸini bir kez daha gözler önüne serdiÄŸine dikkati çeken Ünal, "Milli menfaat ve çıkarlarımızı yakından ilgilendiren bölgesel geliÅŸmeler karşısında kayıtsız kalmamız da düÅŸünülemez." dedi.

Hükümetin, dış politikasının, Türkiye'nin etrafında bir barış, güvenlik, istikrar ve refah kuÅŸağı oluÅŸturulmasını hedeflediÄŸini belirten Ünal, ÅŸöyle devam etti:

 

"Suriye rejiminin halka karşı uyguladığı kanlı ÅŸiddet ve baskı politikalarının bölge istikrarına yönelik tehditleri arttırdığı bir ortamda, tüm bölgenin istikrarı bakımından kilit öneme haiz Lübnan'da barış ve istikrarın muhafazası, bölgemizin içinden geçmekte olduÄŸu bu hassas süreçte hiç ÅŸüphesiz daha da önem kazanmıştır. Türkiye, her zaman olduÄŸu gibi Lübnan'ın istikrarını hedef alan her türlü teÅŸebbüsün karşısında durmaya devam edecektir."

KonuÅŸmaların ardından Türkiye'nin Lübnan'da konuÅŸlu BirleÅŸmiÅŸ Milletler Geçici Görev Gücü'ne TSK unsurlarıyla verdiÄŸi desteÄŸin süresinin 31 Ekim 2018 tarihinden itibaren bir yıl uzatılmasına iliÅŸkin CumhurbaÅŸkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

TEZKERE

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın imzasını taşıyan tezkerede, BM Güvenlik Konseyinin 11 AÄŸustos 2006 tarihinde kabul ettiÄŸi 1701 (2006) sayılı Karar ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin 5 Eylül 2006 tarihli ve 880 sayılı kararıyla bir yıl için verdiÄŸi izin çerçevesinde Türkiye'nin, Lübnan'da konuÅŸlu BirleÅŸmiÅŸ Milletler Geçici Görev Gücü'ne (UNIFIL) silahlı kuvvetleri unsurlarıyla katkı saÄŸladığı belirtildi.

Söz konusu iznin süresinin son olarak TBMM'nin 17 Temmuz 2017 tarihli ve 1155 sayılı kararıyla 5 Eylül 2017 tarihinden itibaren 31 Ekim 2018 tarihine kadar uzatıldığı anımsatılan tezkerede, ÅŸu ifadelere yer verildi:

"Türkiye UNIFIL'e yaptığı katkılarla barışı koruma harekatının etkin biçimde icrasında önemli bir iÅŸlev üstlenmiÅŸtir. Bu çerçevede Türkiye'nin katkısı gerek BirleÅŸmiÅŸ Milletler sistemi içinde gerek bölgesel ve küresel ölçekte gerekse kapsamlı sivil-asker iÅŸ birliÄŸi faaliyetleri vasıtasıyla Lübnan toplumunun her kesimi nezdinde görünürlüÄŸünün artmasına, ayrıca barış ve istikrarın korunmasına yönelik politikasının sürdürülmesine hizmet etmiÅŸtir. Bu itibarla, UNIFIL'e katkımızın sürdürülmesinin önem arz ettiÄŸi deÄŸerlendirilmektedir. UNIFIL'in görev süresi BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyinin 30 AÄŸustos 2018 tarihli ve 2433 sayılı kararıyla 31 AÄŸustos 2019 tarihine kadar uzatılmıştır.

Bu hususlar ışığında ve Lübnan'la ikili iliÅŸkilerimiz ile bölgedeki güvenlik ÅŸartları da göz önünde tutularak BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyinin UNIFIL'in görev süresinin uzatılması yönündeki 2433 (2018) sayılı kararı uyarınca hudut, ÅŸümul ve miktarı CumhurbaÅŸkanınca belirlenecek Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının, 1701 (2006) sayılı BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi Kararı ve 880 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Kararı ile tespit edilen ilkeler kapsamında 31 Ekim 2018 tarihinden itibaren bir yıl daha UNIFIL'e iÅŸtirak etmesi ve bununla ilgili gerekli düzenlemelerin CumhurbaÅŸkanınca yapılması için gereÄŸini Anayasa'nın 92'nci maddesi uyarınca bilgilerinize sunarım."

Tezkerenin kabul edilmesinden sonra bazı komisyonlar için gruplara düÅŸen üye seçimi yapıldı.

Gündemdeki konuların tamamlanmasından sonra TBMM BaÅŸkanvekili Mithat Sancar, birleÅŸimi, yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.