Sosyal Medya

Güncel

Suudi Başkonsolosluğu'ndaki herkesi sorgulama ve yargılama hakkımız var

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir kez daha gündeme getirdiği 'af konusu' için Eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ruşen Gültekin, "AK Parti muhtemelen infaz konusunda bir düzenleme isteyebilir ama MHP buna ikna olur mu emin değilim" dedi.



RSFM'de Ahu Özyurt'un sunduÄŸu FotoÄŸrafın Tamamı programına katılan Gültekin, "Meclis gündeminde bir af meselesi var. Ben Adalet Bakanlığı'nın Kanunlar Genel MüdürlüÄŸü'nde de olduÄŸum için söylüyorum. Sayın ErdoÄŸan'ın 'mutfak' dediÄŸi, bu taslağın Adalet Bakanlığı'na gidip uzmanlarca incelenmesidir. Bakılır, kanunlarla uyumlu mu, Anayasa'yla çeliÅŸen tarafları var mı diye. Sayın CumhurbaÅŸkanı'nın söylediÄŸi, bu Ak Parti'nin çalışması olarak gelecektir. Ak Parti aslında sürekli olarak af çıkartıyor. Ya cezaevinde ÅŸartlı tahliye süresini kısaltarak yapıyor, ya denetimli serbestlik süresini arttırıyor. Üç yıl önce alınan bir karara göre ÅŸu anda 450 bin kiÅŸi denetimli serbestlikle, imza atarak dışarıda" diye konuÅŸtu.

 

'MHP KISMÄ° GENEL AF Ä°STÄ°YOR, AK PARTÄ° Ä°NFAZ DÜZENLEMESÄ°'

Genel afta, soruÅŸturma ve kovuÅŸturma aÅŸamasındaki herÅŸeyin affedildiÄŸini belirten RuÅŸen Gültekin "Bu çok zor bir olay, çünkü toplum vicdanına dokunan cinsel istismar gibi suçların bunun içine sokulması toplumda yara açıyor. Yargıya güven azalıyor. Mesela Tunus'da Bin Ali döneminin hakimlerinin aldığı tüm kararları affettiler çünkü bir dikta rejimiydi ve kararlar siyasi ÅŸekilde manipüle edilmiÅŸti. MHP'nin getirdiÄŸi öneri bir kısmi genel af. Oysa Ak Parti'nin daha önce yaptığı ÅŸeyler infaz düzenlemesiydi. Bunu toplumun duymasına bile gerek olmuyor. Denetimli serbestliÄŸi bir yıldan iki yıla çıkardık diyor hemen 40 bin kiÅŸi salınıyor. AK Parti'nin önerisi bir infaz düzenlemesi olabilir ama MHP'nin bazı önemli isimler için af istediÄŸini biliyoruz" dedi.

Gültekin ÅŸöyle devam etti:

"Ä°nsan ticareti ile cinsel istismar af kapsamında, yargıcın önüne geldiÄŸinde bu, siz kanun koyucu olarak özeldeki cinsel istismar suçunu affettiyseniz geneldekini de affetmek zorunda kalacaksınız. Kapsam böyle böyle geniÅŸleyebilir. Bu açıdan endiÅŸeliyiz."

'HATÄ°CE CENGÄ°Z BÄ°ZÄ°M Ä°ÇÄ°N ÅžÜPHELÄ°DÄ°R'

Cemal Kaşıkçı'nın kaybolması olayını da yorumlayan RuÅŸen Gültekin, Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları gereÄŸi ilk gün Suudi BaÅŸkonsolosluÄŸunda arama hakkı olduÄŸunu söyledi.

Gültekin bir örnek de verdi ve "1991'de Saddam Halepçe'de katliam yaptığında Irak BaÅŸkonsolosluÄŸu önünde protestolar vardı, içeriden birisi ateÅŸ etti, iki kiÅŸi yaralandı, bir kiÅŸi öldü. Ve biz KonsolosluÄŸu ablukaya alıp içerideki zanlıyı aldık. 15 gün sürdü ama aldık ve yargıladık. Åžimdi de Suudi BaÅŸkonsolosluÄŸundaki herkesi sorgulama ve yargılama hakkımız bulunuyor. Dilerim ki bunu yaparız" dedi. Gültekin çarpıcı bir iddiada bulundu ve "Aynı ÅŸekilde NiÅŸanlı Hatice Cengiz de bizim için ÅŸu anda ÅŸüpheli konumundadır ve sorgulanması gerekir. Ama nerede olduÄŸu bilinmiyor" dedi.

HARBÄ°YELÄ°LER SÜRECÄ° BEKLÄ°YORLAR

 

Mahkumiyet alan Hava Harp Okulu öÄŸrencilerine de deÄŸinen Yargıtay Cumhuriyet Eski Savcısı RuÅŸen Gültekin "Emiri alan herkesi darbeye karıştı diye görmek, adil yargılanma ilkesine aykırı" dedi. Gültekin, "biz orada kastı görmeliyiz. ÖÄŸrencilerin durumunda bir delil yok. Askeri Ceza Kanununda, TCK'da, Emir Komuta zincirinde açık hükümlere baÄŸlı. Ben haklarını alacaklarına inanıyorum. Ama 15 Temmuz devlette büyük bir korku yarattı. Türkiye iç savaşın eÅŸiÄŸinden döndü. Devlet iÅŸe aldığı herkese ürkek bakıyor. Bunu da anlamak gerek" dedi
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.