Sosyal Medya

Financial Times: Türkiye ve ABD arasındaki kriz aşılabilir mi?

Gazeteye göre Ankara-Washington hattında oluşan olumlu hava sonrası Türkiye, Rusya'dan silah alma kararını gözden geçirmeli. Bunda ısrarcı olması halinde ise Trump yönetimi Türkiye'ye yeni bir dizi ekonomik yaptırımdan kaçınmalı.



Financial Times'taki baÅŸyazı, Pastör Andrew Brunson'ın Türkiye'de cezaevinden çıktıktan sonra 24 saat içinde kendisini Oval Ofis'te ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın karşısında bulduÄŸunun hatırlatılmasıyla baÅŸlıyor.

Gazeteye göre Brunson'ın serbest bırakılması, Washington ile Ankara arasındaki "hayati" iliÅŸkide yeni bir baÅŸlangıç için önemli bir fırsat.

Ä°KÄ° ÜLKENÄ°N KAYGILARI

BaÅŸyazıda, ABD-Türkiye ittifakını tehdit eden olaylar zincirinin 2016'daki 15 Temmuz darbe giriÅŸimi ile baÅŸladığı yorumu yapılıyor. Türkiye'nin Fethullah Gülen'e yönelik suçlamalarının, Brunson davasının, ABD'nin Türkiye'ye yönelik ekonomik yaptırımlarının ve Türk Lirası'nda bu yıl gözlenen çöküÅŸün hatırlatıldığı yazı ÅŸöyle sürüyor:

"Sayın Brunson'ın serbest bırakılması Washington ile Ankara arasındaki tüm sorunları çözmüyor. ErdoÄŸan yönetimi, ABD'nin Suriye'de Kürt savaÅŸçılara desteÄŸi yüzünden hala öfkeli. Türkler bu savaÅŸçıların Türkiye'deki Kürt teröristlerin müttefikleri olduklarında ısrarcı.

"Amerikalılar da Sayın ErdoÄŸan'ın Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin ile flörtü nedeniyle kaygılı. ErdoÄŸan'ın Rusya'dan savunma sistemi alma kararına da öfkeliler. Bu Washington tarafından NATO üyeliÄŸiyle çeliÅŸen bir karar olqrak görülüyor ve Türkiye'ye yönelik yeni ekonomik yaptırımları tetikleyebilir. Türk ÅŸirketleri de, ABD önümüzdeki ay Ä°ran'ın ekonomik tecridini sıkılaÅŸtırdığında yeni Amerikan yaptırımlarına maruz kalabilir. Bu arada Sayın ErdoÄŸan'ın ülkesinde giderek otoriterleÅŸen tavrı - ki bu kitlesel ÅŸekilde memurların görevden alınmalarını, gazetecilerin de tutuklanmalarını içeriyor - ABD'de tepki çekiyor."

'UMUTLU OLMAK Ä°ÇÄ°N BAZI NEDENLER VAR'

Financial Times, tüm bu sorunları sıraladıktan sonra, "Onların hepsinin üstesinden gelmek mümkün olmayabilir ama umutlu olmak için bazı nedenler de var" diyor. Buna gerekçe olarak; "Brunson'ın serbest bırakılması ile ABD'de evangelist seçmenlerin çok önem verdikleri bir adaletsizliÄŸin son bulmasını" ve "Suriye'deki savaÅŸta sonunda belki de sona yaklaşılmasını, dolayısıyla da ABD'nin Kürt isyancılara desteÄŸininin daha az önemli bir konuya dönüÅŸebilmesini" gösteriyor.

"ABD-Suudi Arabistan iliÅŸkilerideki kriz tehdidi Trump yönetimini, bir diÄŸer önemli bölgesel güç olan Ankara ile iliÅŸkileri geliÅŸtirmeye teÅŸvik etmeli" diyen gazete, Türkiye'deki borç krizini de hatırlatıyor. Ankara'nın Washington'da iyi niyete ihtiyaç duyduÄŸunun altını çizerek...

TÜRKÄ°YE VE ABD'YE ÇAÄžRILAR

Başyazı şu satırlarla noktalanıyor:

"Bununla birlikte ABD ve Türkiye eÄŸer iliÅŸkilerini yeniden inÅŸa etmek istiyorlarsa kendilerini dizginlemeli. Tercihen, Türk hükümeti Rusya'dan silah alma kararını gözden geçirmeli. Türkiye bu konuda ısrarcı olsa bile Trump yönetimi yeni bir dizi ekonomik yaptırımdan kaçınmalı.

"ErdoÄŸan hükümetinin de, Amerika'nın Suriye'deki Kürtlere yardımı ile ilgili olarak daha anlayışlı bir tavır benimsemesi iyi olacaktır. Özellikle de ABD, terör tehditleriyle yüzleÅŸen Türkiye'yle istihbarat alanında iÅŸbirliÄŸi yapmaya devam ederse...

"Bu tür bir dizginleme ne Sayın ErdoÄŸan ne de Sayın Trump için kolay bir ÅŸey. Ä°kisi de çabuk etkilenip aniden deÄŸiÅŸebilen duygusal liderler. Ancak ÅŸimdi biraz pragmatik olmaları ve dikkatli bir ÅŸekilde diplomasiye baÅŸvurmaları ikisinin ülkelerinin de çıkarına olacaktır."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.