Sosyal Medya

Güncel

CHP'den kritik ‘İş Bankası’ açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Öztrak, '(CHP'nin İş Bankası hisselerinin devri) Her türlü hukuki ve siyasi girişimde bulunacağız. Bunun sonunda direnme hakkı da var. İnşallah o noktaya gelmeyiz' dedi.



CHP Genel BaÅŸkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, partisinin Ä°ÅŸ Bankası'ndaki hisselerinin devrine iliÅŸkin, "Her türlü hukuki ve siyasi giriÅŸimde bulunacağız. Bunun sonunda direnme hakkı da var. Ä°nÅŸallah o noktaya gelmeyiz. Gerekli hukuki ve siyasi giriÅŸimlerde bulunduktan sonra aklı selim hakim olur, bu meseleyi ülkenin ortak aklıyla çözeriz" dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel BaÅŸkan Kemal KılıçdaroÄŸlu baÅŸkanlığında parti genel merkezinde toplandı.

 

Toplantı sürerken açıklamada bulunan Öztrak, MYK'da ABD'li rahip Andrew Craig Brunson'un tahliyesini, ekonomideki son geliÅŸmeleri, Ä°ÅŸ Bankası hisselerinin Hazine'ye devrini ve iÅŸsizlik verilerini konuÅŸtuklarını belirtti.

'BUGÜN DE NUTUK OKUNMASI GEREKÄ°R'

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 15 Ekim 1927'de CHP kurultayında Büyük Nutuk'u okuduÄŸunu anımsatan Öztrak, gelinen süreçte bugün de Nutuk'un okunması gerektiÄŸini söyledi.

Brunson'un 35 yılla, ciddi suçlamalarla yargılanmasına raÄŸmen, yurt dışına çıkış yasağı da kaldırılarak tahliye edildiÄŸini hatırlatan Öztrak, ABD medyasının davadan bir gün önce "rahibin serbest bırakılacağına" dair haberler yaptığını, ABD tarafının rahibin serbest bırakılacağını önceden bildiÄŸini savundu.

 

"ABD BaÅŸkanı Trump'ın Türkiye sırtından böyle bir zafer hikayesi yazmasına kim imkan verdi?" diye soran Öztrak, Trump'un rahibin serbest bırakılması dolayısıyla AK Parti Genel BaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'a teÅŸekkür ettiÄŸini ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinde hiçbir zaman böyle bir küçük düÅŸürücü tiyatroya konu olmadığını söyleyen Öztrak, "Küçük düÅŸürülmeye çalışılan yalnızca yargı bağımsızlığımız deÄŸildir, doÄŸrudan Türkiye Cumhuriyeti'nin de bağımsızlığıdır. 'Bağımsızlık benim karakterimdir' diyen Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduÄŸu Türkiye Cumhuriyeti, Beyaz Saray'da üçüncü dünyanın nadan diktatörlüklerinden birisi gibi alay konusu olmuÅŸtur. Bu kabul edilemez. Bu sindirilemez bir durumdur. Buna sebep olan da doÄŸrudan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Genel BaÅŸkanıdır." diye konuÅŸtu.

'Ä°NÖNÜ REST ÇEKMÄ°ÅžTÄ°'

"Elinde ABD bayrağı tutuyor" denilen Türkiye Cumhuriyeti'nin Ä°kinci CumhurbaÅŸkanı Ä°smet Ä°nönü'nün ABD'ye "Yeni bir dünya kurulur, Türkiye'de burada yerini alır." diyerek rest çektiÄŸini hatırlatan Öztrak, ÅŸunları kaydetti:

"Recep Tayyip ErdoÄŸan, Türkiye Cumhuriyeti'nin onurunu hedef alan bir ABD senaryosuna göz yumarak, hatta uygulanmasını kolaylaÅŸtırarak tarihteki yerinin ne olacağını ÅŸimdiden ilan etmiÅŸ oldu. Sayın Recep Tayyip ErdoÄŸan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin itibarını hiçe saydığınız için tarih ve gelecek kuÅŸaklar sizi asla affetmeyecek. Siz, emperyalistlerin oynadığı oyunun figüranı oldunuz. Siz, elinizdeki bir papazla, onların çektikleri reste cevap verebileceÄŸinizi zannettiniz, kaybettiniz. Sadece siz kaybetmediniz, en önemlisi ülke kaybetti. Siz, bu oyunu kahvede oynadığınız papaz kaçtı zannettiniz. Siz, tarihteki yerinizi savaÅŸ meydanlarında zaferler kazanmış bir komutan ya da düveli muazzamaya kafa tutuÅŸ bir devlet adamı olarak deÄŸil, onların karşısında papaz kaçtı oyununu kaybetmiÅŸ bir genel baÅŸkan olarak anılacaksınız."

 

Öztrak, emperyalistlerin tek adam rejimlerini sevdiÄŸini, kuvvetler ayrılığına dayanan güçlü parlamenter rejimlerde emperyalistlerin ulusal meclisin tamamının kolunu bükmesinin mümkün olmadığını belirterek, TBMM'nin bunun en güzel örneÄŸini 1 Mart Tezkeresiyle tüm dünyaya gösterdiÄŸini dile getirdi.

"Türkiye'nin mevcut yönetimi taşımasının, bu ucube rejimle yürümesinin mümkün olmadığının" 4 aydan daha kısa bir sürede ortaya çıktığını savunan Öztrak, "Ekonomide, dış politikada yaÅŸanan gelimeler bunun en somut göstergeleridir. Pastör Brunson olayı Türkiye'nin yumuÅŸak karnını ve kırılgan ekonomisini tüm dünyaya bir kez daha göstermiÅŸtir. Önce Almanya, ardından da ABD, Türkiye'ye ekonomik yaptırımlar uygulayarak istediÄŸini almıştır." dedi.

Uluslararası Para Fonu'na göre 2019'da Türkiye'nin ödeyeceÄŸi dış borç miktarının 225 milyar dolar olduÄŸunu anlatan Öztrak, IMF'nin, 2019'da Türkiye gibi ülkelere net yabancı sermaye giriÅŸinin duracağını söylediÄŸini aktardı.

"Åžimdi saray yönetimi, suyu kuruyan kuyudan tulumbaya biraz daha su çekebilir miyiz diye Beyaz Saray'ın gözlerinin içine bakıyor." diyen Öztrak, iktidarın izlediÄŸi politikalarla sıcak para bağımlısı haline getirilen ve savunmasız bırakılan Türk ekonomisinin, her geçen gün biraz daha kötüye gittiÄŸini dile getirdi.

Faik Öztrak, aklı fikri belediye seçimlerinde olan ve bu seçimleri kaybedeceÄŸinin farkında olan saray yönetiminin, yalan haberlerle, gündem deÄŸiÅŸtirme operasyonlarıyla gerçekleri saklamaya çalıştığını ileri sürdü.

'TELEFONLARININ YENÄ°LENMESÄ°NÄ° TALEP ETSÄ°NLER'

ABD'ye tepki için kırılan telefonların olduÄŸunu hatırlatan Öztrak, "Bu telefonlardan birini kıran vekillerden bir tanesi Brunson iade edilince, telefonların yenisini istemeye baÅŸlamış. Aslında, oynanan senaryoya inanan tüm vatandaÅŸlarımız da bu vekille birlikte saraya gitsinler, telefonlarının yenilenmesini talep etsinler. Nasıl olsa kriz bir tek sarayı etkilemiyor." diye konuÅŸtu.

Öztrak, ekonomide 2019'da ciddi bir durgunluÄŸun yaÅŸanabileceÄŸine iÅŸaret ederek, Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu'nun yaptığı tahminlere göre dünyanın en büyük 20 ekonomisi listesinden düÅŸme sınırına geldiÄŸini iddia etti.

Böyle bir ortamda ekonomiyi yönetmeyi bilmeyen iktidarın ardı ardına programlar açıkladığını aktaran Öztrak, Ekonomik ve Sosyal Konsey'in toplantıya çağırılmamasını eleÅŸtirdi.

Öztrak, TÜÄ°K'in başına yapılan atamayla, ekim ayında düÅŸük bir enflasyon oranı açıklatıp, emeklinin, memurun, iÅŸçinin maaşının ezdirilmesi senaryosuna karşı iki ellerinin iktidarın yakasında olacağını da söyledi.

'Ä°ÅžSÄ°ZLÄ°K FONU Ä°ÇÄ°N TMBB'DE GÄ°RİŞİM'

"GeçmiÅŸte kriz yönetmiÅŸ bir Hazine MüsteÅŸarı olarak bana sorsalar, 'Kriz yönetilirken neler yapılmaması gerekir?' diye. Ben, son 2,5 ayda sarayın yaptıklarını sayarım." diyen Öztrak, Türkiye'de iÅŸsizliÄŸin artmaya devam ettiÄŸine dikkati çekti.

Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'nın valiliklere gönderdiÄŸi genelgeyle stokçuluk yapanlar ve fahiÅŸ fiyat uygulayanlarla ilgili tedbirler alınmasını istediÄŸini anımsatan Öztrak, zabıta tedbirleriyle enflasyonun önlenemeyeceÄŸini, iktidarın alınması gereken önlemleri almadığını kaydetti.

"Millete 'tasarruf' derken, 2019 yılında saray için ödenek teklif tabanı 2 milyar 818 milyon lira olmuÅŸ. Geçen yıla göre üçe katlanmış. Hastanelerde vatandaÅŸ ameliyat olamıyor, saray yine de 'itibardan ben tasarruf etmeyeceÄŸim.' diyor." ifadesini kullanan Öztrak, bu artışın nerelerden kaynaklandığı derhal kamuoyuna açıklanmasını istedi.

Ä°ÅŸsizlik Fonu'nun amaç dışı kullanılmasının önlenmesi amacıyla TBMM'de belli giriÅŸimlerde bulunacaklarını belirten Öztrak, "Asgari Ücret Komisyonu'nun biran önce toplanmasını bekliyoruz. Kadroya geçen taÅŸeron iÅŸçilere 2020 yılına kadar yapılması öngörülen maaÅŸ artışları, bu enflasyon rekorları karşısında tamamen anlamsız kaldı. Bunlar derhal gözden geçirilmelidir. Memur ve emekli maaÅŸlarında yapılacak enflasyon artışları bir an önce yapılmalıdır. Yine 3600 ek gösterge verilmesi sözü verilen kesimler bu düzenlemenin biran önce Meclis'ten çıkmasını bekliyorlar." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

'SANKÄ° BANKACILIK KRÄ°ZÄ° TETÄ°KLENMEK Ä°STENMEKTEDÄ°R'

Ä°ktidarın, gündem deÄŸiÅŸtirmeye, CHP'yi etkisizleÅŸtirmeye çalıştığını, ÅŸimdi de gündemde Atatürk'ün Ä°ÅŸ Bankası'ndaki hisselerinin olduÄŸuna dikkati çeken Faik Öztrak, ÅŸöyle devam etti:

"Ä°ÅŸ Bankası, Türkiye'nin en büyük özel bankası bilanço büyüklüÄŸüne göre… Ziraat Bankası'ndan sonra da en büyük ikinci bankası. BDDK BaÅŸkan Yardımcılığı yapmış bir kiÅŸi olarak söylüyorum, bankaların en önemli sermayesi ÅŸöhretleri ve itibarlarıdır. Bankaların ÅŸöhretlerini ve itibarlarını zedelemeye yönelik her türlü iÅŸlem Bankacılık Kanunu ile yasaklanmıştır ama Adalet ve Kalkınma Partisi'nin BaÅŸkanı hukuk, kanun tanımamaktadır. Ekonomi hali hazırda çok hassas bir denge üzerindeyken, dış finansman imkanları sıkışmışken, ekonomide ani bir çakılmanın tüm iÅŸaretleri ortadayken, Türkiye'nin en büyük ikinci bankası üzerinden bir tartışma yürütülmek istenmektedir. Sanki bilerek ve istenerek bir bankacılık krizi tetiklenmek istenmektedir. Adalet ve Kalkınma Partisi Genel BaÅŸkanını özellikle Almanya seyahatinden sonra bu Ä°ÅŸ Bankası hisseleriyle ilgili bu kadar iÅŸtahlı hale getiren nedir?"

KiÅŸilerin edindikleri malları vefatlarından sonra kime bırakacaklarına bir sözleÅŸmeyle özgürce karar verdiÄŸini, devletin görevinin bunu korumak olduÄŸunu vurgulayan Öztrak, "Ä°ÅŸ Bankası'ndaki Atatürk hisselerinin mülkiyeti ve temsili, vasiyet, yasalar ve yargı kararları çerçevesinde belirlenmiÅŸtir. ErdoÄŸan'ın CHP mülkiyetindeki Türkiye Ä°ÅŸ Bankası AÅž pay senetlerini yasal düzenlemeyle Hazineye devretmeye kalkışması, her ÅŸeyden önce Atatürk'ün vasiyetinde belirttiÄŸi iradesine saygısızlıktır." ifadesini kullandı.

'YARGI KARARLARINA AYKIRI'

Atatürk'ün vasiyetini okuyan Öztrak, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Atamızın kurucusu olduÄŸu Türkiye Cumhuriyeti'nin ismini tabelalardan indirebilen, Atatürk'ün ismi olan stadyumları, havaalanlarını yıkıp yerine yaptıklarına Atatürk'ün ismini vermeyen zihniyet, ÅŸimdi Atamızın ÅŸahsı mirasına ve tapusuna göz dikmiÅŸtir. Atamızın, 'Türk dilinin ve tarihinin geliÅŸtirilmesi ve araÅŸtırılması için kullanın' dediÄŸi paraları, tulumbada su bitince önce Hazine'ye, sonra saraya alıp efulilere, smoothielere, uçan saraylara harcama giriÅŸimidir. AKP BaÅŸkanının bu giriÅŸimi Atatürk'ün bu hisselere CHP'ye emanet etmekte ne kadar haklı olduÄŸunu ve ne kadar kendisinin uzak görüÅŸlü olduÄŸunu bir defa daha ortaya koymuÅŸtur. Yapılmak istenen bu düzenleme Miras Hukukuna, Anayasa'nın 35 ve 134. maddelerine ve daha önce alınmış olan yargı kararlarına da aykırıdır. Saray, Atatürk'ün mirasına göz dikmiÅŸ, onun tapusunu delme harekatını baÅŸlatmıştır."

Meselenin, CHP deÄŸil, tüm Türkiye'nin meselesi olduÄŸunu aktaran Öztrak, "Yapılmaya çalışılan ÅŸey yaÄŸmadır, gasptır, eÅŸkıyalıktır. Kurucu Genel BaÅŸkanımızın iradesine ve milletimizin hukukuna yapılacak her türlü saldırı karşısında, tüm hukuki ve siyasi adımları atarız. Hiçbir baskı da bizi milletimizin hakkına sahip çıkmaktan, derdine derman olmaktan vazgeçiremeyecektir." dedi.

'MAHKEME KARARI VAR MI'

Faik Öztrak, Genel BaÅŸkan Yardımcıları Aykut ErdoÄŸdu'nun üçüncü havalimanıyla ilgili açıklamalarına yayın yasağı getirildiÄŸine de deÄŸinerek, bu konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

Çorlu'da meydana gelen tren kazasıyla ilgili çıkan bilirkiÅŸi raporunda yönetimin bir sorumluluÄŸunun olmadığının yer aldığını anımsatan Öztrak, yitirilen canların hesabını sonuna kadar sormaya devam edeceklerini kaydetti.

Öztrak, açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. "Ä°çiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu, 'Hırsızlık yapan iki belediye baÅŸkanını görevden aldığımız için özür diliyorum. Sayın KılıçdaroÄŸlu'nun bize teÅŸekkür etmesi lazım ben yetiÅŸemiyorum.' diye açıklaması oldu. Bunu nasıl deÄŸerlendiriyorsunuz"? sorusuna Öztrak, "Sayın Soylu'nun açıklaması, artık Türkiye'de yargının da yasamanın da yürütmenin de sarayda olduÄŸunu açıkça ortaya koyuyor. Belediye baÅŸkanlarımızın hırsızlık yaptığına dair bir mahkeme kararı Sayın Soylu'nun elinde var mı? Nasıl kalkıp 'hırsızlık yaptıkları için aldım' gibi bir konuÅŸma yapabiliyor, bunu anlayabilmek mümkün deÄŸil." yanıtını verdi.

Öztrak, Türkiye'de bir kiÅŸi dışında hiçbir seçilmiÅŸe hak, hukuk, söz hakkı tanınmak istenmediÄŸini savunarak, "Bu ucube rejimin bugün ülkede neden olduÄŸu sorunlar açık seçik ortada. Enflasyon azmış, ekonomi bitmiÅŸ, dış politika çökmüÅŸ, 4 ay içinde bu rejim kendi kendini bitirmiÅŸ. Bunları artık devam edebilme imkanı kalmamıştır. Biran önce bu rejim deÄŸiÅŸmelidir." dedi.

'BU BİR REKLAM TAKTİĞİ'

"Tarımsal sulamada kullanılacak elektriÄŸin devlet tarafından ödenmesini nasıl deÄŸerlendiriyorsunuz?" sorusunu da yanıtlayan Öztrak, çiftçilerin bunun bir seçim yatırımı olduÄŸunu görmeleri gerektiÄŸini kaydetti.

"Ä°stanbul Ä°l BaÅŸkanı Canan KaftancıloÄŸlu, Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı adayının açıklanacağına yönelik bir duyuru yaptı. Ardından da bir video paylaşıldı. Bu durum genel merkezin bilgisi dahilinde mi yapıldı?" sorusuna Öztrak, bunun bir propaganda süreci, reklam taktiÄŸi olduÄŸu yanıtını verdi.

"Ä°ÅŸ Bankası ile ilgili neler yapacaksınız?" ÅŸeklindeki soru üzerine de Öztrak, "Her türlü hukuki ve siyasi giriÅŸimde bulunacağız. Bunun sonunda direnme hakkı da var. Bunun nasıl olacağını ÅŸu anda söylemek doÄŸru deÄŸil. Ä°nÅŸallah o noktaya gelmeyiz. Gerekli hukuki ve siyasi giriÅŸimlerde bulunduktan sonra aklı selim hakim olur, bu meseleyi ülkenin ortak aklıyla çözeriz. Bunun üzerinden siyasi rant çıkmaz. Atatürk'ün tapusunun delinmesi projesinden bu memlekete herhangi bir hayır gelmez." cevabını verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.