Sosyal Medya

Güncel

Yemen'de 12-13 milyon sivil, açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya!

Birleşmiş Milletler'e göre Yemen son 100 yılın en büyük kıtlık faciası ile karşı karşıya.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler'e göre Yemen son 100 yılın en büyük kıtlık faciası ile karşı karşıya.

Yemen'de, ayrımcılık gerekçesiyle hükûmete karşı ayaklanan Husi Hareketi, Eylül 2014'ten bu yana baÅŸkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Mevcut hükümetle ittifak halindeki Batı destekli Suudi Arabistan ve bazı Körfez ülkeleri de Mart 2015'ten bu yana Husiler'e hava bombardımanı düzenliyor.

Bu bombardımanlarda ve ayrıca Suudi Arabistan'ın uyguladığı blokaj nedeniyle çok sayıda masum sivil hayatını kaybediyor. SavaÅŸta en az 100.000 kiÅŸi hayatını kaybetti, milyonlarcası ise evini terk etmek zorunda kaldı.

'12-13 MÄ°LYON MASUM SÄ°VÄ°LÄ°N AÇLIKTAN ÖLME RÄ°SKÄ°YLE KARÅžI KARÅžIYA KALACAÄžI BÄ°R DURUM ÖNGÖRÜYORUZ'

BBC'ye konuÅŸan BM Yemen Koordinatörü Lise Grande yaptığı açıklamada ÅŸu ifadeleri kullandı:

"Sanırım birçoÄŸumuz 21. yüzyıla girdiÄŸimizde daha önce Etiyopya'da, Bengal'de ya da Sovyetler BirliÄŸi'nin bazı bölgelerinde gördüÄŸümüz kıtlıkların benzerini görmenin imkansız olduÄŸunu düÅŸünüyorduk. BirçoÄŸumuz bunun bir daha olmayacağı konusunda emindi ancak Yemen'de gördüÄŸümüz gerçeklik tam da bu. 12-13 milyon masum sivilin açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya kalacağı bir durumu öngörüyoruz."

Grande 'Ä°nsanlık bu durumdan utanmalı mı?" sorusuna da "Evet. Hiç ÅŸüphe yok ki utanmalıyız ve her gün kalktığımızda acı çeken bu insanlara yardım etme ve bu krizi sonlandırma konusunda elimizden geleni yapma yükümlüÄŸümüzü yinelemeliyiz" yanıtını verdi. 

Grande Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki koalsiyonun Husilerin kontrolündeki Hudeyde kentine uyguladığı blokaja son vermesi çaÄŸrısı da yaptı.

 

 

Kaynak : Sputnik

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.