Sosyal Medya

Rahip Brunson salınmasaydı ne olurdu? İşte o senaryo...

ABD'li basın kuruluşu ABC News, ABD Başkanı Donald Trump'ın Amerikalı Pastör Andrew Brunson'ın serbest kalmaması durumunda tüm Amerikan diplomatların Türkiye'den çekilmesi yönünde bir plan hazırladığını yazdı.



ABC News'un isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey Beyaz Saray ve ABD DışiÅŸleri Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı haberinde Trump'ın 60 günlük süre içinde Türkiye'den tüm ABD personelinin çekilmesini istediÄŸi belirtildi.
 
ABD'li yetkililer planın Brunson'ın serbest bırakılması için Türkiye üzerinde baskı kurulması için hazırlandığını ifade etti.
 
ABC News'a konuÅŸan bir yetkili "Bir ara Türkiye ile iliÅŸkilerin kıyamet günü gibi bir çökmeye uÄŸrayacağı korkusunu yaÅŸadık. Hazırlanan plan Türkiye'deki maslahatgüzarın 'geride hiçbir personel kalmayacak' mesajını gönderilmesiyle harekete geçecekti" dedi.
 
Haberde bu tür bir planın daha önce ABD'nin hiçbir NATO müttefiki için düÅŸünülmediÄŸine de iÅŸaret edildi.
 
'TÜRKÄ°YE MESELESÄ°' PLANI
 
Haberde plan, Brunson'ın serbest bırakılması için Türkiye üzerinde baskı kurmaya yönelik seçeneklerden birisi olarak niteleniyor ve Washington'un üzerinde çalıştığı diÄŸer seçenekler arasında Türk iÅŸ dünyasına ve yetkililere yönelik yaptırımların artırılmasının da olduÄŸu ifade ediliyor.
 
Bu planların Brunson'un 12 Ekim'deki duruÅŸmada serbest bırakılmaması durumunda yürürlüÄŸe konulmasının kararlaÅŸtırıldığı da belirtiliyor.
 
Ancak plana ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo açık bir dille karşı çıktı. Buna raÄŸmen DışiÅŸleri Bakanlığı kaynakları Pompeo'nun Trump'ın emrine uyduÄŸunu ve sekiz sayfalık bir plan hazırladığını aktardı.
 
ABD News haberine göre, gizli tutulan planı ABD DışiÅŸleri Bakanlığı'nda sadece birkaç yetkili biliyordu ve "Türkiye'den çekilme" ifadesini kullanmamak için "Türkiye meselesi" diye adlandırılıyordu.
 
Öte yandan ABD DışiÅŸleri Bakanlığı ABC News'a yaptığı açıklamada bu tür bir planın varlığını reddetti.
 
Bakanlık sözcüsü Heather Nauert açıklamasında "Türkiye ile diplomatik iliÅŸkilerimizi bitirecek ve diplomatik tesislerimizi kapatacak bir plan hazırlandığı iddiası yanlıştır. Uluslararası yanıtları düÅŸünürken her zaman pek çok seçenek düÅŸünürüz ve bu iç süreçleri asla tartışmayız. Türkiye'deki elçiliÄŸimiz Avrupa'daki en önemli görevlerimizdendir. Bir NATO müttefikine uygun kaynakları ve diplomatik dikkati saÄŸlamaya devam edeceÄŸiz" dedi.
 
'ERDOÄžAN TRUMP'I ÇILDIRTTI'
 
ABC News'ın görüÅŸtüÄŸü birkaç yetkili ise Trump'ın ev hapsindeki Brunson'ın 12 Ekim'deki duruÅŸma öncesinde serbest bırakılma talebinin mahkeme tarafından reddedilmesinin ardından CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan'a çok kızdığını söyledi.
 
Bir yetkili "BaÅŸkan bu konuda sözünde geri adım attığı için ErdoÄŸan tarafından ihanete uÄŸramış hissetti. Bu kiÅŸisel bir hakaretti ve Trump'ı çıldırttı" dedi.
 
Beyaz Saray'ın Özel Kalem Müdürü John Kelly ABD'nin sadece ikinci derecedeki personelin çekilmesini savunurken, Trump'a daha yakın olan Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton gibi isimler ise tüm personelin çekilmesi planına karşı çıkmadılar.
 
Plana karşı çıkan DışiÅŸleri Bakanı Pompeo hakkında ise bir yetkili "Pompeo planı yavaÅŸlatmak için muazzam çaba harcadı" dedi.
 
ABC News Türk yetkillerin plandan haberdar olup olmadığının bilinmediÄŸini ancak son haftalarda Trump'ın kendi siyasi tabanında dini bir sembol haline gelen Evangelist pastörün serbest bırakılmasına yoÄŸunlaÅŸtığını ve Ankara'ya baskıyı arttırdığını da yazdı.
 
BaÅŸka bir yetkili de "Türkler her düzeydeki öfkeyi açıkça gördüler. EÄŸer ErdoÄŸan Brunson'ı Ekim'deki duruÅŸmada serbest bırakmasaydı, her ÅŸey ortaya dökülecekti. Yaptırımlar, diplomatları çekme, her ÅŸey masada olacaktı. Her türlü diplomatik baskının masada olduÄŸu mesajı açıkça verildi" dedi.
 
Brunson'ı Beyaz Saray'da ağırlayan Trump, Twitter mesajında Türkiye ile "hiçbir anlaÅŸma yapmadıklarını" söylemiÅŸ "Rehineler için anlaÅŸma yapmam" ifadelerini kullanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.