Sosyal Medya

Güncel

Dövizden TL'ye dönüş için arabulucular devrede

Mevcut sözleşmelerin TL'ye çevrilmesi gereken 30 günlük sürenin sona ermesiyle, döviz cinsinden TL'ye dönüşlerde anlaşmazlık çıkması durumunda arabuluculuğun devreye girebileceği bildirildi.



Döviz cinsinden TL'ye dönüÅŸlerde yaÅŸanan anlaÅŸmazlıklar için arabuluculuk çözüm saÄŸlıyor.
 
Uluslararası Arabulucular DerneÄŸi BaÅŸkanı Mehmet AkuÄŸur, döviz cinsinden TL'ye dönüÅŸlerde de arabuluculuÄŸun toplumsal barışı saÄŸlayıcı aktivitesine devam etmesinin mümkün olduÄŸunu belirterek, "Varılan sonuç kesinleÅŸmiÅŸ mahkeme hükmünde. Mahkemenin neticesinde verilecek kararı taraflar kendi iradeleriyle kendi menfaat ve ihtiyaçlarına uygun bir ÅŸekilde verebiliyor" dedi. 
 
'HER TÜRLÜ DESTEÄžE HAZIRIZ'
 
ArabulucuÄŸun, bu yöntemle tarafların etkin iletiÅŸimlerini artırdığını dile getiren AkuÄŸur, "Varmak istedikleri sonuçlar oldukça ekonomik ve hızlı. Bu noktada yeni yapılan sözleÅŸmeler damga vergisinden bile istisna saÄŸlayacak surette. 60 liraya yakın bir masrafta damga vergisi ödenmiÅŸ bir sözleÅŸme mahiyetinde. Biz arabulucular, bu uyuÅŸmazlıkların mahkemeye dönüÅŸmeden çözümlenmesi noktasında her türlü desteÄŸe hazırız" ifadelerini kullandı.
 
'2 OCAK 2018 TARÄ°HLÄ° KUR ESAS ALINACAK DENÄ°YOR'
 
AkuÄŸur, "ÖrneÄŸin kira sözleÅŸmelerinde taraflar mutabakata varamazsa 2 Ocak 2018 tarihli kur esas alınacaktır deniyor. Taraflar arasında mutabakata varılamaması noktası tebliÄŸ ve tarafların öncelikle bunları konuÅŸmasını ve kendi özgür iradeleriyle belirlemesini düzenlemiÅŸ. Bu noktada çözüme kavuÅŸturulamazsa düzenleyici otorite olarak Bakanlığın belirlediÄŸi kur üzerinden dönüÅŸüm zorunlu hale geliyor. Taraflar eskiye nazaran, örneÄŸin gecikmiÅŸ bir kira borcu var ÅŸimdi de bunu döviz cinsinden TL cinsine alacaklar. Hem gecikmiÅŸ borçlarını hem döviz kuruyla ilgili kendi belirleyecekleri rayiç deÄŸerdeki kiralara da yakın noktaları kendi aralarındaki iletiÅŸimi artırarak belirleyebilirler. Böylelikle kiracı, kiraya veren iliÅŸkileri mahkemeye dönüÅŸmeden sulhen bu barış yöntemiyle çözümlenebilir" dedi. 
 
Türkiye'de yaklaşık 12 bine yakın arabulucu bulunduÄŸuna iÅŸaret eden AkuÄŸur, ÅŸöyle devam etti: "Bunların çoÄŸu Adalet Bakanlığı sicilinde kayıtlı. Oradan arabuluculara ulaÅŸabilirler. Türkiye'de 30'u aÅŸmış arabuluculuk merkezi bulunuyor. Bunların iletiÅŸimi internet üzerinden çok kolay bulunabiliyor."
 
Bazı sözleÅŸmelerin TL'ye dönüÅŸünün 14 Ekim itibarıyla zorunlu hale geldiÄŸini vurgulayan AkuÄŸur, "Bunlar karmaşık sözleÅŸmeler olabilir. Ä°çinde sadece bedelle ilgili kısımlar deÄŸil, diÄŸer hükümleri de taraflar görüÅŸmek isteyebilir, onun için arabuluculuk süreci bir fırsat" diyerek sözlerini tamamladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.