Sosyal Medya

Güncel

ABD Kongre üyelerinden istihbarat direktörüne Kaşıkçı çağrısı

ABD Kongre üyeleri, Ulusal İstihbarat Direktörü Dan Coats'a gönderdikleri mektupta, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı hakkında bildiklerini kamuyla paylaşması için çağrıda bulundu.



California Temsilcisi Ro Khanna ve Wisconsin Temsilcisi Mark Pocan, Ä°stihbarat Direktörü Daniel Coats'a hitaben bir mektup kaleme aldı. Temsilciler ayrıca diÄŸer üyelere de çaÄŸrıda bulunarak, mektuba imza atmalarını istedi.
 
Kaşıkçı'nın Suudi elçiliÄŸine girdikten sonra kendisinden bir daha haber alınamadığına dikkat çeken temsilciler, mektupta, ABD istihbaratının konuya iliÅŸkin bilgilerini paylaÅŸmaları çaÄŸrısında bulundu.
 
ABD'nin saygın gazetelerinden Washington Post'ta yer alan "ABD istihbaratı Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Bin Salman'ın Kaşıkçı'ya operasyon yapılmasını istediÄŸini biliyordu" yönündeki habere atıfta bulunan temsilciler, Ä°stihbarat Direktörü Coats'ın bu iddiaya cevap vermesi gerektiÄŸini belirtti.
 
Washington Post gazetesi, ABD istihbaratının yaptığı bir dinlemede, bin Selman'ın, Suudi gazeteci Kaşıkçı'nın bazı vaatlerle Suudi Arabistan'a dönmesinin saÄŸlanması, daha sonra da tutuklanmasını emrettiÄŸini ileri sürmüÅŸtü.
 
Suudi Arabistan yönetiminin Kaşıkçı'yı tutuklamaya yönelik önceden yaptığı planlara dair ABD'nin elde ettiÄŸi istihbaratlar, Trump yönetiminin Cemal Kaşıkçı'yı tehlikede olduÄŸu konusunda uyarıp uyarmadığına dair soru iÅŸaretlerini doÄŸurmuÅŸtu.
 
ABD'de 2015'te imzalanan bir yönergeye göre, istihbarat ajanlarının kaçırılma, ciddi bir ÅŸekilde yaralanma ya da öldürülme tehlikesi bulunan kiÅŸileri uyarma yükümlülüÄŸü var. Bu zorunluluk için söz konusu kiÅŸinin ABD vatandaşı olması ÅŸartı bulunmuyor.
 
Adının açıklanmasını istemeyen eski bir ABD istihbaratı yetkilisi, "Kaşıkçı'nın yakalanması, tutuklanması olarak yorumlanmış ve bu nedenle uyarı zorunluluÄŸu doÄŸmamış olabilir ama söz konusu dinlemelerde ÅŸiddet içeren eylemler planlanmışsa evet, Kaşıkçı uyarılmalıydı." deÄŸerlendirmesinde bulunmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.