Sosyal Medya

Güncel

Malezya, Çin'in istediği Uygur Türklerini serbest bıraktı

Doğu Türkistanlıların avukatı Fehmi Muin, müvekkilleri hakkındaki suçlamaların savcılar tarafından insani nedenlerden ötürü düşürüldüğünü kaydetti.



Malezya, gözaltında tuttuÄŸu DoÄŸu Türkistanlı 11 kiÅŸiyi Çin'in yoÄŸun baskı ve taleplerine raÄŸmen bu ülkeye iade etmeyerek serbest bıraktı.
 
Geçen yıl Tayland'da bir cezaevinden kaçarak yasa dışı yollardan Malezya'ya giren 11 Uygur Türkü, serbest kalmalarının ardından Kuala Lumpur'dan hareketle Türkiye'ye gitti.
 
euronews'ün haberine göre, DoÄŸu Türkistanlıların avukatı Fehmi Muin, müvekkilleri hakkındaki suçlamaların savcılar tarafından insani nedenlerden ötürü düÅŸürüldüÄŸünü kaydetti.
 
Geçen yıl kasım ayında Tayland'da bir cezaevinden kaçmayı baÅŸaran Uygur Türkleri, göçmenlik yasalarını ihlalden yargılanıyordu.
 
GeçmiÅŸte bu ülkeye sığınan bazı DoÄŸu Türkistanlıları Çin'e iade eden Kuala Lumpur yönetimi, ağır eleÅŸtiri almıştı.
 
Zira Çin'e iade edilen Türkistanlıların büyük bir kısmının Çin'e döndükten sonra ağır iÅŸkenceye maruz kalacağı hatta idama çarptırılacağı belirtiliyor.
 
Malezya'nın söz konusu kararının, Mahathir Muhammed hükümeti ile Pekin yönetimi arasında iliÅŸkilerin gerilmesine neden olacağı öngörülüyor.
 
Bununla birlikte mayıs ayında göreve gelen yeni hükümet, bir önceki BaÅŸbakan Necip Rezak hükümeti döneminde Çin'le yapılan milyar dolarlık anlaÅŸmaları da iptal etmiÅŸti.
 
Uygur Türklerinin Türkiye'ye gönderilmesi kararının ardından Çin, Malezya'ya sert tepki gösterdi.
 
Çin DışiÅŸleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, süreçle ilgili Malezya'ya bazı detaylar verme sürecinde olduÄŸu belirtilerek, "Malezya'nın, Çin'in endiÅŸelerine büyük önem vereceÄŸi umudu taşıyorduk. Bu insanlar Çin vatandaşı. Üçüncü bir ülkeye sınır dışı edilmelerine kesin olarak karşıyız. Malezya'nın kararını tereddütsüz reddediyoruz" denildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.