Sosyal Medya

Güncel

ABD'den 'Cemal Kaşıkçı' açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, kayıp Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın durumuna ilişkin Suudi Arabistan yönetiminden detaylı ve şeffaf bir soruşturma istediklerini ifade etti.



Nauert, Bakanlıkta düzenlediÄŸi basın toplantısında gazetecilerin  sorularını yanıtladı. Kendisine yöneltilen Suudi gazeteci Kaşıkçı'nın akıbetine yönelik sorulara detaylı cevap vermeyen sözcü Nauert, "Ne olduÄŸunu bilmiyoruz ve (Kaşıkçı'ya) ne olabileceÄŸi konusunda herhangi bir yargıya varmak istemiyoruz." dedi.
 
Heather Nauert, DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo'nun konuya dair Suudi Arabistan yönetimini aradığını hatırlatarak, "GörüÅŸme özel ve diplomatik olduÄŸu için herhangi bir detay veremem ama Suudi Arabistan'dan duruma iliÅŸkin detaylı ve ÅŸeffaf bir soruÅŸturma istendi." diye konuÅŸtu.
 
Nauert ayrıca, DışiÅŸleri Bakanlığının Cemal Kaşıkçı'nın kaybolmasına iliÅŸkin açıklama yapmak için neden beklediÄŸi sorusuna ise bazen kamusal açıklamalar yerine diplomatik ve özel görüÅŸme yollarını tercih ettiklerini dile getirdi.
 
Suudi reformistler için önemli bir platform olan Al Watan gazetesine büyük katkıda bulunan ve OrtadoÄŸu'nun en etkin gazetecilerinden biri olarak bilinen Washington Post Yazarı Kaşıkçı, 2 Ekim'de Suudi Arabistan'ın Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸuna gitmiÅŸ, kendisinden bir daha haber alınamamıştı.
 
Ä°SRAÄ°L'DE TUTUKLANAN AMERÄ°KAN VATANDAÅžI
 
Öte yandan Heather Nauert'e, Ä°srailli yetkililerin, Ä°srail'i boykot hareketine destek verdiÄŸi gerekçesiyle ABD vatandaşı ve öÄŸrenci vizesi bulunan Lara Alkasım'a önce ülkeye giriÅŸ izni vermemesi ve daha sonra tutuklamasına yönelik yorumu da soruldu.
 
Nauert, "Bir kiÅŸinin veya bir Amerikalının ülkeye alınıp alınmaması ya da tutuklanması tamamen Ä°srail veya baÅŸka bir ülkenin kararıdır. Bu konuya dair baÅŸka bir yorumum yok." cevabını verdi.
 
Dedesi Filistinli olan ve ABD'de yaÅŸayan Alkasım, Kudüs Ä°brani Üniversitesinde yüksek lisans yapmak amacıyla Miami ÅŸehrindeki Ä°srail konsolosluÄŸundan aldığı öÄŸrenci vizesiyle geçen hafta salı günü Ä°srail'e gitmiÅŸti. Ancak Ä°srailli yetkililer ülkeye giriÅŸ izni vermediÄŸi Lara Alkasım'ı, bir haftadır baÅŸkent Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'nda gözaltında tutuyor.
 
KUZEY KORE Ä°LE ORTAK ÇALIÅžMA GRUBU
 
Heather Nauert, Bakan Pompeo'nun pazar günü Pyonyang'da Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'la yaptığı görüÅŸmeye de deÄŸindi.
 
Ä°kilinin, Singapur'da imzalanan anlaÅŸmanın dört ayağını hayata geçirmek adına çalışma gruplarını yönlendirme konusunda mutabık kaldıklarını belirten Nauert, Kim'in, bazı müfettiÅŸleri nükleer silah üretim tesislerinin sökümünü takip etmek üzere ülkeye davet ettiÄŸini de açıkladı.
 
Trump ile Kim 12 Haziran'da Singapur'da bir araya gelmiÅŸ, zirvenin ardından iki lider Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılması, her iki ulusun isteÄŸi doÄŸrultusunda ikili iliÅŸkiler, bölgede kalıcı barışın saÄŸlanması ve Kore Savaşı'nda ölen ABD'li askerlere ait kalıntıların ABD'ye teslimi konularında anlaÅŸmaya varmıştı.
 
Ä°lerleyen haftalarda iki ülke arasındaki ılımlı diplomasi havası bozulmaya baÅŸlamış, ABD tarafı Kuzey Kore'yi nükleer programından vazgeçmemekle suçlamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.