Sosyal Medya

Güncel

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley istifa etti

ABD Başkanı Donald Trump, istifasını kabul ettiği ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley’in, bu yılın sonunda BM’deki görevinden ayrılacağını söyledi.



Haley'in istifa kararı, Trump ile birlikte düzenlenen Beyaz Saray'daki ortak basın toplantısında duyuruldu.

Haley'in, istifa etmek istediÄŸini kendisine 6 ay önce dile getirdiÄŸini belirten Trump, "Haley, bu yılın sonunda BM'deki görevinden ayrılacak." dedi.

Haley'in ABD'nin BM TemsilciliÄŸi görevini çok iyi bir ÅŸekilde yaptığını belirten Trump, "Umut ediyorum ki tekrar geri gelerek görev alacaksın." ifadesini kullandı.

Trump, Haley'in ardından göreve kimin getirileceÄŸi yönündeki soruları cevapsız bırakarak, “Bu çok önemli bir görev ve elimizde bu pozisyon için deÄŸerlendireceÄŸimiz kiÅŸiler var.” diye konuÅŸtu.

Donald Trump, Haley'in istifasının ardından ABD'nin BM TemsilciliÄŸine atanacak ismin birkaç hafta içerisinde açıklanacağını duyurdu.

Trump ile ortak açıklama yapan Haley ise görev yaptığı iki yıl içinde ABD'nin ''daha fazla saygı gördüÄŸünü'' savundu.

Haley, ''Bazı ülkeler yaptıklarımızı beÄŸenmeyebilir ama artık saygı duyuyor.'' dedi.

 

Nikki Haley, Suriye'de kimyasal silah kullanımına verilen cevaptan Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımların artırılmasına, Ä°ran nükleer anlaÅŸmasından ABD'nin BM Ä°nsan Hakları Konseyi'nden çekilmesine kadar alınan bütün kararlarla bir fark yarattıklarını öne sürdü.

Yıl sonuna kadar görevine devam edeceÄŸini belirten Haley, baÅŸkanlık seçimlerinde aday olup olmayacağı sorusuna ise ''2020'deki baÅŸkanlık seçimlerinde aday olmayacağım.'' yanıtını verdi.

Haley, ABD'nin, BM bünyesindeki bazı örgütlerden çekilmesinde önemli rolü oynadı ve  özellikle de ''ikiyüzlü'' ve ''Ä°srail'e karşı kronik ön yargılı'' olmakla suçladığı BM Ä°nsan Hakları Konseyi'nden ayrılmasında başı çekti.

46 yaşındaki Haley, BM Güvenlik Konseyi'nde nükleer programı nedeniyle Kuzey Kore'ye yönelik sert yaptırımların alınmasını saÄŸlayarak, Pyongyang'ı müzakere masasına getirme konusunda da etkili oldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.