Sosyal Medya

Güncel

Sizce Erdoğan, McKinsey'nin danışmanlık hizmeti vereceği kararından habersiz olmuş olabilir mi?

Erdoğan'ın son şûra toplantısında McKinsey ile ilgili yaptığı bir açıklama var. Cumhurbaşkanı, “Fikrî danışmanlık hizmeti de almayacağız. Biz bize yeteriz" diyor.



Bu tartışmada, Hakan Fidan'ın milletvekili olması sürecinin bir benzeri yaÅŸanıyor. 
Hatırlarsanız Hakan Fidan, dönemin BaÅŸbakanı Ahmet DavutoÄŸlu'nun daveti üzerine milletvekili adayı olmuÅŸ, ancak ErdoÄŸan'ın itirazı üzerine adaylığını geri çekmiÅŸti.
O dönemde de bugünküne benzer bir tartışma yaÅŸanmıştı.
Fidan'ın adaylığını öÄŸrendiÄŸinde, "Harika bir karar!" diyenler, ErdoÄŸan'ın itirazı sonrası, "ErdoÄŸan haklı. Senin ne iÅŸin var milletvekilliÄŸiyle kardeÅŸim!" diyerek anında geri vites yapmıştı.
CumhurbaÅŸkanı'nın konuÅŸmasına göre gard almak, onun söylemi üzerinden yazı yazmak ve hatta siyaset üretmek bir moda oldu. Bir olay olduÄŸunda belli kesimler, "Dur bakalım CumhurbaÅŸkanı ne yapacak?" diye suskun kalıp, ErdoÄŸan konuÅŸtuktan sonra aynı düzlemde söylemler üretiyor. 
Dedim ya, ÅŸimdiki moda bu!
Oysa Cumhurbaşkanı, "Kimseye kulluk etmeyin, kimsenin emir eri olmayın, haklı olduğunuz noktada susmayın" diyen biri...
McKinsey konusuna geri dönecek olursak...
Ekonomi Bakanı Berat Albayrak'ın almış olduÄŸu karar usul olarak yanlış deÄŸildi. Bana kızmayın hemen, çünkü Türkiye’nin bu tür danışmanlık ÅŸirketlerinin önerilerine ihtiyacı var. Türkiye’de bu hizmeti verebilecek uluslararası çapta danışmanlık ÅŸirketi olmadığı için benzeri hizmetler 1985 yılından beri alınıyor.
Üstelik Amerikalı ÅŸirketlerden alınıyor.
Åžu anda Amerika ile sıkıntı yaÅŸamamış olsak, sanırım hepimiz alınan bu kararın çok doÄŸru olduÄŸunu söylüyor olacaktık. AnlaÅŸma kararı usul olarak doÄŸru ama zamanlama olarak yanlıştı.
Yani zamanın ruhuna aykırı bir karardı.
"Madem öyle, ErdoÄŸan bu duruma neden engel oldu?" diye soracaksanız, o zaman ben de size ÅŸu soruları sorarak merakınızı gidereyim.
Sizce Erdoğan, McKinsey'nin danışmanlık hizmeti vereceği kararından habersiz olmuş olabilir mi? Hele hele Berat Albayrak gibi deneyimli bir ismin, bu kararı alırken Cumhurbaşkanı'na danışmama ihtimali olabilir mi?
Asla!
Süreci başından itibaren bilen CumhurbaÅŸkanı, özellikle AK Parti tabanından gelen isyan çığlıklarını duydu ve ona göre adım attı. Tabanını kızdıracak veya küstürecek bir iÅŸin olmasını istemedi.
Çünkü CumhurbaÅŸkanı, siyasi hayatının hiçbir döneminde millete raÄŸmen siyaset yapmadı. Millet ne dediyse, neyi istediyse onu yaptı ya da yapmaya çalıştı.
Mesele bundan ibaret!
Burada üzerinde durulması gereken asıl nokta ÅŸurası.
Birileri, "Türkiye'nin 16 bakanlığını ve ekonomisini bir Amerikalı ÅŸirkete teslim ettiler" ÅŸeklinde yaygara kopardı ya hani...
Maalesef içimizden birileri de buna inandı ve bu söylem üzerinden ağır eleÅŸtiriler yöneltmeye baÅŸladı. Oysa, yapılacak ÅŸey sadece danışmanlık almaktı.
Yani belli baÅŸlı konularda McKinsey'ye danışılacak ve onun önerdiÄŸi her ÅŸey deÄŸil, sadece olumlu olan fikirleri uygulamaya konulacaktı. 
Hatırlarsanız, referandum sürecinde CHP de Amerikalı bir danışmanlık ÅŸirketiyle anlaÅŸmıştı. Seçim sonrası danışmanlık firması çekip gitti ama CHP olduÄŸu yerde duruyor öyle deÄŸil mi?
Muhalif kesim McKinsey'nin danışmanlık hizmeti vermesini özellikle Millî Savunma Bakanlığı üzerinden deÄŸerlendirerek milliyetçi bir söylem geliÅŸtirmeye çalışıyor.
Ne diyorlar?
"Bu ÅŸirketle anlaÅŸtığınızda Millî Savunma Bakanlığı'nın bütün silah envanterini bunlara açıklamış, Türkiye'nin bütün mahrem bilgilerini paylaÅŸmış olacaksınız" diyorlar.
Böyle bir ÅŸey olmayacağını kendileri de çok iyi biliyor. Ama toplumun bu konuda hassas olduÄŸunu bildikleri için olayı özellikle bu noktaya çekmeye çalışıyorlar.
Yesinler sizin hassasiyetinizi...
MÄ°T tırları operasyonu üzerinden Türkiye'nin en mahrem bilgileri dünyaya servis edilmeye çalışılırken neredeydiniz siz? Koro hâlinde, "MÄ°T'in ne yaptığını hepimizin bilmeye hakkı var" diyordunuz?
O mahrem bilgileri gazete sayfalarına taşıyan Can Dündar isimli haine sahip çıkıyordunuz, hâlâ sahip çıkmaya da devam ediyorsunuz.
Ayrıca...
O mahrem bilgilerin yayınlamasında baÅŸrol oynayan kiÅŸi için Ankara'dan Ä°stanbul'a kadar koÅŸum koÅŸum yürüdünüz. Yetmedi, seçim döneminde tekrar aday gösterdiniz ve milletvekili yaptınız.
Enis BerberoÄŸlu'ndan bahsediyorum, hiç öyle ÅŸaşırmış gibi yapmayın yani.
Siz önce ona sahip çıkma gerekçenizi açıklayın, sonra millî hassasiyetlerinizi konuÅŸalım.
Olur mu?
 
Süleyman Özışık - Türkiye Gazetesi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.