Sosyal Medya

Güncel

PKK'lı teröristlerin tahrip ettiği camilerden ezan sesi yükseliyor

PKK'lı teröristlerin Diyarbakır, Şırnak ve Mardin'de tahrip ettiği camilerden 120'si, yapılan restorasyon ve inşa çalışmalarıyla yeniden ibadete açıldı.



PKK'lı teröristlerce yaklaşık 3 yıl önce kazılan çukurlar, kurulan barikatlar ve tuzaklanan patlayıcılar nedeniyle Diyarbakır, Şırnak ve Mardin'de yıkılan veya hasar gören camilerden 120'sinde yapılan restorasyon ve yapım çalışmaları sayesinde yeniden ibadet yapılıyor.
 
Kırsaldaki saldırılarını ÅŸehir merkezlerine ve ilçelere taşıyan, çukur kazıp barikat kuran, yollara, çukurlara ve barikatlara patlayıcı tuzaklayan PKK'lılar, yaklaşık 3 yıl önce yaÅŸamı hiçe sayan saldırılarında ibadethaneleri de hedef aldı.
 
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, Şırnak kent merkezi ile Cizre, Ä°dil ve Silopi ilçelerinde, Mardin'in Nusaybin ve Dargeçit ilçesinde terör saldırıları sonucu tahrip olan 151 camiden büyük bir kısmı, devletin imkanıyla onarıldı.
 
Onarımı ve yapımı biten camilerden 120'sinde yeniden ezan sesi yükselirken, vatandaÅŸlar saÄŸlanan huzurla camilerde tekrar ibadet yapmanın mutluluÄŸunu yaşıyor.
 
3 TARÄ°HÄ° CAMÄ° Ä°BADETE AÇILDI
 
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde birçok ev ve tarihi yapının yanı sıra zarar gören Nasuh PaÅŸa, Fatih PaÅŸa, Arap Åžeyh, Hacı Hamit, Hasırlı, HocaoÄŸlu, Ä°brahim Bey, Kadı, Åžeyh Mutahhar camilerinden Ä°brahim Bey, Kadı ve Åžeyh Mutahhar Camisi yapılan restorasyon çalışmalarından sonra ibadete açıldı.
 
Ä°lçede, teröristlerce 2 kez ateÅŸe verilen 1516-1520 yıllarında dönemin Vali Bıyıklı Mehmet PaÅŸa tarafından yaptırılan ve kubbelerinin kurÅŸunla kaplı olması dolayısıyla "KurÅŸunlu" diye de anılan, kentteki ilk Osmanlı eseri FatihpaÅŸa Camisi ve diÄŸer 4 caminin restorasyon çalışmaları sürüyor.
 
"BUNDAN SONRA Ä°NÅžALLAH EZANLARIMIZ SUSMAYACAK"
 
Sur Ä°lçe Müftüsü Ä°smail Fakirullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplum tarafından telin edilen ve karşılığı bulunmayan çukur olaylarında en çok etkilenen yerlerin başında camilerin yer aldığını söyledi.
 
"VatandaÅŸlar belki de kendi evlerinin zarar görmesini bir ÅŸekilde kabul ettiler ama ÅŸehadetin ve Ä°slam'ın sancaktarlığı olan alemin iÅŸareti olan camilerimizin ve minarelerimizin zarar görmesini bir türlü içlerine sindiremediler." diyen Fakirullah, onarımı tamamlanan ve ibadete açılan camilerden ezan seslerinin yükseldiÄŸini belirtti.
 
Camiler açılınca gözyaşına hakim olamayan birçok vatandaşı gördüklerini dile getiren Fakirullah, ÅŸöyle konuÅŸtu:
 
"AÄŸladılar, camilerine sarıldılar. Bu olaylar bizi derinden etkilediÄŸi gibi vatandaşı da derinden etkilemiÅŸtir. Ä°nÅŸallah bundan sonraki süreçte böyle bir ÅŸey olmayacaktır, buna artık vatandaÅŸ müsaade etmeyecektir. Bundan sonra inÅŸallah ezanlarımız da susmayacak, camilerimiz de kapanmayacak. BirliÄŸimizin ve ÅŸehadetlerimizin temeli olan bu ezanlar inÅŸallah ilelebet Sur'un minarelerinde, özelde Diyarbakır'da, genelde ülkemizde inÅŸallah güzel müezzinlerimiz tarafından okunarak dalga dalga her tarafa yayılacaktır."
 
PKK'lıların KurÅŸunlu Camisi'ni "kamp" olarak kullandıklarını anımsatan Fakirullah, camide ciddi bir hasarın olduÄŸunu, sadece caminin deÄŸil yüreklerinin de yakıldığını dile getirdi.
 
"Onlar aslında yapmış oldukları eylemin ne kadar ve hangi açıdan tesir edeceÄŸini biliyorlardı. Camilerimizi ele geçirerek bizi ele geçireceklerini düÅŸünüyorlardı, Allah'a çok ÅŸükürler olsun, Rabbim hiçbir zaman fırsat vermemiÅŸ, bundan sonra da fırsat vermeyecek." diyen Fakirullah, restorasyon çalışması süren diÄŸer camilerin de 2020 yılının başında ibadete açılacağını bildirdi.
 
"3 YIL CAMÄ°MÄ°ZDEN UZAK KALDIK"
 
Kadı Cami Ä°mamı Süleyman Özdemir de çukur ve terör olaylarında son derece üzüntülü bir ÅŸekilde görevli bulunduÄŸu camiden ayrılmak zorunda kaldığını, bu ayrılışın kendisinde büyük bir yara bıraktığını anlattı.
 
Özdemir, "Yaklaşık 130 kurÅŸun darbesi almış. Ä°ç kısmına bir ÅŸey olmadığı için ÅŸükrediyoruz. Yaklaşık 3 yıl camimizden uzak kaldık. Tadilatının bitim aÅŸamasına yaklaÅŸtığını görünce çok sevindik. Ramazan ayından itibaren burada görev yapma huzuru ve mutluluÄŸu içerisinde cemaatimize kavuÅŸtuÄŸumuza ÅŸükrediyoruz." ifadelerini kullandı.
 
Caminin bulunduÄŸu çevrede evler yıkıldığından cemaatinin çoÄŸunun çevreden gelen esnaftan oluÅŸtuÄŸunu aktaran Özdemir, bu nedenle eskiden yer bulmakta güçlük çeken cemaatinin ÅŸimdi olmadığını kaydetti.
 
Özdemir, "Eskiden öÄŸle ve ikindi namazlarında cami dolup taÅŸardı. Yer bulamayanlar dışarıya serdikleri seccadelerde namazını kılardı. Åžimdi ise 8-10 kiÅŸiyiz. Bunun üzüntüsünü hala yaşıyoruz. Allah buna sebep olanlara hakkımızı bırakmasın." dedi.
 
Cami cemaatinden Özcan Asana ise çukur olaylarında camilerin onarıldığını, camilerin çok güzel olduÄŸunu söyledi.
 
"Camiye saldırmak da ne demek bu münafıklıktır. Burası Allah'ın evidir, buraya saldırılmaz. Bunun hesabı ahirette sorulur. Saldırıyı yapanların Allah hepsinin belasını versin, hepsini kınıyorum, lanetliyorum. Åžimdi, namazımızı kılıyoruz, gayet mutluyuz. Bir sıkıntımız yok. ÇocukluÄŸumdan beri geldiÄŸim camimize, cemaatimize, mahallemize kavuÅŸtuk." ifadelerini kullanan Asana, camileri yeniden ibadete açan yetkililere teÅŸekkür etti.
 
Recep Paçal ise camide ibadet etmenin mutluluÄŸunu dile getirerek, "Camiye kavuÅŸma duygusunu anlatamam özellikle hocamızla buluÅŸmamız, ibadet yapmamız ve onunla sohbetlerimiz, bunları özledik. ÇocukluÄŸum bu camide geçti, tekrar buluÅŸmamız ayrı bir mutluluk veriyor." diye konuÅŸtu.
 
YIKILAN CAMÄ°LERÄ°N YERÄ°NE YENÄ°LERÄ° YAPILIYOR
 
Şırnak Ä°l Müftüsü Ramazan Tolan, PKK'nın kent merkezi ve ilçelerde camileri "karargah" gibi kullandığını, kent merkezindeki 11 caminin yıkıldığını, 13 cami ve 3 Kur'an kursunun hasar gördüÄŸünü hatırlattı.
 
Tolan, devletin baÅŸlattığı yapım ve onarım faaliyetleri kapsamında 13 cami ve 3 Kur'an kursunu tadilatını bitirerek ibadete açtıklarını, yıkılan camilerin yerine de il genelinde 45 caminin yapımının sürdüÄŸünü bildirdi.
 
Terör saldırılarında PKK'lıların barınma yeri olarak il genelinde 70 camiyi kullandığını anımsatan Tolan, camilerin büyük kısmının Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı yardımıyla kısa bir zamanda onarılarak faaliyete geçtiÄŸini dile getirdi.
 
"HUZUR Ä°ÇÄ°NDE NAMAZLARIMIZI CEMAATLE KILIYORUZ"
 
VatandaÅŸlardan Sait AkbaÅŸ, terör saldırıları sonucunda zarar gören Geylani Camisi'nin devlet tarafından onarılarak tekrar ibadete açıldığını aktardı.
 
AkbaÅŸ, "Biz de huzur ve huÅŸu içinde farz namazlarımızı cemaatle kılıyoruz. Ä°nÅŸallah yeni yapılan konutların bitmesiyle cami cemaatimize de kavuÅŸacağız. Camiyi onarımda emeÄŸi geçen herkesten Allah razı olsun." diye konuÅŸtu.
 
Silopi Ä°lçe Müftü Vekili Mehmet Bilgin, ilçede terör saldırılarından 9 caminin zarar gördüÄŸünü, bunların Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfınca onarılarak ibadete açıldığını, tamamen yıkılan 2 caminin yapımının da sürdüÄŸünü ifade etti.
 
Cizre Ä°lçe Müftüsü Selahattin Yılmaz ise saldırılarda 14 caminin yıkıldığını, 38 cami ve 4 Kur'an kursunun zarar gördüÄŸünü aktararak, "Zarar gören 38 camimizin tadilatlarını kısa sürede yapıp ibadete açtık. Camilerimiz ve Kur'an kurslarımızın yapılışı ve onarımını hem duyarlı vatandaÅŸlarımız hem de Diyanet Vakfımızca karşılandı." dedi.
 
"DAHA Ä°YÄ° VE GÜZEL GÜNLER BÄ°ZLERÄ° BEKLÄ°YOR"
 
Mardin'in Nusaybin ve Dargeçit ilçelerinde de bir yandan zarar gören camiler onarılırken diÄŸer taraftan da yeni camilerin yapımı devam ediyor.
 
Nusaybin'de Fırat, Abdulkadir Paşa ve Yenişehir mahallelerinde PKK'lıların tamamen yıktığı camilerin yerine TOKİ tarafından 5 cami yaptırıldı.
 
Dargeçit ilçesinde de Ä°çiÅŸleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan belediye ve vatandaÅŸların da gönüllü desteÄŸiyle hasar gören 3 cami onarıldı.
 
Aslına uygun restore edilen Safa, Nur ve Hacı Ä°brahim camileri yenilendi, zarar gören yerler onarıldı.
 
Nusaybin Ä°lçe Müftüsü Üsame AnlaÄŸan, devletin bütün imkanlarını kullanarak ilçeyi yeniden inÅŸa ettiÄŸini söyledi.
 
Türkiye Diyanet Vakfı'nın 7 camiyi onardığını aktaran AnlaÄŸan, TOKÄ°'nin de çok güzel 5 cami yaptığını bildirdi.
 
AnlaÄŸan, ÅŸöyle konuÅŸtu:
 
"Hem cami hem Kur'an kursu hizmetlerimizle halkımızın manevi destek ihtiyacını karşılamaya gayret gösteriyoruz. Halkla iç içeyiz, hocalarımızın moralleri iyi durumda, motivasyonlarını en üst düzeyde tutmaya gayret gösteriyoruz. Ä°nÅŸallah daha iyi ve güzel günler bizleri bekliyor."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.