Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

İsrailli casusun karısı eşinin cesedi için Esad'a yalvardı

1965'te Suriye'de idam edilen ünlü casus Eli Cohen'in eşi Nadia Cohen, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a bir mesaj göndererek, eşinin cenazesini iade etmesi için yalvardı.



1960'larda Suriye'nin iktidar çevrelerine girerek siyasi ve askeri yapılanma, Sovyetlerle iliÅŸkiler hakkında çok önemli bilgiler edinen, 1965'te yakalanarak idam edilmesine karşın 1967 savaşını Ä°srail'in jet hızıyla kazanmasında anahtar rol oynayan Eli Cohen'in eÅŸi Esad'a yalvardı.

Arapça yayın yapan Ä°srailli haber sitesi El Masdar'ın aktardığına göre, Suriye'de Kamil Emin Sabit adını kullanan casusun eÅŸi Nadia Cohen Ä°srail'de düzenlenen uluslararası bir kongrede Esad'a ricada bulunarak, "Sana en içten sevgiyle hitap ediyorum, evinde ve ülkende barışın saÄŸlanmasını diliyorum. Senden merhamet diliyorum. Eli'yi serbest bırak. Cenazesini iade et. Ben 83 yaşındayım. Belki bize farklı bakarsın, affet" dedi.

​Cohen, konuÅŸmasının devamında' "Kayınvalidem öldüÄŸünde, oÄŸlunun mezarını görmediÄŸi için üzüldüm. Bize yardım et ve cenazeyi bize ver. Ben ve çocuklarım rahat hissedeceÄŸiz. Hatta o da kendi toprağında defnedildiÄŸini hissedecek. Umarım bu defa çaÄŸrıma olumlu cevap verirsin. Elimi barışa uzatıyorum. Halkın ve halkımız için, baÅŸka bir ÅŸekilde yaÅŸayabiliriz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Nahriya kentindeki Tıp Merkezi BaÅŸkanı Messed Berhum, Cohen'in eÅŸine katılarak, iki taraf arasında güveni inÅŸa etmek adına Esad'dan insani bir jest yapmasını ve Cohen'in kemiklerini iade etmesini istedi.

SURÄ°YE Ä°ADEYE KARÅžI

İsrail uzun zamandır Eli Cohen'in naaşını geri istiyor.

Naaşın bulunmaması için birkaç günde bir yerinin deÄŸiÅŸtirildiÄŸi belirtiliyor ve artık Suriye yönetiminin de Cohen'in naaşının nerede olduÄŸunu bilmediÄŸi 'esprileri' yapılıyor.

Hatta 2007'de Türkiye de naaşın iadesi için devreye girdi, ama sonuç deÄŸiÅŸmedi.

ELÄ° COHEN KÄ°MDÄ°R?

1924'te Mısır Ä°skenderiye'de Suriye asıllı bir ailenin çocuÄŸu olarak dünyaya geldi. 1951'de Yahudi karşıtı kampanyalar sırasında tutuklandı. 1955'te Ä°srail Ä°stihbaratı, Batı ile Mısır'ın arasını açmak için provokatif eylemlerde bulunup Ä°ngiliz ve Amerikan misyonlarına saldırılar düzenliyordu. Beklenti, Batı'nın bu saldırıları Mısırlıların yaptığını düÅŸünmesiydi. Ancak Ä°srail istihbarat ekibi keÅŸfedildi. Eli bu birime yardım edenlerden biriydi, fakat doÄŸrudan baÄŸlantısı ispat edilemedi. Daha sonra yaklaşık 10 bin Yahudi'nin Mısır'dan Ä°srail'e kaçırılmasıyla sonuçlanan Gohen operasyonunda görev aldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.