Sosyal Medya

Güncel

Eskişehir’de üretilen akrep zehri, litresi 10 milyon dolara ihraç edilecek

Eskişehir'de kurulan ALBILA tesislerinde, kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılan akreplerin zehri, anti serum haline getirilerek 10 milyon dolara dünyaya ihraç edilecek.



EskiÅŸehir Organize Sanayi Bölgesi’nde 7 dönümlük alan üzerine kurulan ALBILA tesisleri’nde Kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılan, akrep zehrinden üretilecek anti serum litresi 10 milyon dolara satılacak. Tesis için 40 ‘melek yatırımcı bir araya geldi.

EskiÅŸehir Organize Sanayi Bölgesi’nde 7 dönümlük alan üzerine kurulan ALBILA tesisleri, düzenlenen törenle açıldı. Törene EskiÅŸehir Valisi Özdemir Çakacak, AK Parti Milletvekili Harun Karacan, eski bakan KürÅŸad Tüzmen, EskiÅŸehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Kemal Åženocak, EskiÅŸehir Sanayi Odası (ESO) BaÅŸkanı Celalettin KesikbaÅŸ, Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumu BaÅŸkan Yardımcısı Fatih Tan, ALBILA Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Akın KozanoÄŸlu, ALMILA Yönetim Kurulu BaÅŸkan Yardımcısı Emine Sabancı Kamışlı, Türkiye Futbol Federasyonu BaÅŸkanı Yıldırım Demirören’in eÅŸi Revna Demirören, ‘melek yatırımcılar’ ile çok sayıda davetli katıldı.

40 MELEK YATIRIMCININ ORTAK SERMAYESÄ°

Kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılan, dünyanın en pahalı sıvılarından olan hayvan zehirleri, 40 ‘melek yatırımcı’yı bir araya getirdi. Ä°lk etapta, litresi 10 milyon dolara yaklaÅŸan akrep zehrinden üretilecek anti serum için EskiÅŸehir Organize Sanayi Bölgesi’nde, Üniversite-Sanayi iÅŸbirliÄŸi ile üretim süreçleri yönetilecek. Åžanlıurfa ve çevre illerinde bulunan Androctonus crassicauda türü akreplerin zehiri, EskiÅŸehir’de kurulan ALBILA Serum ve Biyolojik Ürünler A.Åž. tesislerinde anti serum haline getirilerek, dünyaya ihraç edilecek.

Åžanlıurfalı iki kardeÅŸin hayallerindeki projesinin Türkiye’nin ileri gelen melek yatırımcılarından Emine Sabancı Kamışlı’nın dikkatini çekmesiyle Åžirket Ortağım Melek Yatırımcılık A.Åž.’nin ön çalışmalarını takiben 40 melek yatırımcının ortak sermaye yatırımı ile bioteknoloji alanında faaliyet gösterecek ALBILA Serum ve Biyolojik Ürünler Sanayi ve Ticaret A.Åž.’ye dönüÅŸtü. EskiÅŸehir Organize Sanayi Bölgesi’nde 7 dönümlük alan üzerine kurulan ALBILA, eko sisteme zarar vermeden hayvan zehirlenmelerine karşı panzehir üretecek. Hayvan zehrinden anti serum üretimi konusunda dünyanın en modern iÅŸletmelerinden biri olan ALBILA’da hayvanlar demirbaÅŸ, hayvan zehirleri hammadde statüsünde yer alıyor.

EskiÅŸehir Osmangazi Üniversitesi’nde (ESOGÜ) bakımları ve sağımları yapılan akrepler ile yine üniversite bünyesinde bulunan tıbbi ve cerrahi deney hayvanları uygulama ve araÅŸtırma merkezinde fare ve tavÅŸan deneyleri yapılıyor. Buna ek olarak ESOGÜ Mahmudiye Atçılık Mealsek Yüksek Okulu ve mahmudiye Ä°lçesi’nde ALBILA’ya ait atların bakım ve imminüzasyonları gerçekleÅŸiyor. Özel Sektör bünyesinde ilk kez böylesine büyük ve kapsamlı bir Melek Yatırımcılık Projesi olarak öne çıkan ALBILA aynı zamanda üniversite, özel sektör iÅŸbirliÄŸinin de en güzel örneklerini yansıtıyor.

20 MÄ°LYONLUK YATIRIMLA YOLA ÇIKILDI

Açılış töreninde konuÅŸan ALBILA Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Akın KozanoÄŸlu, “Dünya SaÄŸlık Örgütü’nün esansiyel ilaçlar listesinde bulundurduÄŸu ve hayvansal kaynaklı zehirlenmelerde baÅŸvurulacak tek etkin tedavi yöntemi olan anti serum üretimini ALBILA’da gerçekleÅŸtireceklerini söyledi. “Üretimin tüm adımlarını ve aÅŸamalarını en yüksek kalitede ürünler üretmek, ilaç üretim koÅŸullarına uygun, dünya standartlarında bir tesis kurduk. Yaklaşık 20 milyon TL’lik bir yatırımla yola çıkan ALBILA’da tüm süreçlerde konusunda en deneyimli danışmanlarla çalışmaya özen gösterilmiÅŸtir.  Ä°yi imalat uygulamaları konusunda dünyadaki geliÅŸimleri sürekli takip etmek ve kendimizi geliÅŸtirmek üzere Türkiye’de ICC firması ile iÅŸbirliÄŸi yapılmıştır” dedi.

EMÄ°NE SABANCI KAMIÅžLI: ÅžARTLAR NE OLURSA OLSUN TÜRKÄ°YE YATIRIMA MÜSAÄ°T

ALBILA Yönetim Kurulu BaÅŸkan Yardımcısı Emine Emine Sabancı Kamışlı da konuÅŸmasında ÅŸu ifadeleri kullandı:

“Bugün burada çok güzel bir rüyanın gerçekleÅŸmesine tanık olmak için beraberiz. Bundan 2 yıl evvel, Urfalı iki giriÅŸimci Ali ve Bilal seslendiler kamuoyuna, biz o sesi duyduk. Akıllarındaki, akıllı rüya bugün bir sürü paydaşıyla gerçek oldu. Ocak 2017’de ALMILA’yı kurduk ve bugün üretimdeyiz. Bu kısa sürede Åžirket Ortağım A.Åž.’nin önderliÄŸinde 40 melek yatırımcı ALBILA’ya adeta kenetlendi ve çoÄŸu kendi ihtisas konusunda ALBILA’ya destek oldu, elinden tuttu. Üniversite, sanayi melek yatırımın el ele vermesinin en iyi örneklerinden birini yarattık ülkemizde. Bu modern, akredite tesis yapıldı. Arjantin, Meksika, Belçika, Cezayir, Hindistan gibi hayvan zehirlerinde uzman ülkelerle iÅŸ birliklerine gidildi. Bunların hepsi iki yıldan az bir zamanda oldu. Hakikaten çok kısa zamanda bu ekip, bu paydaÅŸlar çok önemli iÅŸler becerdiler. Neredeyse ülkemizde hiç bilinmeyen bir konuda 40 yatırımcıyı yatırıma ikna edeceksin, bir araya getireceksin ve onları bir arada tutacaksın. Tüm bilinmeyenlere karşı katma deÄŸerli ürünü bu kadar kısa sürede üretebileceksin ve uluslararası kabul görmüÅŸ niteliklerde becerebileceksin.

 

Bütün bunları yaparken, bu iÅŸlere baÅŸlar baÅŸlamaz beynelmilel ilgiyi çekebileceksin. Biz bir sürü yatırım yapıyoruz ama bu kadar süratle, bu kadar ÅŸeyi becerdiÄŸimiz olmamıştı. Bu proje gösteriyor ki; fikir iyiyse, düzgün yönetiliyorsa, paydaÅŸları özveriyle, takım ruhuyla çalışıyorsa baÅŸarı aslında kaçınılmaz oluyor. Buna bir ÅŸey daha eklemek istiyorum; bir de Türk iseniz çok iyi oluyor. Bu proje aynı zamanda bize bir kez daha ülkemizin her daim yatırıma müsait olduÄŸunu, ÅŸartlar ne olursa olsun yatırıma müsait, elveriÅŸli bir yer olduÄŸunu gösteriyor. Ben yıllardır, birçoÄŸunuz gibi ülkeme yatırım yapıyorum ama bazen Euro’ydu, Dolar’dı, faizdi derken bazılarımızın kafası karışıyor. Ama inanın bana eÄŸer biz özverili, odaklı çalışırsak, çalışırsak ve çalışırsak Türkiye her zaman geri veriyor. ALBINA’nın tüm paydaÅŸlarının yarattığı bu takım ruhunun birçok ÅŸirketlerimize örnek olmasını ümit ediyorum. Geçici çalkantılar bizler için bahane deÄŸil, fırsat kaynağıdır.”

Yapılan konuÅŸmaların ardından tesisin açılış kurdelesi kesildi, Vali Özdemir Çakacak ile beraberindekiler tesisleri gezdi.”

‘Melek yatırımcı’, henüz yolun başında olan (Start-up) bir iÅŸ fırsatına yatırım yapan, iÅŸletmelerin büyümeleri veya geliÅŸmeleri için sermaye saÄŸlayan kiÅŸidir. DiÄŸer bir tanımda ise yüksek risk ve yüksek büyüme potansiyeli içeren firmalara, kuruluÅŸlarının çok erken bir döneminde yatırım yapan özel bir yatırımcı tipi olarak ifade edilmektedir.

1 Yorum

  1. Ahmet

    Temmuz 09, 2019 Salı 17:02

    Abi ben urfadan burada akrep var satin almak istersen ara 05427960353

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.