Sosyal Medya

Güncel

İtalya'ya göre AB başkanı "ayık" değil

İtalya'nın bütçe planını eleştiren AB Komisyonu Başkanı Juncker'e Roma'dan tepki sert oldu: "Ben alakasız benzetmeler yapmayan, ayık insanlarla konuşurum. AB Komisyonu Başkanı Juncker, İtalya'yı Yunanistan ile bir tutarak İtalya'nın borçlanma maliyetlerini çılgına çevirdi"



Ä°talya BaÅŸbakan Yardımcısı ve Ä°çiÅŸleri Bakanı Matteo Salvini, Avrupa BirliÄŸi (AB) Komisyonu BaÅŸkanı Jean-Claude Juncker'in gelecek sene için planlanan bütçeyle ilgili eleÅŸtirilerine iliÅŸkin, "Ben alakasız benzetmeler yapmayan, ayık insanlarla konuÅŸurum." dedi. 
 
Ä°talyan ANSA ajansının haberine göre Salvini, Napoli’de katıldığı bir toplantıda, Ä°talya’nın gelecek yıl bütçesiyle ilgili açıklamada bulunan AB Komisyonu BaÅŸkanı Juncker’i eleÅŸtirmeye devam etti.
 
Juncker’in açıklamalarının sorulduÄŸu Salvini, "Ben alakasız benzetmeler yapmayan, ayık insanlarla konuÅŸurum. AB Komisyonu BaÅŸkanı Juncker, Ä°talya’yı Yunanistan ile bir tutarak Ä°talya’nın borçlanma maliyetlerini çılgına çevirdi. Bundan kaçınabilirdi. AÄŸzını açmadan önce iki bardak su içmeli ve var olmayan tehditler savurmamalı. Aksi takdirde zararı ondan soracağız." diye konuÅŸtu.
 
Salvini, Juncker ve diÄŸer Avrupalı bürokratların tehditleriyle borçlanma maliyetlerinin artırdığını ve bunun hesabını onlardan soracaklarını söyledi.
 
Bu açıklama ve tehditler yüzünden borçlanma maliyetlerinin giderek arttığını vurgulayan Salvini, "bunun amacının da hükümete ve Ä°talyan ekonomisine saldırmak olduÄŸunu" kaydetti.
 
 "Ä°talya bütçe planından geri adım atmayacak"
 
DiÄŸer BaÅŸbakan Yardımcısı ve Ekonomik Kalkınma, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Luigi Di Maio da "Ä°talya’nın bütçe planından bir milim geri adım atmayacağını" dile getirdi.
 
AB Komisyonu'nun bütçe planına iliÅŸkin eleÅŸtirilerinin hükümete yönelik bir komplonun parçası olduÄŸunu düÅŸünmediÄŸini kaydeden Di Maio, ancak yine de Juncker ve diÄŸer komisyon üyelerinin "belden aÅŸağı vurmamaları" gerektiÄŸini söyledi.
 
AB yetkililerinin ön yargılı davrandığını savunan Di Maio, baÅŸka ülkelerin daha da yüksek bütçe açığı verdiklerine iÅŸaret etti. 
 
Ä°talya ile AB arasında "bütçe" krizi
 
AB Komisyonu BaÅŸkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, bugün, Ä°talya'yı bütçe açığının yüzde 2,4 oranında olması konusundaki planıyla devam ederse "AB yaptırımlarıyla karşılaÅŸabileceÄŸi" konusunda uyarmıştı.
 
AB Komisyonu BaÅŸkanı Juncker de dün Ä°talya’nın gelecek sene için belirlediÄŸi gayrisafi yurt içi hasılaya oranla yüzde 2,4 açık veren bütçesine deÄŸinmiÅŸti.
 
Yunanistan'daki gibi bir krizle Ä°talya’da uÄŸraÅŸmak istemediÄŸini dile getiren Juncker, "bir krizin yeterli olduÄŸunu" belirtmiÅŸ ve "Ä°talya, özel ve fazladan bir muamele istiyorsa bu avronun sonu anlamına gelebilir, çok sert olmalıyız. Ä°talya, Avrupa düzeyinde birlikte onayladığımız bütçe hedeflerinden uzaklaşıyor." ifadelerini kullanmıştı.
 
Dün Lüksemburg’daki Avro Grubu Toplantısı'nda da Ä°talya’nın bütçesine iliÅŸkin endiÅŸeler gündeme gelmiÅŸti. 
 
Bütçede fazladan yüzde 0,8 açık
 
Ä°talya’nın gelecek sene için bütçe açığının yaklaşık yüzde 1,6 seviyesinde olması hedefleniyordu ancak Ä°talyan hükümeti, uzun müzakereler sonucunda iÅŸsizlere saÄŸlanacak vatandaÅŸlık geliri (muhtaçlık aylığı), emeklilik yaşını tekrar düÅŸürmeye yönelik reform, banka krizlerinden etkilenenlere yönelik yardım, vergi affı ve sabit vergi oranı gibi vaatlerini gerçekleÅŸtirmek adına bütçede fazladan yüzde 0,8 oranında açık verilmesini kararlaÅŸtırmıştı.
 
Hükümet, kamu harcamalarında artışa gidileceÄŸini ve gelecek üç yıl için bütçe açığı hedefinin yüzde 2,4 olacağını açıklamıştı.
 
Yunanistan’dan sonra AB’de milli gelire göre en fazla kamu borcu bulunan ülkenin borcunu AB kuralları gereÄŸi azaltması gerekiyor. Yunanistan’ın kamu borcu gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 180’ine denk gelirken, bu oran Ä°talya’da yüzde 130 seviyelerinde bulunuyor.
 
Ä°talya'nın, 2019 bütçe taslağını ise 15 Ekim tarihine kadar AB Komisyonu'na sunması gerekiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.