Sosyal Medya

Güncel

TARİHTE BUGÜN: İtalya, Trablusgarp'a saldırdı

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; İtalya’nın Trablusgarp’a saldırması, Sened-i İttifak’ın imzalanması, Almanya ve Bulgaristan’ın I.Dünya Savaşından çekilme kararı alması, Çin-Japon ilişkilerinin normalleşmesi var…



Ä°talya Medeniyet Getirmek Ä°çin(!) Trablusgarp’a Saldırdı (1911)

Trablusgarp’ı sömürge haline getirmek isteyen Ä°talya uygun zamanı bekleyerek 28 Eylül 1911’de Osmanlı Devletine bir ültimatom verdi. Osmanlı Devleti‘nden yirmi dört saat içinde Trablusgarp ve Bingazi’yi boÅŸaltmasını istedi. Gerekçe olarak Trablusgarp’ın medeniyetten geri bırakılmış olmasını ve bölgedeki Hristiyanlara iyi davranılmadığını iddia etti. Osmanlı Devleti bu ültimatatomu reddetti. Bunun üzerine Ä°talya 29 Eylül 1911’de Osmanlı Devletine savaÅŸ açtı. Arkasından da Trablusgarp, Tobruk, Derne ve Bingazi’ye asker çıkardı. Büyük devletler bu konuda Osmanlı Devletini tamamiyle yalnız bıraktılar.

GÜNÜN ÖNEMLÄ° OLAYLARI

Sened-i Ä°ttifak (1808)

Ayanlar Anadolu ve Rumeli’de iltizam sistemi ile güçlenmiÅŸler hatta bölgeye tayin edilen bir kısım idarecilerin vekalet vermesi ile resmi görev bile üstleniyorlardı. II.Mahmut ayanları devlet otoritesi altına almak için 29 eylül 1808’de Sened-i Ä°ttifak adlı bir sözleÅŸme imzaladı. Osmanlı Devlet anlayışında bir padiÅŸah ilk defa yetkilerinin bir kısmından taviz vermiÅŸti. Ayrıca bu sözleÅŸme ile devlet ayanların varlığını hukuki olarak tanımış oluyordu. II. Mahmut Alemdar Mustafa PaÅŸa’nın önerisi ile imzaladığı bu sözleÅŸmeden pekte hoÅŸnut deÄŸildi.

Ä°stanbul AntlaÅŸması (1913)

II.Balkan savaşı sonunda Bulgaristan ile Osmanlı Devleti arasında 29 Eylül 1913’te Ä°stanbul antlaÅŸması imzalandı. Bugün ki Türkiye-Bulgaristan sınırını da bu antlaÅŸma belirlemiÅŸtir.

Almanya SavaÅŸtan Çekilme Kararı Aldı (1918)

Almanlar Ä°tilaf devletleri karşısında yenilgiye uÄŸrayarak geri çekilmeye baÅŸladılar. Bu geliÅŸmeler üzerine Wilson ilkelerine sığınarak bir barış antlaÅŸması için 29 Eylül 1918’de ABD’ye baÅŸvurmaya karar verdiler. Almanya’nın savaÅŸtan çekilme kararı savaşın sonucunu da belirlemiÅŸ oldu.

Bulgaristan SavaÅŸtan Çekildi (1918)

Fransız ve Sırp orduları karşısında Makedonya cephesi çöken Bulgaristan 29 Eylül 1918’de Selanikte bir antlaÅŸma imzalayarak savaÅŸtan çekildi. Böylece müttefikler tarafında savaÅŸtan çekilen ilk devlet oldu.

Türk Cumhuriyet Amele ve Çiftçi Partisi (1930)

29 Eylül 1930 günü Edirne’de Mimar Kazım Tahsin Bey tarafından kurulmak istenmiÅŸ, ancak komünist eÄŸilimli sayıldığından hükümetçe izin verilmemiÅŸtir.

Tito SSCB ile Anlaştı (1944)

29 Eylül 1944 imzalanan gizli antlaÅŸma ile Almanların iÅŸgalinden kurtulan Yugoslavya topraklarının idaresi Tito’ya verilecekti. SavaÅŸ biter bitmez SSCB kuvvetleri Yugoslavya’dan ayrılacaktı.

Süleyman Demirel’in SSCB Ziyareti (1967)

Kıbrıs konusunda baÅŸta ABD olmak üzere batı dünyası tarafından yalnız bırakılan Türkiye sosyalist bloka yöneldi. Bu kapsamda BaÅŸbakan Süleyman Demirel 19-29 Eylül 1967 tarihleri arasında SSCB ziyaretini gerçekleÅŸtirdi.

Çin-Japon AntlaÅŸması (1972)

Ä°liÅŸkilerini geliÅŸtirmek isteyen Çin ve Japonya aralarındaki otuz beÅŸ yıllık savaÅŸ durumuna son vererek 29 Eylül 1972’de bir antlaÅŸma imzaladılar.

GÜNÜN DÄ°ÄžER ÖNEMLÄ° OLAYLARI

1499- İnebahtı Kalesi fethedildi.

1902- Fransız romancı Emile Zola, öldü.

1923- Filistin’de Ä°ngiliz mandası resmen yürürlüÄŸe girdi.

1929- Muhsin ErtuÄŸrul’un yönettiÄŸi ‘’Ankara Postası’’ filminin ilk gösterimi, Ä°stanbul’da yapıldı.

1933- Komünist Enternasyonal Genel Sekreteri Georgi Dimitrov’un suçlandığı Almanya Meclisi Reichstag’ın yakılması soruÅŸturmasında öteki sanık Marinus Van Der Lubbe, yangını çıkardığını itiraf etti.

1941 - Naziler Kiev'de iki günde 60.000 kiÅŸiyi katletti.

1960- Demokrat Parti kapatıldı.

1972- Milliyet Sanat Dergisi’nin ilk sayısı çıktı.

1984- Yönetmen Atıf Yılmaz, 1984’de ‘’Bir Yudum Sevgi’’, bir yıl sonra da ‘’Dul Bir Kadın’’ adlı filmleriyle iki yıl üst üste Altın Portakal Ödülü’nü aldı.

1994- Eski Adalet Bakanı ANAP’lı Mehmet Topaç, Ankara’daki avukatlık bürosunda, yasadışı Dev-Sol örgütü üyesi oldukları iddia edilen 4 kiÅŸinin silahlı saldırısı sonucu öldü.

2003- Gazeteci TuÄŸrul Åžavkay, vefat etti.

2007 - Nöropsikiyatr ve siyasetçi Yıldırım Aktuna öldü.

2009 - Kürt siyaseti liderlerinden Abdülmeklik Fırat öldü.

Dunya Bulteni

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.