Sosyal Medya

Myanmar liderinin fahri vatandaşlığı iptal edildi

Kanada hükümeti, Aung San Suu Kyi'ye verilen fahri vatandaşlık ünvanını ülkesinde yaşanan Arakan zulmüne sessiz kaldığı için iptal etti



Kanada parlamentosu, Myanmar lideri Aung San Suu Kyi'ye verilen fahri Kanada vatandaÅŸlığını, Arakan Müslümanlarına yönelik soykırıma karşı etkin bir mücadele gösteremediÄŸi gerekçesiyle iptal etti. 2007'de verilen vatandaÅŸlığın iptali kararı oybirliÄŸi ile kabul edildi.

DışiÅŸleri Bakanlığı, Suu Kyi'nin sembolik olan fahri Kanada vatandaÅŸlığının geri alınmasının nedenini "Arakan soykırımını kınamayı Ä±srarla reddetmesi" olarak açıkladı. 

Açıklamada, "Myanmar'ın generallerine karşı yaptırımlar uygulayarak, sorumluların uluslararası platformda sorumlu tutulmasını talep ederek, ve insani yardım saÄŸlayarak Arakan halkını desteklemeye devam edeceÄŸiz" ifadesi de yer aldı.

Kanada daha önce aralarında Dalai Lama, Malala Yousafzai ve Nelson Mandela'nın da olduÄŸu beÅŸ kiÅŸiye fahri Kanada vatandaÅŸlığı vermiÅŸti.

SOYKIRIM OLARAK TANIMIÅžTI

Kanada Parlamentosu, bir süre önce Myanmar'da Arakanlı Müslümanların öldürülmesini 'soykırım' olarak nitelendirme kararı aldı.

Parlamentodaki tüm partilerin ortak oyuyla çıkan karardan iki gün önce BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Rohingyalar olarak da bilinen Arakanlı Müslümanlara karşı iÅŸlenen savaÅŸ, insanlık ve soykırım suçlarını belgeleyen bir rapor yayımladı.

Rapor, Myanmar'da iÅŸlenen suçlarda 'soykırım niyetinin' bulunduÄŸunu ve genelkurmay baÅŸkanı dahil beÅŸ generalin uluslararası hukuk çerçevesinde yargılanması gerektiÄŸini belirtti.

BM raporunda, tanık gözlemleri, uydu fotoÄŸrafları ve baÅŸka kaynaklardan elde edilen bilgiler doÄŸrultusunda Kachin, Shan ve Rakhine eyaletlerinde Rohingyalara karşı iÅŸlenen suçlar belgelendi.

Raporda askerler ve diÄŸer güvenlik güçlerinin cinayet, iÅŸkence, yaÄŸma, yargısız infaz, tecavüz, seks köleliÄŸi ve rehine alma gibi suçları iÅŸledikleri öne sürüldü.

DiÄŸer yandan raporda, silahlı azınlık gruplarının ve Rohingya militan örgütü ARSA'nın bir kısım eylemlerinin de savaÅŸ suçu sayılabileceÄŸine deÄŸinildi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısı, Arakanlı Müslümanların Myanmar’dan BangladeÅŸ’e zorla tehcir edilmesinin insanlığa karşı suç ya da savaÅŸ suçu teÅŸkil edip etmediÄŸiyle ilgili ön inceleme baÅŸlatmıştı.

Zulümlerden kaçıp BangladeÅŸ'e sığınan Rohingyaların sayısı en az 700 bin civarında. Suçlamaları reddeden Myanmar ise, ordunun militanlara karşı 'haklı' müdahalede bulunduÄŸunu savunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.