Sosyal Medya

Ekonomi

Maliye Bakanı Ağbal: ÖTV'nin aşağı çekilmesi yönünde bir çalışma yok

Maliye Bakanı Ağbal, emeklinin Ramazan Bayramı öncesi haziran başında 1000 lira ikramiyesini alacağını söyledi. Akaryakıtta ÖTV indirimi olabileceği iddialarını yanıtlayan Ağbal, "Şu an itibariyle akaryakıt ürünlerinde ÖTV'nin aşağı çekilmesi yönünde bir çalışma yok" dedi. S&P'nin not düşürme kararını yorumlayan Ağbal, "Zamanlaması ilginç. Bu açıklama politik saiklerle yapıldığı izlenimi veriyor. Burada ciddi bir kredibilite kaybı söz konusu" diye konuştu.



Maliye Bakanı Naci AÄŸbal, katıldığı bir televizyon programında önemli açıklamalarda bulundu. 

 
Maliye Bakanı AÄŸbal, emeklinin Ramazan Bayramı öncesi haziran başında 1000 lira ikramiyesini alacağını söyledi. 
 
Akaryakıtta ÖTV indiriminin gündemde olduÄŸuna yönelik iddialarla ilgili konuÅŸan AÄŸbal, "Enflasyonun süratle tek haneye inmesi önemli. Maliye politikası para politikası ile uyum içinde olacak. Enflasyonu oluÅŸturan dinamiklere bakınca vergi artışı kaynaklı olmadığı ortada. Enflasyondaki artış daha çok döviz kuru ve ithalat fiyatları kaynaklı. Emtia ve petrol fiyatında da yukarı yönlü eÄŸilim var. Son 1-1,5 yıldır gerçekleÅŸen enflasyonda döviz kuru önemli bir faktör. İç talep canlı, bu da etkiliyor. ÖTV indirimi talebi iyi niyetli bir talep. Enflasyonu aÅŸağı çekmeye yönelik olabilecek alternatiflerden birisi. Åžu an itibariyle akaryakıt ürünlerinde ÖTV'nin aÅŸağı çekilmesi yönünde bir çalışma yok. Akaryakıt ve sigara üzerindeki vergilerde 1,5 yıldır artış yapmıyoruz, maliye politikası olarak enflasyonla mücadeleye gerekli desteÄŸi veriyoruz  " dedi. 
 
"S&P KARARININ ZAMANLAMASI İLGİNÇ"
 
S&P'nin not indirimine değinen Ağbal şunları söyledi: "Zamanlaması ilginç. Türkiye bir seçime gidiyor. Bu ortamda bile Merkez Bankası para politikası alanında bir karar almış. Burada raporun içinde olan tereddütlerle ilgili konular tartışılabilir. Bu açıklama politik saiklerle yapıldığı izlenimi veriyor. Burada ciddi bir kredibilite kaybı söz konusu."
 
"15-16 MÄ°LYAR TL GELÄ°R BEKLENÄ°YOR"
 
Borçlara yönelik yapılandırma hakkında bilgi veren Maliye Bakanı ÅŸunları kaydetti: "183,5 milyar liralık alacağı yapılandırıyoruz. Vergi ve vergi cezası borçları, sosyal güvenlik primleri, idari para cezaları, belediyelerin katı akıt ücretleri, öğrencilerin kredi borçları var. Son derece kapsamlı kamuyla vatandaÅŸ arasında alacak verecek konusuna giren bütün alacakları kapsıyor. VatandaÅŸ borcun aslını ödeyecek, faiz yerine yurtiçi ÃœFE oranında ödeme yapacak. Bir süredir talepler dillendiriliyordu. Biz de hükümet olarak düzenlemeleri yapmış olduk. 31 Mart 2018'e kadar olan borçlar kapsanıyor.  Bu yapılandırma kanunu önceki yapılandırma kanununa göre ilave avantajlar saÄŸlıyor. PeÅŸin ödemede faizin yüzde 90'ını almaktan vazgeçiyoruz. VatandaÅŸlara çaÄŸrıda bulunuyorum. Temmuz sonuna kadar müracaatlarını yapacaklar. Ä°htilaflı alacaklara iliÅŸkin de bu kanun kolaylıklar getiriyor. Ödemeleri devam eden yapılandırma hakkı devam edecek. Biz buradan ilk yıl 15-16 milyar lira gelir elde etmiÅŸ olacağız." 
 
"PAKETÄ°N MALÄ°YETÄ° 24 MÄ°LYAR LÄ°RA"
 
AÄŸbal, paketin toplam maliyetinin 24 milyar lira civarında olacağını, emekli maaşı artışının maliyetinin ise 22,3 milyar lira olacağını belirtti. AÄŸbal, "Hesabımızı kitabımızı yaparak iÅŸimize bakıyoruz. Düzenleme büçtede yukarı yönlü giderleri artırıyor. Kısa vadede gelir artırıcı çalışmaları yapıldı. Kalıcı bir ÅŸekilde bütçe dengesinin sürdürülebilir olması konusunda çalışmalarımız var" dedi. 
 
Memurların da emekliler gibi ikramiye talebi olduÄŸu hatırlatılan AÄŸbal, "Talepleri inceliyoruz, çalışmaları yapıyoruz. Emekli aylığı artışını imkanlarımızı zorlayarak yaptık" diye konuÅŸtu. 
 
Ä°mar düzenlemesinin ne getirdiÄŸine iliÅŸkin açıklama yapan AÄŸbal, "Burada bir imar babrışı yapıyoruz. Bu durumda yapıları olanların bildirimde bulunması gerekiyor. Vatandaşın yapı kayıt belgesi aldığı için devletle barışmış olacak. Ä°sterse binayı yıkıp yeniden yapabilecek. 13-14 milyon yapıdan bahsediliyor" dedi.  Ä°mar barışından önemli bir gelir elde edileceÄŸini belirten AÄŸbal, "Depreme karşı yapmamız gereken iÅŸler var, orada kullanacağız. Elde edilen geliri bütçeye gelir yazacağız. 24 milyarlık gider artışına karşın 15-16 milyar lira yeniden yapılandırmadan gelecek. Ä°mar barışından geleni de bütçeye gelir yazacağız. Öncelikli olarak afet riski yönetilmesine bakacağız. Gelir artışlarıyla bunu dengeliyoruz" diye konuÅŸtu.
 
HAZİNE ARAZİSİ KULLANAN ÇİFTÇİYE KOLAYLIK
 
Hazine arazisini kullanan çiftçilerle ilgili düzenleme hakkında konuşan Ağbal şunları söyledi: "156 bin vatandaşımız Hazine arazilerini kullanıyor. Mülkiyeti kendisine ait olmadığı için tarımsal desteklerden yararlanamıyor. Gelin bu toprakları size kiralayalım diyoruz. 10 yıl boyunca kiralama yapacağız. Vatandaş 10 yıl sonunda bir 10 yıl daha uzatabiliyoruz, satın almak istiyorsa uygun fiyatlarla vatandaşa satacağız. Böylece vatandaş kira kontratıyla tarımsal desteklerden yararlanabilecek. Kayıt altına da alınabilecek. Bugün ne ödüyorlarsa yarısını ödeyecekler."
 
"POPÜLİZM SÖZ KONUSU DEĞİL"
 
Seçim öncesi paket getirilmesine yönelik 'popülizm" eleÅŸtirilerini yanıtlayan AÄŸbal, "Önemli olan vatandaÅŸ ne söyleyecek. VatandaÅŸa, esnafa, çiftçiye kolaylıklar getirdik, getirmeye de devam ediyoruz. Emekli vatandaÅŸlarımızın beklentisi. Bir yıldır zaman zaman kendi aramızda çalışıyoruz. Vatandaşın en fazla olur dediÄŸi seçenek dini bayramlarda ikramiye. Biz vatandaÅŸa kulak verdik. Popülizm yapma ÅŸeklinde bir durum söz konusu deÄŸil, bir ihtiyaç var. Emeklinin böyle bir desteÄŸe ihtiyacı var:  Her kafadan bir ses çıkacak, vatandaÅŸ yapılanı takdir etsin, Allah razı olsun desin. Biz hesapsız kitapsız iÅŸlere her zaman karşı çıkarız" dedi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.