Sosyal Medya

Güncel

Mattis: Menbiç hakkında görüşmeler sürüyor

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Suriye'de barış sağlanmadan ABD'nin ülkedeki kuvvetlerini çekmeyeceğini söyledi.



Mattis, Savunma Bakanlığındaki (Pentagon) Basın Ofisini ziyaret ederek gazetecilerle sohbet etti.

SURİYE'DEN ÇEKİLME KONUSU

ABD’nin çekilmesi durumunda sahada kalması için bölge ülkelerinden bir kara gücü toplama konusunda bir ilerleme olup olmadığına iliÅŸkin soruya Mattis, bölgedeki tüm ülkelerle konuyu enine boyuna tartıştıklarını ifade etti.

Bugün BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile Suriye’de istikrarı görüşmek üzere bir araya geleceÄŸini dile getiren Mattis, “Devlet baÅŸkanlarının vereceÄŸi kararlar olması dolayısıyla bunun (Suriye için dışarıdan kara gücü toplama) daha çok diplomatik bir boyutu var. Ben de Bakan Pompeo ile çalışıyorum bu konuda.” dedi.

ABD’nin, 2001'de çıkarılan, El Kaide ve onunla baÄŸlantılı örgütleri hedef alan Askeri Güç Kullanma Yetki Yasası kapsamında Suriye’de bulunduÄŸunu hatırlatan Mattis, ABD'nin Suriye'den çekilmesine iliÅŸkin ÅŸunları söyledi:

“Bölgede neredeyse tüm ülkeler, Ä°ran’ın orada yaptıkları konusunda kaygılı. Yapmak istemediÄŸimiz ÅŸey ÅŸu: (DEAÅž’ın) Hilafeti fiziksel ve coÄŸrafi anlamında bitirerek savaşı meydanda kazanırken, diplomatlar barışı saÄŸlamadan oradan çıkmak istemiyoruz. Önce savaşı kazanırsınız sonra da barışı kazanırsınız.”

Suriye’deki durumu onlarca yıllık askerlik görevi boyunca görebildiÄŸi "en karmaşık güvenlik konusu" olarak niteleyen Mattis, bir taraftan DEAÅž ile mücadele ederken diÄŸer taraftan Cenevre’de devam eden Suriye görüşmelerini bir yere vardırmak üzere çalıştıklarını kaydetti.

TÜRKİYE İLE GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Anadolu Ajansı muhabirinin DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu’nun Türkiye ile ABD arasında Menbiç konusunda ortak bir yol haritasına iliÅŸkin açıklamalarını hatırlatıp Menbiç modeline iliÅŸkin neler söyleyebileceÄŸine yönelik sorusunu Mattis, şöyle yanıtladı:

“NATO müttefikimiz ile fikir ayrılığı yaÅŸadığımız bir konu üzerinde çalışırken, bu görüşmeler devam ediyor. Bunlar devam ediyor. Åžunu söyleyebilirim sadece. Bu görüşmelerin nasıl gittiÄŸi konusunda bilgilendiriliyorum ancak bu konuda konuÅŸmaya hazır deÄŸilim.”

ÇAVUŞOĞLU POMPEO İLE GÖRÜŞTÜ

Brüksel'de NATO dışişleri bakanları toplantısına katılan Çavuşoğlu, ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüştüğünü açıklamıştı. Burada basına yaptığı açıklamalarda Çavuşoğlu, "Görüşmemizde daha önce Suriye ile ilgili çalışma grubumuzun ön mutabakatı sağladığı yol haritasının bir an önce iki bakan tarafından onaylanması konusunda teyitleştik." ifadesini kullanmıştı.

Çavuşoğlu, ayrıca, "Bu yol haritasını onayladıktan sonra Münbiç modelini Suriye'nin diğer kesimlerinde, özellikle Fırat'ın doğusunda uygulayacağız. Böylelikle ikili ilişkilerimizde gerginliğe yol açan bir konuda da birlikte adım atmış olacağız." açıklamasında bulunmuştu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.