Sosyal Medya

Güncel

DEAŞ'a internet operasyonu: Propaganda araçları etkisiz hale getirildi

Europol, Amerika ve AB’den 8 ülke polisinin, pek çok ülkede ortak düzenlediği operasyon ile, DEAŞ’a büyük bir darbe vurarak, tüm propaganda araçlarını etkisiz hale getirdiğini açıkladı. Amerika, Fransa, İngiltere, Belçika Kanada, Hollanda, Bulgaristan ve Romanya polisinin operasyonunda özellikle DEAŞ'ın militan bulduğu ve cihat çağrısı yaptığı "Amaq" sitesi hedef alındı.



Operasyona iliÅŸkin açıklama yapan Europol Avrupa Åžefi Rob Wainwright, "Ä°lk kez gerçekleÅŸtirilen bu operasyon ile, DEAÅž'ın Avrupa’daki gençleri radiklaleÅŸtirmek için internet üzerinden kullandıkları propaganda kapasitesine büyük darbe vurduk" dedi.
 
Amerika ve Avrupa’dan 8 ülkenin düzenlediÄŸi operasyon ÇarÅŸamba ve PerÅŸembe günlerinde gerçekleÅŸti ve DEAÅž'ın Paris, Brüksel, Barselona ve Berlin’deki terör saldırılarını da duyurarak üstlendiÄŸi Amaq sitesi hedef alındı. Wainwright, "Bu propaganda kaynaklarına dönük eylemle, DEAÅž'ın ‘Amaq’ gibi medya organlarına dönük büyük propaganda sitesi, Al-Bayan Radyosu, haber siteleri Halumu ve Nashir gibi propaganda kaynakları etkisiz hale getirilmiÅŸtir" denildi.
 
Belçika Federal polisi de yaptığı açıklamada, "Burada hedef DEAŞ'ın propaganda organlarını tümüyle istikrarsızlığa kavuşturmak, yönetenleri tespit etmek ve yakalamak, sürücülere el koymak ve kapatmak yoluyla propagandalarına son vermek" ifadesini kullandı.
 
Saldırı çağrısı yapanlar hedef alındı
 
RTL radyosuna konuÅŸan Europol Terörle Mücadele soruÅŸturma Åžefi Vincent Semestre ise, "Operasyonla, özellikle propaganda yapılan, militan aranan, saldırıların üstlenildiÄŸi ve Avrupa’da baÅŸka saldırıların yapılması çaÄŸrısında bulunan organlar hedef alınmıştır" dedi.
 
Avrupa sınırlarını da aÅŸan ve Amerika’ya kadar ulaÅŸan DEAÅž  ile mücadele etmek için Amerika’nın da dahil olduÄŸu ülkelerin ortak hareket etmesinin hayati olduÄŸuna iÅŸaret eden Semestre, "Onlar sınır tanımıyorlar, bizim de sınırları aÅŸarak ortak hareket etmemiz gerekiyordu. DEAÅž savaÅŸ meydanlarında çok büyük kayba uÄŸradı. Bu eylemle onların internet üzerindeki güçlerini de zayıflattık" dedi.
 
Europol’ün operasyonu kurumun La Haye’deki merkezinden koordine edilirken, Avrupa BriliÄŸi’nin yargı üst kuruluÅŸu Eurojust de operasyona destek verdi. Operasyonu, Belçika Federal Savcılığı yönetti, Hollanda, Kanada, ABD, Bulgaristan, Romanya, Ä°ngiltere ve Fransa’da da ulusal polis teÅŸkilatı, internet sunucularını ve dijital ekipmanları ele geçirdi.
 
Operasyon ne kadar etkili olabilir?
 
Ancak terör uzmanları operasyon ile DEAÅž'ın propaganda araçlarına bir süreliÄŸine zarar verildiÄŸini, tümüyle nötralize etmekten çok uzak olunduÄŸunu belirtiyor. RTL’e konuÅŸan cihad uzmanı gazeteci Wassim Nasr, "DEAÅž'ın kamuya açık kanallarında bir yavaÅŸlama olduÄŸu doÄŸru, ancak kiÅŸisel iletiÅŸim kanallarına ulaşılamamıştır. Ãœstelik operasyondan bir kaç saat sonra, bu organlarda yeniden yorum ve videolar yayınlanmaya baÅŸlamıştır. Elbette bu tür operasyonlar çok önemli ancak eÄŸer bu eylemin etkisi 2 saat sürmüşse neden bu açıklama?" diye konuÅŸtu.
 
Vincent Semestre bu eleştiriye, "Burada asıl amaç DEAŞ'ın altyapısının nasıl geliştiğini izlemekti. Terörist grubun her hangi bir iletişimini tümüyle sona erdirmek değil. Bu operasyonla propagandanın kimin tarafından kurulduğu ve kimler tarafından tüketildiği konusunda önemli kimlikler tespit edildi Böylece daha fazla bilgi sahibi olma şansını elde ettik" yanıtını verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.