Sosyal Medya

Güncel

Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan sanayiye KDV otomobile ÖTV desteği

Gelir idaresi, sanayi sitelerinin inşasından KDV almayacak, otomobillerde yer alan bazı parçalar ÖTV dışı tutulacak. Okul kantinleri de KDV’den muaf olacak.



Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı tarafından sanayi sitelerinin inÅŸasına Katma DeÄŸer Vergisi (KDV), otomotiv sektörüne de Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kolaylığı geliyor. “Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel TebliÄŸinde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair TebliÄŸ Taslağı” hazırlandı. Taslakla kısa süre önce yasalaÅŸan torba kanunda yer alan baÅŸta otomobiller olmak üzere bazı taşıtların imalinde kullanılan mallar için ödenen ÖTV’nin iadesine iliÅŸkin usul ve esaslar düzenleniyor. Otomotiv imalatçıları, geçmiÅŸten beri araba üretirken kullandıkları radyo, hoparlör, monitör ve navigasyon gibi aletler için ÖTV öderken, ürettikleri araç bayileri tarafından satıldığında bu kez taşıtın tüm bedeli üzerinden bayiler ÖTV ödemek zorunda kalıyordu. TebliÄŸ taslağıyla imalatçılara söz konusu ÖTV girdilerinin iadesinin saÄŸlanması planlanıyor. Buna göre, üreticiler, söz konusu girdileri yine ÖTV’li olarak satın alacak, imalat aÅŸaması bittikten sonra da iadesini talep edecek. ÖTV iadesinin, taşıtın üretiminde kullanıldığı vergilendirme dönemini takip eden dönemden itibaren en geç bir yıl içinde istenmesi gerekecek. Ä°adeye konu malların söz konusu taşıtların imalinde kullanıldığının vergi inceleme raporu veya yeminli mali müşavir tarafından düzenlenen raporla tespit ve tevsik edilmesi zorunlu olacak. 5 bin lirayı aÅŸmayan iade talepleri teminat, vergi inceleme raporu ve yeminli mali müşavir raporu aranmaksızın, vergi dairesince yapılacak kontrollere istinaden sonuçlandırılacak. Ä°ade talebinin nakden veya mahsuben yapılması mümkün olacak. Söz konusu düzenlemeyle hem ihracat hem de yurt içine dönük üretimde araba maliyetlerinin düşmesi amaçlanıyor. TaslaÄŸa göre, imalatçı niteliÄŸi taşımayan motorlu araç ticareti yapan araç bayileri tarafından, taşıta eklenen mallar için ödenen ÖTV ise iade edilmeyecek.
 
KAT KARÅžILIÄžINA VERGÄ°LENDÄ°RME MODELÄ°
 
Kat karşılığı inÅŸaat iÅŸlerinde arsa payı esasına dayanan vergilendirme modeline geçiliyor. OSB ve KSS’lerin inÅŸasına iliÅŸkin de istisna düzenlemesi yapılırken, organize sanayi bölgelerinin altyapı yatırımları ile küçük sanayi sitelerinin inÅŸasına iliÅŸkin tüm alımlar KDV’den istisna olacak. Ar-Ge ve tasarım faaliyetleri ile imalat sanayiinde kullanılacak makine ve teçhizat teslimlerinde de KDV istisnası getirilirken, bu istisnalardan yararlanmak için vergi dairelerinden alınacak istisna belgesi satıcılara ibraz edilerek, KDV’nin uygulanmaması saÄŸlanacak. Milli EÄŸitim Bakanlığına baÄŸlı okullarda kantin olarak belirlenen alanların okul aile birlikleri tarafından kiraya verilmesi iÅŸlemleri de KDV’den muaf tutuldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.