Sosyal Medya

Güncel

Muharrem Sarıkaya: Çatı Aday ittifakı bitti

Haber Türk yazarı Muharrem Sarıkaya muhalefetin ittifak arayışlarını köşesinde değerlendirdi.



CHP-SP-Ä°YÄ° Parti’nin öncülük ettiÄŸi muhalefet kanadında gelinen son durumu anlatan cümle dün akÅŸama kadar şöyle özetlenir:

“Çatı aday çıkarmaktan vazgeçildi, sıfır baraj ittifakı ise tartışılıyor…”

Abdullah Gül cephesi ise diÄŸer partilerin de desteÄŸi olmadan tek başına Saadet Partisi’nin adayı olarak çıkmaya sıcak bakmıyor.

“Üçlü aday yarışına girmek istemiyor…”

 

Muhalefet cephesinde dün yaÅŸanan geliÅŸmeleri özetlemek gerekirse…

Ä°lk olarak Anayasa Mahkemesi’nin kuruluÅŸ yıldönümünde Venedik Komisyonu BaÅŸkanı ile sohbet ederken CHP Lideri Kemal KılıçdaroÄŸlu yanımıza geldi.

Venedik Komisyonu BaÅŸkanı Gianni Buquicchio, “BaÅŸkanlık sistemine karşı deÄŸilim ama Türkiye’de getirilen sistemin denge denetlemesi eksik, bu da bende demokrasi açısından kaygı yaratıyor” derken, biz KılıçdaroÄŸlu ile iç politikaya döndük.

Öncelikle Abdullah Gül’ün adaylığı konusunda bir kararlarının olmadığını belirtti,“Biz kimseyi reddetmiyoruz, kimseyi de desteklemiyoruz; makulü bulmaya çalışıyoruz” dedi.

UÄŸraşısının da “sıfır baraj ittifakı” olarak isimlendirdikleri, bütün muhalefet partilerinin bir arada bulunduÄŸu ittifak modeli olduÄŸunu söyledi.

Törenden sonra da Ä°YÄ° Parti Lideri Meral AkÅŸener’le buluÅŸtu.

Ardından her iki lider de parti yetkilileriyle bir araya gelip görüşmede ele alınanlar hakkında bilgi verdi.

Aktarılana göre AkÅŸener’in adaylık ısrarı karşısında KılıçdaroÄŸlu, SP’nin talep ettiÄŸi çatı aday meselesine girmemiÅŸ.

MECLÄ°S MÄ°, BAÅžKAN MI?

Zaten AkÅŸener de “Ä°kinci turda ErdoÄŸan’la kalırsam ben alırım, önemli olan CumhurbaÅŸkanlığı seçimini kazanmak” görüşünü dile getirmiÅŸ.

KılıçdaroÄŸlu da parlamentoyu almanın cumhurbaÅŸkanlığından çok daha önemli olduÄŸunu belirterek, “Önemli olan 301’i ele geçirmek” görüşünü dile getirmiÅŸ.

AkÅŸener ise içinde HDP’nin bulunduÄŸu bir ittifak modelini seçmenine anlatamayacağını, merkez saÄŸ seçmenin kaçacağını, rakiplerinin de kendilerine“Teröristlerle iÅŸbirliÄŸi yapıyorlar” yaklaşımı göstereceÄŸini belirtmiÅŸ.

KılıçdaroÄŸlu’nun HDP’yi dışarıda tutarak sıfır baraj ittifakı kurma önerisi üzerine AkÅŸener konuyu bir kez de parti yönetimiyle tartışmak istemiÅŸ.

Ä°YÄ° Parti yönetimi masasında, “Tek başımıza seçime girelim, ittifakları bir kenara bırakalım” diyenler olmuÅŸ.

“CHP’yle birlikte hareket etmemiz halinde AK Parti’den seçmeni nasıl bu tarafa çekebiliriz?” soruları gündeme gelmiÅŸ.

Konunun yapılan kamuoyu yoklamaları da dikkate alınarak bir daha ele alınması hususunda karara varılmış.

KARAR AKÅžENER’DE

Yazının devamı için

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.