Sosyal Medya

Genel

Televizyon ucuz bakıcı! Zarar veriyor

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Televizyon ucuz bakıcı. Çocuk iyi vakit geçiriyor ancak sözcük üretme ihtiyacı hissetmediği için beyninde konuşmayla ilgili alanlar uyarılmıyor.



sküdar Ãœniversitesi’nde düzenlenen II. Çocuk GeliÅŸimi ve Nörolojisi Kongresinde çocuk geliÅŸimi açısından 0-3 yaÅŸ arasındaki dönemin önemi vurgulandı. Ãœsküdar Ãœniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, çocuÄŸun sadece temel ihtiyaçlarının karşılanmasının yetersiz olduÄŸunu vurgulayarak “Çocukla ilgilenilmeyince, oyun oynanmayınca duygusal ihmal oluÅŸuyor. Mesafesiz terk ediÅŸ oluyor, çocukların beyni daha az geliÅŸiyor” dedi. Büyük kentlerde yaÅŸayan çocukların risk altında olduÄŸunu belirten Tarhan, “Televizyon ucuz bakıcı. Çocukta geç konuÅŸmaya sebep oluyor” uyarısında bulundu.

Ãœsküdar Ãœniversitesi Altunizade Kampüsü Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda düzenlenen ve ana teması, “SaÄŸlıklı GeliÅŸim İçin Harekete Geçin, ÇocuÄŸu GeliÅŸtiren Bakım: 0 – 3 YaÅŸ” olarak belirlenen kongrede; uluslararası davetli konuÅŸmacılar, sunumlar, panel ve bilimsel araÅŸtırma sunumları yer aldı.

PROF. DR. NEVZAT TARHAN: “ÇOCUÄžA YAPILAN HER YATIRIM GELECEĞİNE ETKÄ° EDÄ°YOR”

Ãœsküdar Ãœniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, çocuk geliÅŸiminde 0-3 yaÅŸ döneminin çok önemli olduÄŸunu belirterek bu dönemde yapılan yatırımın geleceÄŸe yapılan yatırım olduÄŸunu söyledi. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, nöro-geliÅŸimsel bozuklukların çocuÄŸun beyin ve zihin geliÅŸimiyle ilgili olduÄŸunu belirterek “0-6 yaÅŸ arasındaki bir çocuÄŸun öğrendiÄŸi bilgi bütün hayatında öğrendiÄŸi bilgiden daha fazla olduÄŸu bilimsel çalışmalarla kabul edilen bir görüş. Beynin nasıl çalıştığı anlaşıldıkça bu alandaki yeni bilgiler ortaya çıktıkça çocuÄŸa yapılan her yatırım geleceÄŸine etki ediyor” dedi.

PROF. DR. NEVZAT TARHAN: “MESAFESÄ°Z TERK EDÄ°Åž, BEYÄ°N GELİŞİMÄ°NÄ° ENGELLÄ°YOR”

Çocuk ruhsal geliÅŸimi içerisinde mesafesiz terk ediÅŸ kavramı olduÄŸunu belirten Prof. Dr. Tarhan, “Bir çocuk evde annesiyle birlikte yaşıyor. Annesi onu yediriyor, temel ihtiyaçlarını karşılıyor ancak kendini iÅŸlerine veriyor. Çocukla ilgilenmiyor, çocukta duygusal ihmal oluÅŸuyor. Çocukla birlikte zaman geçirme, oyun oynama ya da kucağına almak yok. Böyle durumlarda çocukta mesafesiz terk ediÅŸ oluyor, çocukların beyni daha az geliÅŸiyor. Nöroplastisite daha zayıf oluyor. Böyle durumlar ilerde çocukluk çağı travmalarına sebep oluyor.

PROF. DR. NEVZAT TARHAN: “UCUZ BAKICI TELEVÄ°ZYON KONUÅžMAYI GECÄ°KTÄ°RÄ°YOR”

ÇocuÄŸu televizyon karşısına oturtuyor. Klip sendromu diye bir sendromdan bahsediliyor. Önce otizm zannediliyordu. GecikmiÅŸ konuÅŸmayla çocuk 3-4 yaÅŸlarında çocuk psikiyatrisine geliyor. Bir araÅŸtırıyorsunuz ki çocuk bütün gün televizyon karşısında. Televizyon ucuz bakıcı. Çocuk iyi vakit geçiriyor ancak sözcük üretme ihtiyacı hissetmediÄŸi için beyninde konuÅŸmayla ilgili alanlar uyarılmıyor. Uyaran olmadığı için çocukta gecikmiÅŸ konuÅŸma ortaya çıkıyor. Böyle durumlarda uzmanlar çocuÄŸu televizyondan uzaklaÅŸtırıp arkadaÅŸ ortamına sokuyorlar.  Günümüzde koÅŸulların getirdiÄŸi bir risk var, apartman hayatı. Anadolu’da çocuk yürümeye baÅŸladıktan itibaren arkadaÅŸlarıyla sosyal temasa geçer. Büyük kentlerde sosyal temas yok, kardeÅŸi yoksa tek çocuksa tek arkadaşı televizyon oluyor” diye konuÅŸtu.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 0-3 yaş çocukları geleceğe hazırlamak için anne ve babaların eğitilmesi gerektiğini, annelik babalık pratiği iyi değilse çocuğun iyi yetişmediğini belirterek bu kongrenin bu anlamda önemli faydalar sağlayacağını söyledi.

PROF. DR. HAYDAR SUR: “DÃœNYAYI ÇOCUKLAR KURTARACAK”

Ãœsküdar Ãœniversitesi SaÄŸlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur ise bir halk saÄŸlığı uzmanı olarak bakanlığın çeÅŸitli kademelerinde çalıştığını, hayatının %90’ının çocuk saÄŸlığı ile ilgili konularda geçtiÄŸini söyledi. Çocuk geliÅŸiminin çok önemli olduÄŸunu ifade eden Sur, “ÇocuÄŸa yapılacak her yatırım gerçekten inanılmaz derecede geri dönüşümler saÄŸlayacak, dünyayı çocuklar kurtaracak” dedi.

PROF. DR. NÄ°LGÃœN SARP: “NE KADAR ERKEN MÃœDAHALE EDERSEK O KADAR GÜÇLÃœ OLURUZ”

Ãœsküdar Ãœniversitesi Çocuk GeliÅŸimi Bölüm BaÅŸkanı Prof. Dr. Nilgün Sarp da okul öncesi dönemin çok önemli olduÄŸunu ifade ederek “Bu seneki temamız Dünya SaÄŸlık Örgütü ve UNICEF’in 2030 yılı hedefi, geliÅŸtiren bakım 0-3 yaÅŸ. Fransa zorunlu eÄŸitim yaşını 3 yaÅŸa indirdi. Kaçırıyoruz, ne kadar erken o kadar baÅŸarılı. 0-3 yaÅŸtaki çocukları kaçırmamamız gerekiyor. Hem beynin haritalanması açısından hem ülkenin geleceÄŸini ÅŸekillendirmesi açısından çünkü dünyada 800 milyon 5 yaÅŸ altı çocuk var. Ãœlkemizde 22 milyon. Ne kadar erken müdahalede bulunursak o kadar saÄŸlam toplum oluÅŸturabileceÄŸiz” diye konuÅŸtu.

DR. AÄ°GUL KUTTUMURATOVA, DÃœNYA SAÄžLIK ÖRGÃœTÃœ’NÃœN ÇALIÅžMALARINI ANLATTI

Kongreye katılan Dünya SaÄŸlık Örgütü Kopenhag Avrupa Bölge Ofisi’nden Dr. Aigul Kuttumuratova, “Çocuk ve YetiÅŸkin SaÄŸlığı” baÅŸlıklı bir konferans verdi. Dr. Aigul Kuttumuratova, Dünya SaÄŸlık Örgütü olarak 0-3 yaÅŸ arasındaki dönemin çok önemli olduÄŸunu ve bu dönemle ilgili dünya çapında çalışmalar yaptıklarını anlattı. DSÖ olarak erken çocukluk dönemine odaklandıklarını ifade eden Kuttumuratova, çocuÄŸu geliÅŸtiren bakım konusunda devletlerin, sivil toplum kuruluÅŸlarının, ailelerin, eÄŸitim sistemlerinin önemli görevleri olduÄŸunun altını çizdi. Kuttumuratova, özellikle mülteci çocuklar, azınlık çocuklar, seks işçilerinin çocukları ve HIV’li kiÅŸilerin çocukları gibi zor koÅŸullar altında yaÅŸayan, beslenme ve saÄŸlık sorunları yaÅŸayan çocukların sorunlarına da odaklanılması gerektiÄŸini vurguladı.

Ãœsküdar Ãœniversitesi SaÄŸlık Bilimleri Fakültesi, Dünya SaÄŸlık Örgütü Genel Merkezi, UNICEF, Çocuk GeliÅŸimi ve EÄŸitimcileri DerneÄŸi, GeliÅŸimsel Çocuk Nörolojisi DerneÄŸi, GeliÅŸimsel Pediatri DerneÄŸi ve Ãœsküdar Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen II. Çocuk GeliÅŸimi ve Nörolojisi Kongresi’nde; eÄŸitimciler, akademisyenler, çocuk geliÅŸimcileri, psikologlar, psikiyatristler, anne-baba ve idarecilerin bilgi ve deneyimlerini paylaÅŸtı.

Ä°ki gün sürecek kongreye Ãœsküdar Ãœniversitesi Çocuk GeliÅŸimi Bölümü’nden Prof. Dr. Nurper Ãœlküer, Ãœsküdar Ãœniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm BaÅŸkanı Doç. Dr. Defne Kaya, Ãœsküdar Ãœniversitesi Sosyoloji Bölüm BaÅŸkanı Prof. Dr. Abulfaz Suleymanov, Ãœsküdar Ãœniversitesi’nden Prof. Dr. Sinan Canan, Dr. Öğr. Ãœyesi Duygu Korkem, Dr. Öğr. Ãœyesi Filiz Shine Edizer, UNICEF Türkiye’den Dr. Mehmet Ali TorunoÄŸlu, ABD’den Dr. Jane Lucas da katılarak alanlarıyla ilgili sunumlar yaptı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.