Sosyal Medya

Güncel

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı: Temizlik ürünleri ölümcül kazalara yol açabiliyor !

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı "Temizlik amaçlı ürünlerin yanlış kullanımları sonucunda ölümcül kazalar ortaya çıkabilmektedir. Zehirlenme durumlarında Ulusal Zehir Danışma Merkezi'nin (UZEM) 114 numaralı telefonunu veya Acil Sağlık Hizmetlerinin 112 numaralı telefonunu arayınız." dedi.



Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca temizlik amaçlı ürünlerin  yanlış kullanımları sonucunda ölümcül kazaların ortaya çıkabildiÄŸi uyarısında  bulunularak, tüketicilerin temizlik ürünü satın alırken mutlaka orijinal  ambalajında bulunan ürünleri tercih etmeleri ve kullanım sırasında ambalaj  üzerinde yer alan uyarıları okumaları istendi. 
 
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Bakanlıkça denetimleri yıl  boyunca gerçekleÅŸtirilen deterjanların, özellikle bahar temizliÄŸi döneminde  tüketimlerinde artış görüldüğü anımsatılarak, bu dönemde yaÅŸanabilecek kazaları  önlemek, tüketicilerin saÄŸlık ve güvenliklerini korumak adına tüketicilerce bu  ürünleri satın alırken ve kullanırken dikkat edilmesi gereken hususların  bulunduÄŸu ifade edildi.
 
ÖLÜMCÜL KAZALAR ORTAYA ÇIKABİLİYOR
 
GeniÅŸ bir kullanım alanı bulunan ve tüketiciler tarafından yoÄŸunlukla  kullanılan deterjan, çamaşır suyu, tuz ruhu gibi temizlik amaçlı ürünlerin yanlış  kullanımları sonucunda özellikle farklı maddelerin birbirine karıştırılarak  solunması sonucunda ölümcül kazaların ortaya çıkabildiÄŸine dikkat çekilen  açıklamada, ÅŸunlar kaydedildi:
 
"Tüketicilerimizin temizlik ürünü satın alırken mutlaka orijinal  ambalajında bulunan ürünleri tercih etmeleri ve kullanım sırasında ambalaj  üzerinde yer alan uyarıları okumaları saÄŸlık ve güvenlikleri açısından büyük önem  arz etmektedir. Ayrıca etiketinde veya ambalajında üretici/ithalatçı bilgileri  bulunmayan ürünleri satın almamaları gerekmektedir.
 
114 VE 112'YÄ° ARAYIN
 
Deterjanlarda kullanma talimatını mutlaka okuyunuz, çamaşırlarınızı ve  bulaşıklarınızı yıkadıktan sonra bol su ile durulayınız, cildi korumak amacıyla  ellerin deterjanla uzun süre temasından kaçınınız, el, yüz, vücut ve gıda  maddeleri temizliÄŸinde kullanmayınız, çocuklardan uzak tutunuz, gıda  maddelerinden uzakta bulundurunuz. Çamaşır suyu, tuz ruhu, kireç çözücü, lavabo  açıcı gibi ürünlerde kullanma talimatını mutlaka okuyunuz, kullanırken eldiven  giyiniz, çocuklardan uzak tutunuz, baÅŸka bir ürün veya maddeyle karıştırmayınız,  gıda maddelerinden uzak tutunuz, ambalaj tamamen boÅŸaltıldıktan sonra geri  dönüşüm iÅŸlemine gönderiniz, zehirlenme durumlarında Ulusal Zehir Danışma  Merkezi'nin (UZEM) 114 numaralı telefonunu veya Acil SaÄŸlık Hizmetlerinin 112  numaralı telefonunu arayınız."
 
ALERJÄ°YE SEBEP OLABÄ°LÄ°R
 
Hava Aromatize Edici Ãœrünlerde de kullanma talimatının mutlaka  okunması gerektiÄŸine iÅŸaret edilen açıklamada, bu ürünlerin çocuklardan ve gıda  maddelerinden uzak tutulması, hamilelerin, bebeklerin ve solunum sistemi  hastalığı olan kiÅŸilerin bulunduÄŸu ortamlarda kullanılmaması, doÄŸrudan  solunmaması, alerjiye sebep olabileceÄŸi için vücuda temas ettirilmemesi gerektiÄŸi  vurgulandı.
 
Açıklamada, halı yıkama firmalarınca kullanılan malzemelerin de  Bakanlıkça denetlendiÄŸi belirtilerek, tüketicilerin de ilgili mevzuata uygun  temizlik ürünleri kullanan iÅŸletmeleri tercih etmesinin büyük önem arz ettiÄŸi  kaydedildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.