Sosyal Medya

Güncel

8'inci Dünya İslam Forumu

Dünyanın birçok ülkesinden devlet adamları, akademisyenler, araştırmacılar, diplomatlar ve STK temsilcilerinin katıldığı 8. Dünya İslam Forumu kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleniyor



Türk Asya Stratejik AraÅŸtırmalar Merkezi (TASAM) BaÅŸkanı Süleyman Åžensoy, "İçerisinde bulunduÄŸumuz zaman bilgi, bilgiye dayalı ürünler ve bilgiye dayalı bir ekonomi çağı." dedi.

TASAM'ın düzenlediÄŸi 8. Dünya Ä°slam Forumu'nda konuÅŸan Åžensoy, din, dil, tarih ve coÄŸrafya kardeÅŸliÄŸini karşılıklı bağımlılık temelinde derinleÅŸtirmek için Dünya Ä°slam Forumu'nun küresel bir aÄŸ olarak her yıl daha da güçlendiÄŸini söyledi.

Åžensoy, "Bilgi ve bilgiye dayalı ürünler temelli geliÅŸen yeni küresel ekosisteme Ä°slam dünyasının uyum saÄŸlaması, etkin olması ve kendi arasında entegrasyonu güçlendirmesi için bu çalışmalara devam edeceÄŸiz." dedi. 

Avrupa'da sanayi devrimi ile makinenin topraktan daha deÄŸerli hale geldiÄŸini ve bunun ulus devletleri doÄŸurduÄŸunu ifade eden Åžensoy, ulus devletler ve büyük devletler çağının hep birlikte yaÅŸandığını söyledi. 

Şensoy, devamla şunları kaydetti:

"İçerisinde bulunduÄŸumuz zaman bilgi, bilgiye dayalı ürünler ve bilgiye dayalı bir ekonomi çağı... Bilgi çağı, mikro milliyetçiliÄŸin teÅŸvik edildiÄŸi bir dünyayı meydana getirdi. Bunu, çevre ülkeler dahil yaÅŸadığımız türbülanstan görebiliriz ve önümüzdeki 10 yıl için çok olumsuz senaryolar var. Uluslararası devlet üye sayısının 400 ila 2 bin arasında olabileceÄŸi yönünde güçlü öngörüler var ve mikro milliyetçilik entegrasyonu da tetikliyor."

İslam dünyasında entegrasyonu derinleştirmek için tarihi bir fırsat olduğunu ifade eden Şensoy, "Bu fırsat yaklaşık 10 yıldır önümüzde var. Geçen 10 yılı çok iyi kullanamadığımız kanaatindeyim." dedi.

 "BATI PROBLEMLERÄ°NÄ° BÄ°RLÄ°KTE ÇÖZÃœYOR" 

Milli Türk Talebe Birliği Genel Başkanı İsmail Emrah Karayel de "Özellikle Batı'ya baktığımızda problemleri birlikte çözdüklerini, İslam dünyasına baktığımızda hep ayrılmayı tavsiye ettiklerini görüyoruz." ifadesini kullandı.

Karayel, Ä°kinci Dünya Savaşı'nın insanlığın en kanlı savaÅŸlarından biri olduÄŸunu, Batı'daki toplumların birbirini katlettiÄŸini, milyonlarca insanın öldüğünü, bunun sonucunda Avrupa BirliÄŸi (AB) ile bunu bitirdiklerini söyledi. 

Uluslararası Afrika Ãœniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamal Mohammad Obeid ise "Batı sömürüsü bizim içimize girince yıllarca bizi içeriden kemirdi ve böylelikle bizleri dağıttı." ifadesini kullandı.

EÄŸitime çok önem verilmesi gerektiÄŸini vurgulayan Obeid, Hartum'daki Uluslararası Afrika Ãœniversitesi'nde bu ilkeyi uygulamaya çalıştıklarını söyledi. Obeid, "23 eÄŸitim dalında 80 ülkeden öğrenciyi baÄŸrımıza bastık. Onların eÄŸitimlerine katkıda bulunuyoruz." dedi. 

 Dünyanın birçok ülkesinden devlet adamları, akademisyenler, araÅŸtırmacılar, diplomatlar ve STK temsilcilerinin katıldığı 8. Dünya Ä°slam Forumu kapsamında çeÅŸitli etkinlikler de gerçekleÅŸtirilecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.