Sosyal Medya

Sağlık

Türk beyaz çayından kanser ilacı üretilecek

Çaykur'un ürettiği ve kilosu 4.5 bin TL'ye satılan beyaz çayın Japonya’da incelenmesi sırasında x‘JP53’ kod adı verilen etken madde bulundu. Kanserli hücrelerin tedavisinde kullanılmak üzere gıda takviyesi üretildi. Beyaz çaydan ikinci aşamada kanser tedavi ilacı üretilmesi için Japonya'da çalışma başlatıldı.



Çaykur tarafından 4 yıl önce üretilen doÄŸal ve organik beyaz çayın insan saÄŸlığı açısından faydalarının araÅŸtırılması amacıyla, Çaykur Genel Müdürlüğü ile Japonya AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Fonu desteÄŸiyle bir proje hazırlandı. Beyaz çay numuneleri, proje kapsamında Japonya'nın baÅŸkenti Tokyo'da bulunan ve saygın ilaç araÅŸtırma ve geliÅŸtirme üniversitesi olarak bilinen Meiji Pharmaceutical Ãœniversitesi'ne gönderildi. Dr. Ozan Fidan’ın da içerisinde yer aldığı araÅŸtırma - geliÅŸtirme ekibi, Türkiye'de üretilen beyaz çayla ilgili olarak laboratuvar ortamında uzun süreli deneysel çalışma yürüttü.

ETKEN MADDE BULUNDU, 'JP 53' KODU VERÄ°LDÄ°

Meiji Pharmaceutical Ãœniversitesi’nde laboratuvar ortamındaki bilimsel çalışmalarda beyaz çaydan elde edilen farklı fraksiyonlar üzerinden çalışıldı. Bu çalışmada, beyaz çayın etil asetatlı fraksiyonundan elde edilen ve Rize'nin plaka numarası da göz önüne alınarak ‘JP53’ kod adı verilen maddenin kanser hücrelerini yok ettiÄŸi tespit edildi. Yapılan çalışmada, JP53 kodlu maddenin saÄŸlıklı insan hücrelerine zarar vermediÄŸi ve sadece kanserli hücreleri yok ettiÄŸi, içerdiÄŸi antioksidan yapıdan dolayı da DNA hasarının onarılmasını saÄŸladığı belirlendi. Tokyo Meiji Pharmaceutical Ãœniversitesi'nde, beyaz çaydan elde edilen ve kanser hücrelerini yok eden madde ile ilgili 13 sayfalık rapor hazırlandı. Raporun ardından 3 yıl süren bilimsel deney ve çalışmalar sonucu ilk aÅŸamada kanserli hücrelerin ilaçla tedavi sürecine destek için gıda takviyesi ürünü üretildi.

JAPONYA'DA İLACA DÖNÜŞECEK

Kanserli hücrelerin ilaçla tedavi sürecine destek için üretilen gıda takviyesi ürünün Japonya’da seri üretimine geçilmesi için protokol imzalandı.  Gıda takviyesinin ardından ikinci aÅŸamada Japonya'da beyaz çaydan kanserli hücreleri yok edecek ilaç üretilecek. Çaykur Genel Müdürü Ä°mdat SütlüoÄŸlu, beraberinde Dr. Ozan Fidan ile birlikte Japonya'da, TOKIWA Phytochemical Co, Ltd.  firmasını ziyaret etti.

Türk beyaz çayı üzerinde 2 yıldır sürdürülen araştırmalar sonucu kanserli hücreleri yok eden etken maddeye rastlandığını açıklayan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, beyaz çaydan gıda takviyesi üretildiğini açıkladı. Beyaz çaydan ikinci aşamada ilaç üretileceğini ifade eden Sütlüoğlu şu değerlendirmelerde bulundu:
"Yapılan çalışmaları yerinde görüp bundan sonra izlenecek yol haritasını belirlemek üzere Japonya’ya gittik. Beyaz çaydan ilaç yapımı çalışmalarını sürdüren ve eczacılık, kozmetik, gıda katkı maddeleri ve fonksiyonel gıdalar için iÅŸlevsel malzemeler üreten Japonya’nın en eski üreticilerinden TOKIWA Phytochemical Co, Ltd.  firmasını ziyaret ettik. Dr. Ozan Fidan'ın  koordinatörlüğünde çalışmalar devam ediyor. Gelinen son noktayı yerinde görüp yol haritasını belirlemek için firmanın Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Jan Tatsuzaki ile bir görüşme yaptık. Kendileri bizi çok iyi karşıladılar. Bizi ÅŸirketteki görüşmenin ardından evlerinde ağırladılar ve çay seremonisi yaptılar. GöstermiÅŸ oldukları misafirperverlikten ötürü teÅŸekkür ediyorum” dedi.

KÄ°LOSU 4 BÄ°N 500 LÄ°RA

DoÄŸu Karadeniz Bölgesi’nde, 5 yıl önce beyaz çay üretimine geçildi. Çaykur tarafından baÅŸlatılan uygulama ile 'tomurcuk' olarak bilinen çayın üst filizlerini üreticiler, elle toplarken, 5 yılda 1850 kilogram beyaz çay üretildi. Türkiye'de kilogramı 4 bin 500 liradan alıcı bulan beyaz çayın dünyada kilosu bin dolar ile 15 bin dolar arasında deÄŸiÅŸen fiyatlarla satılıyor. AraÅŸtırmalara göre, beyaz çayın vücut direncini artırarak, bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra insan saÄŸlığına da önemli faydalarının bulunduÄŸu biliniyor. Japonya’da yürütülen bir çalışmada da Türk beyaz çayında kanserli hücreleri yok eden etken maddeye rastlanılmıştı. Öte yandan Türk beyaz çayından Japonya’da kanser ilacı üretilmesinde son aÅŸamaya gelindiÄŸi öğrenildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.