Sosyal Medya

Dünya

ABD nükleer silah kapasitesini artırmaya hazırlanıyor

Ulusal Güvenlik ve Ulusal Savunma Belgelerinden sonra, ülkenin nükleer kapasite durumunu mercek altına alan Nükleer Durum İnceleme Belgesinin detayları Savunma Bakanlığı Müsteşarı Patrick Shanahan tarafından açıklandı. Shanahan, 2018 Nükleer Durum İnceleme Belgesinin nükleer kapasite, komuta ve kontrol sistemini büyük ölçüde modernize edilmesi gerektiğini ortaya koyduğunu söyledi.



MüsteÅŸar, ABD'nin denizaltılardan fırlatılan balistik füze harp baÅŸlıklarını azaltıp bunun yerine ABD'nin SoÄŸuk SavaÅŸ sırasında kullandığı denizden fırlatılan nükleer seyir füzelerini modernize ederek tekrar sahaya çıkaracağını açıkladı. 

Bunun uluslararası anlaşmaları ihlal edecek herhangi bir yeni savaş başlığı sayısını veya nükleer stok miktarını artırmayacağını ifade eden Shanahan ABD'nin nükleer gücünü "en uç durumlarda" kullanmayı düşüneceğini belirtti.

MATTÄ°S'TEN SOÄžUK SAVAÅž VURGUSU 

Belgede açıklamalarına yer verilen Savunma Bakanı Mattis ise uluslararası güvenlik bakımından son derece karmaşık bir dönemden geçildiÄŸi bir noktada ABD'nin nükleer gücünü modernize etmesinin önemine iÅŸaret etti. 

Rusya'nın ilk baÅŸta ABD ile birlikte nükleer güçlerini azalttığını hatırlatan Mattis, Moskova'nın daha sonra stratejik olmayan nükleer silahlarının büyük çoÄŸunluÄŸunu tekrar devreye soktuÄŸunu ifade etti. 

Mattis şöyle devam etti: 

"Bundan daha büyük bir sorun da Rusya'nın nükleer gerilimi tırmandırmaya dayalı askeri strateji ve kabiliyetleri benimsemesidir. Bu geliÅŸmeler Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi ve müttefiklerimizi nükleer güçle tehdit etmesi ile birleÅŸince Moskova'nın büyük güç yarışına girmeye karar verdiÄŸini gösteriyor." 
Mattis söz konusu belgenin "nükleer silahların nükleer saldırıları caydıracağı ve nükleer güçler arasındaki geniÅŸ kapsamlı konvansiyonel savaÅŸları engelleyeceÄŸi" tezi üzerine oturtulduÄŸunu kaydetti. 

NÃœKLEER VE NÃœKLEER OLMAYAN SALDIRILARA KARÅžI CAYDIRICILIK 

Belgede ABD'nin nükleer kapasitesinin "nükleer ve nükleer olmayan saldırılara karşı caydırıcılık", "müttefik ve ortaklara güvence vermek", "caydırıcılığın çökmesi durumunda ABD hedeflerine ulaÅŸmak" ve "belirsiz geleceÄŸi garanti altına almak" üzere modernize edilmesini gerektiÄŸi ifade edildi. 

Belgede, ABD'nin nükleer silahalarının, denizaltılardan fırlatılan balistik füzeler taşıyabilen 14 Ohio sınıfı denizaltı, 400 tek harp baÅŸlıklı MinutemanIII füzelerinden oluÅŸan karada konuÅŸlu kıtalararası balistik füzeler, nükleer kapasiteli 46 B-52 ve 20 B-1 bombardıman uçakları ile F-15 uçaklarının taşıdığı havadan fırlatılan nükleer baÅŸlıklı seyir füzelerinden oluÅŸtuÄŸu ifade ediliyor. 

Ohio sınıfı denizaltıların devam etmekte olan Columbia sınıfı yeni nesil nükleer kapasiteli denizaltılarla deÄŸiÅŸtirileceÄŸi ifade edilen belgede Pentagon'un karada konuÅŸlu nükleer silahlarını, Karada KonuÅŸlu Stratejik Caydırıcı Güç programı kapsamında modernize edileceÄŸi belirtiliyor. 
Belgede yeni nesil B-21 Raider tipi nükleer kapasiteli bombardıman uçaklarının da 2020'nin ortalarında görev alacağı dile getiriliyor. 

F-35 UÇAKLARINA NÜKLEER GÖREV

ABD'nin mevcut havadan fırlatılan seyir füzelerinin uzun menzil Stand-Off seyir füzeleri ile deÄŸiÅŸtirileceÄŸi ifade edilen belgede söz konusu füzelerin ileri düzey entegre hava savunma sistemlerinden sıyrılabileceÄŸi ve bombardıman uçaklarının kapasitesine katkı saÄŸlayacağı kaydediliyor. 

ABD'nin stratejik olmayan nükleer kapasitesinin F-15E uçakları ile taşınan B61 bombalarından ve çift rollü hava araçlarından oluştuğu ifade edilen belgede "ABD mevcut, yaşlanmakta olan çift rollü hava araçlarının yerini almak üzere nükleer kapasiteli ileri intikal F-35 uçaklarına nükleer kapasite ekliyor." ifadelerine yer verildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.