Sosyal Medya

Güncel

Bakan Çavuşoğlu'ndan ABD'li mevkidaşına tarihi ayar

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı Tillerson’ın kendisini YPG’den aldığı ‘yanlış’ bilgiye dayanarak “Türkiye’ye roket atılmadığını” savunduğunu anlattı. Çavuşoğlu, Tillerson’a “Kaynaklarını check et, bizimle onların ağzıyla konuşmayın” cevabını verdi



Türkiye, Suriye’nin Afrin bölgesinde terör hedeflerini kalıcı olarak bertaraf etmek amacıyla düzenlediÄŸi operasyonun arka planında çok kararlı bir diplomasi ve bilgilendirme trafiÄŸi de yürüttü. Gazete Habertürk'ten Bülent Aydemir, BaÄŸdat’ta çok önemli temaslarda bulunan DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu’na operasyonun en sıcak anlarında operasyonun tüm arka planını sordu. ABD DışiÅŸleri Bakanı Rex Tillerson, ÇavuÅŸoÄŸlu’na, Afrin’deki YPG mevzilerinden atılan roket ve yapılan saldırılarla ilgili, “Mevlüt ne oluyor! ArkadaÅŸlarımızın verdiÄŸi bilgiye göre, Türkiye’ye roket filan atmamışlar” deyince ÇavuÅŸoÄŸlu, “ArkadaÅŸlarınız o bilgiyi kimden alıyor bilemeyiz fakat biz yaÅŸadıklarımızı, gördüklerimizi, kendi arkadaÅŸlarımızın bilgilerini dikkate alırız. Sen de bilgi kaynaklarını check et. Onların aÄŸzıyla bizimle konuÅŸmayın” yanıtını verdi. ABD, Türkiye’nin kendini savunma amaçlı haklı operasyonuyla ilgili tutarlı bir argüman ortaya koyamadığı gibi YPG’nin ABD’ye tehditleri, görüşmelerde açık ÅŸekilde ortaya çıktı.
 
‘YAPILAN ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN’
Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, operasyon öncesini ÅŸu sözlerle anlattı: “Taciz ateÅŸleri sıklaşınca kararlılığımızı ortaya koyduk. Rusya’yla temasa geçtik. Genelkurmay BaÅŸkanı’mız ve MÄ°T MüsteÅŸarı’mız devreye girdi. ‘Biz buraya operasyon baÅŸlatacağız’ diye Tillerson’a söyledim. Genelkurmay ve DışiÅŸleri olarak P5 ülkelerinin askeri ataÅŸelerine, farklı ülkelerin misyonlarına bilgi verdik. Astana anlaÅŸmasına göre rejimin garantörü olan ülkelere Rusya ve Ä°ran’a da bilgilendirmede bulunduk. Yaptığımız uluslararası hukuka uygundur; ‘BM SözleÅŸmesi’nin 51. maddesine uygun bir ÅŸekilde meÅŸru müdafaa hakkımızı kullanıyoruz’ diye bildirimde bulunduk. ABD gibi bir müttefikten beklentimiz bizim yanımızda olmasıdır. Terör örgütünün yanında olmamasıdır.”
 
‘ÖLECEKSEK BÄ°R KERE ÖLÃœRÃœZ’
ÇavuÅŸoÄŸlu, ABD ile iliÅŸkilerin geleceÄŸine iliÅŸkin olarak, “Halkımızın hissiyatını ve taleplerini görüyorsunuz. Bu hissiyatı Tillerson’a da aktardım. Ä°liÅŸkilerin geleceÄŸi ABD’nin bundan sonra atacağı adımlara baÄŸlı. Ben hangi adımı atmam gerekiyorsa atmak zorundayım. Atmazsam yarın benim geleceÄŸim ülke olarak tehlikeye düşer. Bu konuda kimseden korkmayız, kararlıyız. Öleceksek bir kere ölürüz! Korkuyla ve tehditle yaÅŸamayız” dedi.
 
‘TERÖRÄ°ST VARSA MÃœNBİÇ BÄ°ZÄ°M İÇİN TEHDÄ°TTÄ°R’
Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, Afrin’den sonra olası Münbiç operasyonuna iliÅŸkin olarak, “Biz ABD’ye diyoruz ki ‘Yanımızda deÄŸilseniz gölge etmeyin, karşımıza da çıkmayın.’ Münbiç’teki teröristler sürekli taciz ateÅŸi yapıyor. EÄŸer ABD bunu durduramıyorsa biz durduracağız. Elbette bizim amacımız Ruslarla, Suriye rejimiyle, ABD’lilerle karşı karşıya gelmek deÄŸil, terör örgütüne karşı mücadele etmektir. Bu süreç içerisinde bir kaza yaÅŸanmaması için de gerekli uyarıları yapacağız ve diplomasi yürüteceÄŸiz. Bu durum Fırat’ın doÄŸusu için de geçerli olacak. Münbiç’miÅŸ, Afrin’miÅŸ, Fırat’ın doÄŸusuymuÅŸ hatta Kuzey Irak’ta olabilecek tehditlermiÅŸ hiç fark etmez. Sınırımızın öbür tarafında terörist varsa bu bizim için tehdittir” diye konuÅŸtu.
 
‘AFRÄ°N BÖLGE HALKINA TESLÄ°M EDÄ°LMELÄ°’
ÇavuÅŸoÄŸlu Afrin’in kime bırakılacağı sorusuna “Rusların öyle bir ÅŸartı olmadı. Fırat Kalkanı bölgesinde olduÄŸu gibi o bölgede yaÅŸayan insanlara yönetimin teslim edilmesi en doÄŸru çözüm olur. Niçin Türkiye’deki 300 bin Kürt YPG’nin kontrol ettiÄŸi yerlere dönemiyor? Çünkü YPG müsaade etmiyor. Yönetimi yerel halka verirsek Afrin’i terk etmek zorunda kalmış insanlar dönebilir. Ä°leride inÅŸallah siyasi çözüm olur da bir tartışma olmadan tüm Suriye’nin olur” yanıtını verdi. Operasyonun süresine iliÅŸkin ise, “Bu teknik bir konu; bunu askerlere, istihbaratımıza sormak lazım” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.