Sosyal Medya

Coğrafyamız

Tunus'ta hayat pahalılığı protestoları 3'üncü gününde

Tunus'ta hayat pahalılığı protestoları üçüncü geceyi geride bırakırken, olaylar Başbakan Yusuf Şahid ile muhalefetteki sol oluşum Halkçı Cephe arasında karşılıklı suçlamalara yol açtı.



Tunus'ta ağırlaÅŸan ekonomik koÅŸullara karşı pazar günü baÅŸlayan protestolar, baÅŸkent Tunus ve dört ayrı kentte üçüncü gece de devam etti.

328 KİŞİ YAĞMA VE HIRSIZLIKTAN GÖZALTINDA

Ä°hlas Haber Ajansı'nın (Ä°HA) bildirdiÄŸine göre, Åžeybani, bu sabahki açıklamasında, Tunus’ta sükunetin saÄŸlandığı, sabotaj olaylarının bir önceki geceye göre azaldığı, protestoların üçüncü gününde yaÄŸma, hırsızlık ve tahrip olaylarına katılan 328 kiÅŸinin gözaltına alındığını söyledi.

49 POLİS YARALANDI, TOPLAM GÖZALTI: 565

Sözcü, milli güvenlik güçlerine ait 45 aracın, mahalli polisin ise 12 aracının tahrip edildiÄŸini kaydetti. Olaylarda 49 polisin yaralandığı, olayların baÅŸlamasından bu yana gözaltı sayısının 565’i bulduÄŸu bildirildi.

Dün gece Kasrin ÅŸehrinin Tale kasabasında bir polis merkezi tahrip edildi. Bir polisin evi yakıldı. Zehrai Mahallesi'nde bir maÄŸazaya saldırı düzenlendi.

Gassarin şehrinde ise devlet ve özel mülkiyeti korumak için ordu ve güvenlik güçleri görevlendirildi.

"PROTESTOLARIN ARDINDAN KIÅžKIRTMA VAR"

Tunus BaÅŸbakanı Yusuf Åžahid, ülkedeki protestolarda yaÅŸanan yaÄŸma ve ÅŸiddet olaylarının ardında "yolsuzluk ÅŸebekeleri ve Halkçı Cephenin kışkırtmalarının"olduÄŸunu iddia etti.

Protestolar sırasında zarar gören yerel bir radyo istasyonunu ziyareti sırasında açıklamalarda bulunan Şahid, hayat pahalılığına karşı barışçıl gösterilerin yanında olduğunu ve ekonomik reformlar ne kadar zor olursa olsun ekonominin düzeltilmesi amacı taşıdığını ifade etti.

Tunus'ta hayat pahalılığı protestoları 3'üncü gününde

"VANDALLIK VE YAĞMA İÇİN SOKAĞA ÇIKIYORLAR"

Gösterilerde yaşanan şiddet olayları, kamu ve özel mülke zarar verilmesi nedeniyle protestolara desteğini açıklayan Halkçı Cepheyi suçlayan Şahid, şunları söyledi:

"Saldırganlar tüm olayları suistimal ederek vandallık ve yağmalama için sokağa çıkıyor. Küçük çocukları kullanıyorlar. Tunus'un çıkarına değil bilakis yolsuzluk şebekelerine ve yolsuzluktan tutuklu olanların serbest kalmak için hükümete baskı kurma çabalarına, aynı şeklide yolsuzlukla mücadele sonunda zarar gören kaçakçılık şebekelerine hizmet ediyorlar. Bunlara Halkçı Cephenin de yer aldığı sorumsuz ve kışkırtıcı siyasiler dahil."

"PROTESTO ÇAĞRILARI SORUMSUZLUK"

Åžahid, Halkçı Cephe partisinin parlamentoda bütçe yasası sırasında vergi artışları konusunda lehte oy kullanması ancak sonrasında sokaklarda protesto Ã§aÄŸrısı yapmasına"sorumsuzluk" nitelemesinde bulundu.

Sokaklarda "devrime iliÅŸkin umudu zayıflayan gençler" ile "vandalların" karıştırılmaması gerektiÄŸini belirten Åžahid, kamu ve özel mülke zarar verenler ve yaÄŸmacılarla ilgili soruÅŸturma baÅŸlatılacağına dikkati çekerek, "YaÅŸananlar ÅŸiddet ve bunu kabul edemeyiz. Devlet kararlılığını sürdürecek." dedi.

Tunus'ta hayat pahalılığı protestoları 3'üncü gününde

Şahid, Tunus'ta protestoların artışının ardından gündeme gelen ülkede sokağa çıkma yasağı uygulanacağı yönündeki haberleri değerlendirerek, bu kararın güvenlik amacı olduğunu ve Milli Güvenlik Konseyi tarafından alınabileceğini anlattı.

"ŞİDDET OLAYLARI HÜKÜMETE YARIYOR"

Öte yandan, suçlamaların muhatabı sol partilerin bir araya gelmesiyle parlamentoda 15 vekille temsil edilen Halkçı Cephe ise şiddet olayları üzerinden hükümete yüklendi.

Halkçı Cephe sözcüsü Hama Hamami, yerel basına yaptığı açıklamada, "Sistematik ÅŸiddet olayları aslında Halkçı Cepheyi kışkırtmakla suçlayan hükümetin iÅŸine yarıyor. Ä°ktidardaki partiler barışçıl gösterileri ÅŸiddet yanlısı ÅŸeklinde göstermeye çalışıyor." ifadelerini kullandı.

Tunus'ta hayat pahalılığı protestoları 3'üncü gününde

PROTESTOLARDA ÜÇÜNCÜ GÜN

Tunus, yılbaşında gelen zamların neden olduğu hayat pahalılığını protesto amacıyla başlayan gösterilerde üçüncü günü geride bıraktı. Gösterilerin bazılarında yer yer yağma, kamu ve özel mülke zarar olayları yaşanırken güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gazla müdahaleleri görüldü.

Üçüncü gününde bazı şehirlerde devam eden protestoların, başkent Tunus'a da sıçradığı aktarıldı.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, başkentin Zahruni bölgesinde göstericiler lastik yakarak yol kapatmaya çalıştı. Güvenlik güçleri de kendilerine taş atan ve yol kapatan eylemcilere göz yaşartıcı gazla müdahalede bulundu.

Bu arada, pazartesi gecesi bir göstericinin hayatını kaybettiği Manuba vilayetine bağlı Tabarba bölgesinde polisin birkaç eve baskın düzenleyerek bazı kişileri gözaltına aldığı bildirildi.

Tunus'ta hayat pahalılığı protestoları 3'üncü gününde

Şehirdeki Ulusal Muhafızlık binasına taş atarak saldıran göstericilere, güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği belirtildi.

Başkentin yanı sıra Kayrevan, Nabil, Susa, Kasrine gibi ülkenin birçok vilayetinde göstericilerin yola barikat kurmaya çalıştığı, güvenlik merkezlerine, kamu binalarına saldırdığı ve polislere taş attığı, güvenlik güçlerinin de bunlara göz yaşartıcı gazla karşılık verdiği ifade edildi.

YILBAÅžINDA GELEN ZAMLAR

Tunus'ta hükümet, cari açığı azaltmak amacıyla 2018 yılı bütçe yasasıyla çok sayıda kemer sıkma önlemi aldı.

Yılbaşında yeni bütçe yasasının hayata geçmesinin ardından yüzde 18'lik katma değer vergisi (KDV) yüzde 1 artırıldı. Bunun yanı sıra sosyal güvenlik kesintilerinde çalışandan ve işverenden yüzde 1 artış gibi yeni vergiler getirildi.

Hükümet özellikle lüks tüketim malları ile Tunuslu üreticileri korumak için ithalatın birçok kalemine de ek vergiler uygulamaya başladı. Tüm bu vergiler, piyasalarda akaryakıttan gıdaya, konuttan hizmetlere birçok kalemde zamlara yol açtı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.