Sosyal Medya

Güncel

İranlı yetkililer duyurdu: Protestocular püskürtüldü

İran'da bir çok kentte düzenlenen gösteriler dün gece de devam etti. Associated Press haber ajansının aktardığına göre, İran devlet televizyonu dün geceki gösterilerde 10 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Dini lider Ruhani itidal çağrısı yaptı. İranlı yetkililer, askeri üs ve polis merkezini ele geçirmeye çalışan silahlı protestocuların püskürtüldüğünü açıkladı.



Son günlerde İran'ı sarsan protesto dalgasında, ülkenin birçok şehrindeki binlerce kişi sokağa inerek hayat pahalılığı ve zorlaşan ekonomik şartları protesto ediyor. Gösterilerde hükümet karşıtı sloganların yanı sıra, rejim karşıtı sloganlar da atılıyor. İran devlet televizyonundan geçilen habere göre, protestolarda ölenlerin sayısının 10'a yükseldi.

Ä°ran’ın MeÅŸhed kentinde perÅŸembe günü iÅŸsizlik, yüksek enflasyon ve yolsuzluÄŸa karşı baÅŸlayan eylemler sürüyor. MeÅŸhed kentinde baÅŸlayan olaylar KirmanÅŸah, ReÅŸt, Ä°sfahan ve Kum’un ardından baÅŸkent Tahran’a sıçradı. Ekonomi politikalarını protesto amacıyla düzenlenen eylemler yerini ülkenin dini lideri Ali Hamaney karşıtı gösterilere dönüştü.

PROTESTOCULAR PÜSKÜRTÜLDÜ

Ãœlkenin Dorud kentindeki protestolarda 2 kiÅŸi hayatını kaybetmesinin ardından dün akÅŸam saatlerinde de Huzistan Eyaleti’ndeki Ä°ze ÅŸehrinde dün gece 2 kiÅŸi hayatını kaybetti. Ãœlke genelinde ölü sayısı arttı. Ä°ran devlet televizyonu tarafından yapılan açıklamada, ülke genelindeki gösterilerde toplam ölü sayısının 10’a yükseldiÄŸi açıklandı. Güvenlik güçlerinin, polis merkezi ve askeri üsleri ele geçirmeye çalışan “silahlı” protestocuları püskürttüğü kaydedildi.

18-01/01/iran.jpg

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkede günlerdir devam edem kitlesel gösterilerin ardından ilk kez konuştu. Ruhani, "İranlılar, İran hükümetini protesto etmek ve eleştirmekte özgürdürler. Protestolar, İslam Cumhuriyeti'ndeki durumun iyileşmesine yol açacak bir şekilde yapılmalı. Şiddet ve kamusal alanlara zarar vermek eleştiri değildir. Ama eleştiri ve protestoların ülkenin ve halkın durumunu iyileştirmesi için çaba harcamalıyız. Hükümet vandallık yapan ve çevreye zarar veren gruplara tolerans göstermeyecektir" dedi.

18-01/01/iran1.jpg

ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarına karşılık Ruhani, "İranlılara terörist diyen bir kişinin İranlılar hakkında açıklama yapma hakkı yok" diye konuştu.

18-01/01/iran-1.jpg

ABD'DEN YÖNETİMİ KIZDIRACAK AÇIKLAMA

ABD yönetimi, İran'da devam eden protestolarla ilgili, "İran halkının kendini barışçıl bir şekilde ifade etme hakkını destekliyoruz." açıklamasını yaptı.

YARIN İÇİN GREV ÇAĞRISI

Umman Körfezi'ndeki liman kenti Chabahar'da protestocular yeni yıla girilirken yürüyüş gerçekleştirdi. Kirmanşah yakınlarındaki Nurabad'da da benzer görüntüler kaydedildi. Yılın ilk günü muhalifler yarın için genel grev çağrısı yapıyor. Reuters haber ajansı, protestolar sırasında ülkede bir tabunun yıkıldığını bildiriyor. Takestan şehrindeki protestocular ülkeyi 1925 ile 1941 arasında yöneten Rıza Pehlevi'yi öven sloganlar atarak bir tabuyu devirmiş oldu. Pehlevi hanedanlığı 1979 İslam devrimiyle yıkılmıştı.

İSRAİL'DEN BEKLENEN AÇIKLAMA

İsrail İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, İran'daki protestoların başarılı olmasını umduğunu söyledi. Katz, Ortadoğu'daki ezeli düşmanlar arasında yeni bir gerilimi tetikleyebilecek açıklamayı bir radyo röportajında yaptı.

ABD BaÅŸkanı Donald Trump da geçtiÄŸimiz günlerde sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Rejiminin yolsuzluÄŸundan ve yurtdışında terörizmi beslemesinden bıkan Ä°ranlı vatandaÅŸlarının barışçıl gösterilerine iliÅŸkin haberler geliyor. Ä°ran hükümeti, vatandaÅŸlarının kendilerini ifade etme hakkı da dahil her türlü hakkına saygı duymalı” demiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.