Sosyal Medya

Dünya

Ä°srail'in kurucusunun torunundan ErdoÄŸan yorumu

İsrail’in, Kudüs’ün tüm Müslüman mirasını silmeye çalıştığını vurgulayan Miko Peled, “İnsanlık adına Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çalışmaktan gurur duyarım'' dedi.



Dedesinin, babasının ve ailesinin bir çok üyesinin Siyonist olduÄŸunu aktaran Miko Peled, "YolculuÄŸum ve araÅŸtırmalarım, beni, Siyonizmin yerleÅŸimci-sömürgeci bir ideoloji olduÄŸu sonucuna ulaÅŸtırdı ve yine Siyonizm'in ırkçı ve ÅŸiddet yanlısı olduÄŸunu gösterdi. Arap ülkesi olan Filistin'de, bir Yahudi devletinin kurulması için herhangi bir meÅŸruiyet olduÄŸunu kabul edemem. Etnik temizlikte, toprak hırsızlığında ve soykırımda, meÅŸruiyet olduÄŸunu kabul edemem" dedi. Kudüs'te doÄŸan Peled, "Bu ülkeye 'Ä°srail' demek bile, Filistinlilere karşı Siyonistlerin iÅŸlediÄŸi korkunç suçları meÅŸrulaÅŸtırıyor ve bu yüzden doÄŸduÄŸum ülkeye Filistin diyorum" ifadelerini kullandı. 

"BU ANLAYIŞ IRKÇI BİR ANLYIŞ"

"Generalin Oğlu" isimli kitabınızda İsrail hükümetinin, milyonlarca Filistinliyi bir avuçarazide yaşamaya doğru ittiğini söylüyorsunuz. Neden?

İsrail Devleti'nin üzerine kurulduğu Filistin, Siyonist ideolojisine göre Yahudi halkına aittir. Bu bir ırkçı anlayış ve ben bunu kabul edemem. İsrail devletinin hedefi şurada veya burada bir toprak parçasını almak değil, tüm ülkeyi alıp Filistin halkını yok etmektir. Vicdanı olan bütün insanların bu anlayışa karşı çıkmasının bir görev olduğunu düşünüyorum. Filistinliler saldırıya uğrarken, evleri ve arazileri ellerinden alınıp suya bile muhtaç yaşarken, biz İsrailliler havuzlu evlerimizde oturuyoruz. Yanlış yanlıştır!

İsrail ve Kudüs'te engellemeyle karşılaştınız mı? Büyükbabanız sebebiyle sahip olduğunuz VIP kartınızı geri alabilirler mi?

Kudüs'e sürekli seyahat ediyorum. Hiç problem yaÅŸamıyorum ama bu ailevi geçmiÅŸimden dolayı deÄŸil. Israil bir Yahudi devleti ve ben de bir Yahudiyim ve geri alamayacakları haklara sahibim. Ancak Ä°srail sadece Yahudiler için demokratik. Filistinli kardeÅŸlerim bu haklardan mahrum.

Beyaz Saray'ın önünde, Filistin kefilesiyle Kudüs'ün Filistinlilere ait olduğunu savundunuz.

Evet bu etkinlikte yaklaşık 3 bin kişi vardı. Trump, en güçlü şekilde feshedilmesi gereken, pervasız bir açıklama yaptı. Bir Yahudi olarak ve Kudüs'e evim diyen bir insan olarak buna karşı sesimi yükseltmek zorundayım. İsrail Filistinlileri öldürmeye çalışıyor ve şehrin tüm Müslüman mirası ile tarihini silmeye çalışıyor. Bu da Cenevre Sözleşmesi'nce "soykırım"dır. Ben bu şehrin diğer azınlıklarla birlikte eşsiz karakterini oluşturan, Müslüman bir şehir olarak kalması gerektiğini düşünüyorum.

Öldürülmekten korkuyor musunuz?

Öldürülmekten korkmuyorum, Filistinli kardeşlerimin öldürülmesinden korkuyorum. Geceleri beni ayakta tutan düşünceler bunlar.

Türk halkı bir gün kitabınızı okuyabilecek mi? Ve ne zaman?

Åžu anda BAU ile çalışıyorum ve her iki kitabımın da çok yakın bir zamanda çevirisinin olacağını umuyoruz. Ikinci kitabım "Adaletsizlik, Kutsal Topraklar BeÅŸlisi'nin Hikâyesi", Sayın ErdoÄŸan'ın yardımcı olmaya çalıştığı bir hikâye olduÄŸunu düşünüyorum. Amerika'daki en büyük Filistin Vakfı olan "Kutsal Topraklar Vakfı'nın" birer parçası olan ve Amerika'da yaÅŸayan beÅŸ iyi Filistin'li adamın hikâyesi. Fakat 11 Eylül sonrasında, özellikle Hamas'a yardımcı olmakla itham edilip kapatılmışlardı. Aslında suçlamaların aslı astarı yoktu fakat her biri hüküm giydirildi ve federal hapishaneye gönderildiler, bu adamlardan ikisi 65 yaşında. Obama döneminde, Türkiye veya diÄŸer bir dost ülkeye gönderilmelerine yönelik karar deÄŸiÅŸikliÄŸi çabaları oldu. Bana göre Sayın ErdoÄŸan tam da bu zamanlarda bu iyi adamlara yardımcı olmak istedi ama Obama hiçbir ÅŸey yapmadı..

DEDESİ İSRAİL'İ KURAN 40 KİŞİDEN BİRİYDİ

Miko Peled kendisini aktivist ve yazar olarak tanımlıyor. Ancak dedesi, Ä°srail Devleti'nin bağımsızlık bildirgesini imzalayan 40 kiÅŸiden biri olan Avraham Katsnelson. Babası, Matityahu Peled de 1948 savaşında savaÅŸmış, 1967 savaşında da general rütbesiyle görev yapmış. Ailesinden gelen bu geçmiÅŸe raÄŸmen Filistinliler ona "Barışın Babası" diyor. Çünkü kendisi de Ä°srail ordusuna katılmış ama 1982'deki Lübnan istilasından sonra piÅŸman olup rütbesini iade etmiÅŸ. 1997'de 13 yaşındaki yeÄŸeni Kudüs'te bir intihar saldırısında öldürülünce; bunun artık Ä°srail'in baÅŸka bir ülkeyi istila ettiÄŸi anlamına geldiÄŸini savunarak, kendisini Filistin'in özgürlük mücadelesine adamış. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.