Sosyal Medya

Dünya

Erdoğan tarihi kararın ardından açıkladı: ABD'nin ara buluculuğu bitmiştir

İstanbul'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesinin ardından ortak açıklama yapıldı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarihi kararın ardından "ABD'nin ara buluculuğu bitmiştir" dedi.



İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü İslam Zirvesi Konferansı, 57 ülkenin katılımıyla İstanbul'da yapıldı. Toplantıda Doğu Kudüs, Filistin'in başkenti ilan edildi.

İslam ülkeleri ayrıca İsrail'in işgal altındaki kentin Filistin'in başkenti ilan edilmesi için dünyadaki tüm ülkelere çağrıda bulundu. Zirvede alınan kararın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri ortak basın açıklaması düzenlendi.

Abbas'ın açıklamalarından satır başları:

"Bizler bu zirveye, Recep Tayyip Erdoğan'ın davetiyle geldik. Ben bu zirveyi başarıyla sonuçlanmış İslami zirvelerden biri olarak görüyorum. Konumuz çok hassas bir konu. Kudüs-ü Şerif ile birlikte geldik. ABD'nin aslında kendi kendine aykırı davrandığını görmekteyiz. Zaten ABD'nin kabul ettiği kararlar var. Bu da Filistin meselesi çözülmeden büyükelçiliğin Kudüs'e hiçbir şekilde taşınmayacağı şeklindeydi. O nedenle bu karar uluslararası sözleşmelere aykırıdır.

"BÜTÜN DÜNYA BU KARARA TEPKİ GÖSTERDİ"

Bütün dünya buna tepki gösterdi. Dünyanın her yerinde protesto gösterileri düzenlendi. BM Güvenlik Konseyi'nin ABD dışındaki 14 üyesi buna tepki gösterdi ve karşı çıktı. Buna karşı İslam dünyasının harekete geçmesi gerekiyordu. Burada çok önemli kararlar aldık. Bizler Filistinliler olarak, ABD'yi çözüm sürecinde kabul edemeyeceğimizi söyledik. Bugün itibariyle bir arabulucu için tarafsızlık şartını yitirmiştir. Biz bundan sonra Güvenlik Konseyi'ne gidip, bu kararın iptali için başvuruda bulunacağız. Aleyhte bir karar alınması için çalışacağız.

17-12/13/abbas.jpg

Burada Ä°slam dünyasının Kudüs'e ne sunabileceÄŸini tartıştık. Kudüs'e karşı boykot asla kabul edilebilir bir ÅŸey deÄŸil. Halkına karşı boykot uygulayamayız. Kudüs'teki Filistinlileri ziyaret etmek, Ä°srail'i ziyaret etmek deÄŸildir. Orada bir mahkumu ziyaret ediyorsunuz, gardiyanı deÄŸil. Biz Kudüs'ü taÅŸ ve toprak olarak görmek istemiyoruz. Biz içerisinde yaÅŸamın olduÄŸu, insanların olduÄŸu bir Kudüs istiyoruz. 

Erdoğan'ın sözlerinden satır başları:

İİT'nin varlık gayesi, Kudüs'ün kutsiyetinin ve tarihi statüsünün varlığının muhafazasıdır. Bugün de anlamlı ve kritik bir toplantıo gerçekleştirdik. Bu tarihi zirveyle bir kez daha Kudüs'ün sahipsiz olmadığını tüm dünyaya gösterdiğimize inanıyorum.

ABD Başkanı Trump'ın Kudüs açıklamasının ilk işaretlerinin gelmesinin ardından İİT dönem başkanı olarak büyük çaba sarf ettik. Bu kararın gayrı meşru ve kabul edilemez olduğunu, barış çabalarını sekteye uğratacağını ve fanatiklerin ekmeğine yağ süreceğini de anlattık. Bundan böyle taraf olan bir Amerika'nın artık İsrail-Filistin arasından ara buluculuk yapması diye bir şey olamaz. Ara buluculuk konusu üzerinde durmamız gerekiyor. Gerekirse BM'de bunu gündeme getirmemiz lazım.

Bugüne kadar alınmış birçok güvenlik konseyi kararları var. Bunların hiçbirine İsrail uymamıştır. Buna rağmen tezgah hep İsrail'e çalışmıştır.

"DURUÅžUMUZU KARARLI BÄ°R ÅžEKÄ°LDE SÃœRDÃœRMEMÄ°Z GEREKÄ°YOR"

Åžu anda Trump efendi Filistin'in tamamının Ä°srail'e verilmesinin gayretinde. Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı'nın yöneticileri olarak buradaki duruÅŸumuzu kararlı bir ÅŸekilde sürdürmemiz gerekiyor. Bu kararın vicdan, tarih ve hukuk önünde geçersiz olduÄŸunu ilk günden bu yana söylüyoruz. Sivas'ta da söyledim, kendi çalar, kendi oynar. Ben sayın Papa'yı da aradım, onunla da konuÅŸtum. Yaptıkları açıklamalarla, bizim açıklamalarımız örtüşüyor. Karar açıklanır açıklanmaz, bütün devlet baÅŸkanı kardeÅŸlerime davet mektubu yolladım.

Bugün Maduro'yu davet ettik, bakın sağolsun çıktı geldi. Venezuela neresi, İstanbul neresi? O bölgenin sesi olarak çıktı geldi, desteğini açıkladı.

Ãœrdün Kralı 2. Abdullah da Arap Ligi BaÅŸkanı, o da bizi destekledi. Bugünkü toplantıya 30'u aÅŸkın devlet baÅŸkanı ve meclis baÅŸkanı iÅŸtirak etti. Bunun dışında DışiÅŸleri Bakanları da buradaydı. Bunların haricinde Filistin ile ilgili gayretleriyle öne çıkan ülkelerden buraya katılan ülkeler de oldu. Ben Kudüs konusundaki bu vahdet tablosunun herkese örnek olmasını diliyorum ve bir kez daha kalpten teÅŸekkür ediyorum.

"SEN TEK BAŞINA BÖYLE BİR KARAR NASIL ALIYORSUN?"

Bugün zirveden önce Dışişleri Bakanları toplantısı yapılarak, nihai bildiri için çalışma yürütüldü. İİT'nin bugünkü zirvesi tarihi bir mesajtır. Hatada ısrar etmenin kimseye faydası yoktur. Amerikan makamlarının bu karardan derhal dönmesini bekliyoruz. Zirvenin Kudüs'le dayanışma için birlikte hareket temasıyla yapılması bir kararlılık göstergesidir. Burdan bir ittifak doğmuştur. Özellikle 1980 yılının 4870 sayılı kararı hatırlattık. Güvenlik Konseyi üyelerinin itibarsız hale getirildiği bir sisteme kimsenin güvenmesi beklenmemelidir. ABD Başkanı, altında ABD'nin de imzası olan bir kararı nasıl yok sayar? Sen tek başına böyle bir kararı nasıl alıyorsun?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.