Sosyal Medya

Dünya

Kudüs için kıyam vakti: Oslo anlaşması iptal edilmeli

ABD'nin Kudüs kararı sonrasında başta Filistin ve Türkiye olmak üzere İslam dünyası ayakta! Hamas intifada çağrısı yaparken, Türkiye'de 'öfke cuması' ilan edildi. Gözler ise Hamas lideri İsmail Haniyye'nin işaret ettiği noktada: Oslo anlaşması iptal edilmeli...



ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın iÅŸgal altındaki Kudüs'ün tamamını fiili olarak Ä°srail'in baÅŸkenti ilan etmesi ve ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliÄŸinin buraya taşınması için hazırlık talimatı vermesi Filistin'de büyük öfkeyle karşılandı. Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas silahlı direniÅŸ çaÄŸrısı yaparken, on binlerce Filistinli de hamas'ın intifada (ayaklanma) çaÄŸrısına uyarak sokaÄŸa indi. 

"OSLO ANLAÅžMASI Ä°PTAL EDÄ°LSÄ°N"

Hamas Siyasi Büro BaÅŸkanı Ä°smail Heniyye'nin intifadayı açıkladığı o konuÅŸmasında dikkat çeken detay ise “ABD'nin kararına karşı yarından itibaren yeni intifada baÅŸlatılmasını istiyoruz” dedi. Gazze'deki ofisinde basın açıklaması yapan Hamas lideri, Kudüs'ün doÄŸu ve batısıyla Müslüman kimliÄŸe sahip olduÄŸuna iÅŸaret etti ve Filistinliler arasındaki bölünmenin artık aşılması gerektiÄŸini belirtti. Heniyye bu açıklamalarının ardından Gazze Sorumlusu Yahya es-Sinvar eÅŸliÄŸinde Fetih Hareketi'nden isimlerle bir araya geldi.

OSLO GÖRÜŞMELERİ NEDİR?

1993 yılında Oslo'da Filistin KurtuluÅŸ Örgütü ile Ä°srail arasında yapılan anlaÅŸmayla Filistin Özerk Yönetimi kuruldu. Bu anlaÅŸma 1994 yılında fiilen hayata geçirilerek; Filistin Özerk Yönetimi ortaya çıktı. Oslo anlaÅŸmasıyla birlikte Filistin sorunu 1948 tarihinden 1967 tarihine taşındı. Böylece Ä°srail 1968 yılında iÅŸgal ettiÄŸi bütün topraklar üzerinde meÅŸruiyet hakkını elde etmiÅŸ oldu. Bu da israilin “iki halk, iki devlet” stratejisinin kabul edilmesine yol açarak israil'in uluslararası kamuoyu nezdinde elinin güçlenmesini saÄŸladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.