Sosyal Medya

Dünya

Macron: Cezayirlilerin kafataslarını iade edeceğiz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kendilerinde bulunan Cezayirli direnişçilere ait olduğu belirlenen kafataslarını teslim edeceklerini söyledi.



Temaslarda bulunmak üzere Cezayir'in baÅŸkenti Cezayir'de bulunan Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron, burada yaptığı açıklamada, Cezayirli direnişçilere ait kafatasları hakkında, "Hatıra çalışması ile iki ülke arasındaki iliÅŸkilerin canlanmasını ve kafataslarının teslim edilmesiyle ilgili kararın verilmesini istiyorum. Bunun kararını vereceÄŸim, hazırım." dedi.

BAĞIMSIZLIK İÇİN SOKAĞA ÇIKAN CEZAYİRLİLER

Paris'te ülkelerinin bağımsızlığı için 17 Ekim 1961 tarihinde sokaÄŸa çıkan yüzlerce Cezayirli, Fransız polisi tarafından katledilmiÅŸti. Ä°nsan hakları örgütleri ve tarihçiler, Fransa'nın 1830-1962 yıllarındaki sömürge döneminde Cezayirlilere yönelik katliamlar gerçekleÅŸtirildiÄŸini ve yüz binlerce kiÅŸinin tehcir edildiÄŸini belirtiyor.

CEZAYÄ°R TAZMÄ°NAT Ä°STÄ°YOR, FRANSA ESKÄ° DEFTER DÄ°YOR

Cezayir İnsan Hakları Savunma Birliği, Fransız sömürgesi döneminde yaklaşık 10 milyon kişinin öldürüldüğünü kaydediyor. Cezayir, Fransa'ya söz konusu suçları kabul edip mağdur yakınları için tazminat ödemesi çağrısında bulunurken, Fransa ise eski defterleri kapatıp geleceğe bakmak gerektiğini savunuyor.

18 BÄ°N KAFATASI VAR

Paris'te arkeoloji eserlerinin sergilendiği İnsan Müzesi'nde muhafaza edilen ve dünyanın pek çok yerinden getirildiği belirtilen 18 bin kafatasına ilişkin kimlik belirleme çalışmaları Cergy-Pontoise Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi İbrahim Senouci'nin başlattığı kampanyayla ülke gündemine taşınmıştı.

Ä°NCELENEN 500 KAFATASINDAN 36'SI CEZAYÄ°RLÄ°

Kimlik tespiti yapılan 500 kafatasından 36'sının 19. yüzyıl ortalarında, Fransa'nın Cezayir'i sömürgesi altına almaya başladığı zamanlarda öldürülen Cezayirli mücahitlere ait olduğu belirlenmiş ancak geri kalan kafataslarıyla ilgili çalışmaların da devam ettiği açıklanmıştı. Müzede özel bir kısımda muhafaza edilen kafataslarının bir dönem müzede sergilenmesi birçok kesimin tepkisine neden olmuştu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.