Sosyal Medya

Coğrafyamız

Rakka'da tahliye pazarlığı! PYD, IŞİD'den petrol almış...

IŞİD'lileri Rakka'dan tahliye eden PYD'nin karşılığında petrol aldığı ortaya çıktı.



PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) geçtiğimiz haftalarda bölgedeki IŞİD'lilerle anlaşmış ve çatışmasızlık ilan etmişti. Bu süre zarfında da IŞİD mensuplarının şehirden çıkmasına izin verilmiş, hatta kamyon ve otobüslerle tahliye gerçekleştirilmişti. Bu tahliyeler sırasında PYD unsurları ise refakatçi olmuştu.

ABD'NÄ°N HABERÄ° VAR

ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) Sözcü Eric Pahon, PYD'nin Rakka'yı terk etmeleri için IŞİD ile gizli anlaşma yapmasını "yerel bir soruna bulunan yerel bir çözüm" olarak tanımladı.

KOALİSYON'DAN ÜST DÜZEY BİR İSİM ANLAŞMAYI GÖZLEMLEDİ

Koalisyondan üst düzey bir yetkilinin anlaşmayı gözlemlediğine de değinen Pahon koalisyonun bu anlaşmanın aktif bir tarafı olmadığını savundu. Sözcü, kentten ayrılan tüm sivillerin taramadan geçirildiğini, aralarında yabancı savaşçıların bulunduğu IŞİD'lilerin tutuklandığını ifade etti.

KARÅžILIÄžINDA PETROL ALMIÅžLAR

Yeni Åžafak'tan Yılmaz Bilgen'in haberine göre ABD'nin destek evrdiÄŸi PYD, Kasım ayında IŞİD ile Musul, Tel Afer, Rakka ve Deyrizor'a yönelik 6 ayrı anlaÅŸma yaptı.

İşte anlaşmanın ayrıntıları:

- İki tarafın da sahip olduğu bölgelere yönelik tüm askeri operasyonların durdurulması

- Sınır saygınlığının korunması

- Her iki taraf arasında ortak askeri koordinasyon kurulması

- Anlaşmayı bozan olağandışı durumların müzakere yolu ile çözülmesi

- Esirlerin 3. tarafa teslim edilmemesi

- IŞİD'e gitmek isteyen Suriyeli ve yabancı savaşçılara müdahale edilmemesi.

DEYRİZOR PETROLLERİ IŞİD'İN ELİNDE

Suriye genelinde en zengin petrol yataklarına sahip Deyrizor'da petrol kuyularının yüzde 70'i IŞİD tarafından PKK'ya teslim edildi. El-Tanek, el-Ömer, el-Verd, el-Cafra ve Konika kuyuları IŞİD-ABD arasında yürütülen müzakereler sonrası PKK'ya devredilen kuyulardan bazıları.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.