Sosyal Medya

Güncel

Sadece alanlar değil satanlar da şikayetçi

PÜİS Başkanı Okumuş, akaryakıt fiyatlarında yapılan zamlardan dolayı akaryakıt bayilerinin zarar ettiğini söyledi.



Petrol Ãœrünleri Ä°ÅŸverenler Sendikası (PÜİS) Genel BaÅŸkanı Ä°mran OkumuÅŸ, akaryakıt fiyatlarındaki artışın bayilerin zarar etmesine sebep olduÄŸunu söyleyerek ''Akaryakıt bayilerinin kâr marjı oransal deÄŸil, maktudur. Dolayısıyla fiyat artışları akaryakıt bayilerinin finansman ve ödeme dengelerini alt üst etmektedir. Akaryakıt fiyatlarının belirlenmesinde mevzuat uyarınca bayilerin en ufak bir yetkisi ve etkisi söz konusu deÄŸildir" dedi.

AKARYAKIT FÄ°YATLARI NEDEN ZAMLANDI?

Akaryakıt fiyatlarının ham petrol ve iÅŸlenmiÅŸ ürün fiyatlarındaki deÄŸiÅŸimler ile dolar kurundaki artışa baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸtiÄŸini belirten OkumuÅŸ, "Ãœlkemizde tüketilen akaryakıt ürünlerinin yaklaşık yüzde 90'ı ithal edilen ham petrolden üretilmekte veya nihai ürün olarak ithal edilmektedir. Sadece ham petrol fiyatına bakıp bir deÄŸerlendirme yapmak yanıltıcı olabilir. Ham petrol fiyatı artarken, benzin fiyatı düşebilir ya da ham petrol fiyatı düşerken, benzin fiyatı artabilir. Fiyat oluÅŸumunda dağıtıcı ve bayi kâr marjı, fiyat artışlarında en az etkili olan iki unsurdur. Zira dağıtıcı ve bayi payı cüzi ve maktu rakamlardan oluÅŸmaktadır" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

AKARYAKIT BAYİLERİ DE ZAMLARDAN ŞİKAYETÇİ

Okumuş, fiyat artışlarının akaryakıt bayilerinin zarar etmesine neden olduğunu belirterek şöyle dedi;

"Benzinin litre fiyatı 3 lirayken, 20 bin litrelik tanker 60 bin liraya dolmaktadır. Benzinin litre fiyatı 5 liraya yükseldiğinde aynı tanker 100 bin liraya dolmaktadır. Bu durumda bayiler 40 bin lira ek sermaye bulmak durumundadır. Akaryakıt bayileri fiyat 3 lirayken de 5 lirayken de fiyat metodolojisi gereği aynı kazancı elde etmektedir. Çünkü akaryakıt bayilerinin kâr marjı oransal değil, maktudur. Dolayısıyla fiyat artışları akaryakıt bayilerinin finansman ve ödeme dengelerini alt üst etmektedir. Akaryakıt fiyatlarının belirlenmesinde mevzuat uyarınca bayilerin en ufak bir yetkisi ve dolayısıyla etkisi söz konusu değildir"

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.