Sosyal Medya

Güncel

MEB'den yeni düzenleme! Sabahçı-öğlenci modeli geliyor

TEOG’un yerine gelecek LGS sistemiyle birlikte tam gün eğitim modeli kısmen iptal edilecek. Bakanlık, yapacağı yeni düzenlemeyle çok tercih edilen okullara, sabahçı-öğlenci modelini getirecek.



Milli EÄŸitim Bakanlığı (MEB), TEOG’un yerine getireceÄŸi LGS sistemiyle birlikte okullarda tam gün eÄŸitim modelini kısmen iptal edecek. YeniÅŸafak'ta yer alan habere göre, 2019 yılına kadar okullarda sabahçı-öğlenci modelini kaldırmayı planlayan Bakanlık, yeni sistemde bunu iptal edecek. Bakanlık, yapacağı yeni düzenlemeyle çok tercih edilen bazı okulları tam günden çıkarıp ikili eÄŸitime geçirecek. Önceki gün ayrıntılarını duyurduÄŸumuz “TEOG’un yerine LGS geliyor” haberinin yankıları sürerken, LGS’ye baÄŸlı olarak MEB, yeni bir düzenlemeyi de okullara getirecek. GeçtiÄŸimiz yıllarda BaÅŸbakan Binali Yıldırım, okullarda 2019 yılına kadar tam gün eÄŸitim modeline geçileceÄŸini duyurmuÅŸtu. Ancak yapılan incelemeler sonucunda yeni sınav modeli LGS ile tam gün eÄŸitim modeli iptal edilecek.

MAHALLESÄ°NDEKÄ° OKULA GÄ°DEBÄ°LECEK

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) modelinde, mahallesindeki okula gidemeyen öğrenci aynı ilçede bulunan birkaç kilometre ötedeki okula gitmek zorunda kalabiliyordu. Bu durum öğrencinin velisini hem servis yönünden -böylelikle maddi açıdan- hem de güvenlik yönünden sıkıntıya sokabiliyordu. Velilerin sıkıntısını gidermeye çalışan Bakanlık, yaptığı yeni çalışma kapsamında çok tercih edilen okulları belirleyerek, bu okullarda ikili eğitim başlatacak. Böylece öğrenciler evinin en yakınınında bulunan okula gidebilme imkanına kavuşacak. Bakanlığın yaptığı bu çalışma özellikle büyük şehirlerde yaşanan trafik sıkıntısını da en aza indirecek. Sabah işe gidiş ve akşam işten çıkış saatlerinde neredeyse trafiği durma noktasına getiren okul servis araçlarının azalmasıyla trafiğin büyük oranda rahatlatması bekleniyor.

OKUL SERVİSLERİNDE YENİ DÖNEM

Okul servisleri için alınan yeni önlemler açıklandı. İçiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Milli EÄŸitim Bakanı Ä°smet Yılmaz ile UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Ahmet Arslan’ın katılımıyla Muazzez Karaçay Ä°lkokulu’nda Okul Servis Araçları YönetmeliÄŸi bilgilendirme toplantısı gerçekleÅŸtirildi. Buna göre, kreÅŸ, gündüz bakım evi de taşıma faaliyetine dahil edildi. Okul servis araçlarında üç noktalı emniyet kemeri, güvenlik kamerası, sensörlü koltuk araç takip sistemleri bulundurulması zorunlu hale getirildi.

SUÇA KARIŞAN ŞOFÖR OLMAYACAK

Şoförler ve rehber personele verilecek eğitimler ve nitelikleri yeniden düzenlendi. Servis şoförleri için MEB'den okul servis şoförlüğü yapabileceğine dair sertifika ile mesleki yeterlilik kurumundan belge alınması şartı getirildi. Bazı suçlar, taşımacılar, şoförler ve rehber personelin, kovuşturma aşamasında olsalar bile, taşıma faaliyetinde yer almalarına engel olarak belirlendi. Öğrencilere taşıma faaliyetinde eşlik edecek rehber personelin trafikte daha rahat görünmesi, uyarılarına diğer sürücülerin riayet etmesi için reflektif yelek, yardımcı ışıklar kullanması zorunluluğu getirilirken uyarılarına uymayan sürücüler hakkında tutanak düzenleme yetkisi verildi. Okul servislerini ise oluşturulacak denetim komisyonları denetleyecek.

RENKLÄ° CAM YASAÄžI

Yönetmelikle okul servis araçlarında iç mekanı gösteren beyaz cam dışında cam kullanılamayacağı da düzenlendi. Buna göre, okul servis araçlarının camlarına yapıştırılan renkli film tabakaları sökülecek. Fabrika çıkışında üzerinde renkli cam olan araçlar 3 Eylül 2019'a kadar uygun hale getirilecek. Yönetmeliğin taşıtlarda aranacak şartların düzenlendiği 4. maddesi kapsamındaki hususlara uygun olmaması durumunda yeni üretilecek araçların, 1 Ocak 2018'den itibaren okul servis aracı olarak trafik tescili yapılmayacak.

SOKAK EĞİTİMİYLE ÇOCUKLARA IŞIK OLDU

Edirne’de “Sokakta Bilgi Okulu” adlı bir proje hayata geçiren coÄŸrafya öğretmeni Süleyman Ekiz, dezavantajlı çocuklarla okul dışında da eÄŸitim ve öğretimi sürdürerek onları kötü alışkanlıklardan korumayı amaçlıyor. Havsa ilçesinde yaÅŸayan Ekiz, sokakta bir duvara sabitlediÄŸi kara tahta ve yol üzerine koyduÄŸu sandalyelerle öğrencileri boÅŸ zamanlarında ders çalıştırıyor, kitap okumalarını saÄŸlıyor. Ders aralarında çocuklara satranç oynamayı da öğreten Ekiz, onların beslenme ve giyim ihtiyaçlarını da çevredeki vatandaÅŸlar ve esnaflardan karşılıyor. Ekiz, üç yıl önce hayata geçirdiÄŸi projeyle dezavantajlı çocuklara okuma alışkanlığı kazandırarak kötü alışkanlıklardan korumak istediÄŸini belirtti. Ekiz, ÅŸuan Sokakta Bilgi Okulu'na 30 öğrencinin geldiÄŸini söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.