Sosyal Medya

Güncel

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri'den Türkiye açıklaması

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, Türkiye-Mısır ilişkilerinde halkların kültürel ve tarihi yakınlığı ile siyaseti birbirinden ayırma konusunda hassas davrandıklarını ve buna özen gösterdiklerini söyledi.



Mısır DışiÅŸleri Bakanı Samih Åžukri, Türkiye-Mısır iliÅŸkilerinde halkların kültürel ve tarihi yakınlığı ile siyaseti birbirinden ayırma konusunda hassas davrandıklarını ve buna özen gösterdiklerini söyledi.

Mısır’ın yarı resmi gazetesi El Ahram’a verdiÄŸi mülakatta Mısır DışiÅŸleri Bakanı Åžukri, Türkiye ile iliÅŸkiler konusunda açıklamalarda bulundu. Türkiye ile iliÅŸkilerin son yıllarda gergin olduÄŸuna dikkati çeken Åžukri, iki ülke arasındaki diplomatik temsil düzeyinin hala büyükelçilik seviyesinde olmadığını hatırlattı.

Åžukri, 30 Haziran sürecinden sonra Türkiye’nin Arap ülkeleri ile ilgili bazı politikalarının ve Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı (Ä°hvan) liderlerine ev sahipliÄŸi yapmasının soru iÅŸaretlerine neden olduÄŸunu, ancak bütün bunlara raÄŸmen iliÅŸkilerde Mısır ve Türk halklarının çıkarlarını ön planda tuttuklarını ifade etti.

Şukri şunları kaydetti:

"Türk halkı, tarihi ve kültürel olarak Arap halklarına çok yakındır ve iki halk arasındaki iliÅŸkiler hep özel olmuÅŸtur. Halklar arasındaki sosyal baÄŸlar, siyaset ve yönetimler arasındaki iliÅŸkilerden daha kalıcıdır. Bu nedenledir ki, halkların tarihi baÄŸları ve yakınlıkları ile yönetimlerin siyasi tercihlerini birbirinden ayırma konusunda hassas davranıyor ve buna özen gösteriyoruz.”

Geçen sene Birleşmiş Milletler'de Dışişleri Bakanı Mevlüd Çavuşoğlu ile görüşmesi konusundaki bir soru üzerine Şukri, görüşmenin asıl siyasi konulara dokunmadan, ilişkilerin geliştirilmesi odaklı olduğunu, Mısır ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için daha derin meselelerde gelişme kaydedilmesi gerektiğini belirtti.

Mısırlı yetkililerin birçok vesileyle Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi konusunda hazır olunduğu yönünde açıklamalar yaptığına değinen Şukri, bunun karşı tarafın atacağı adımlarla da bağlantılı olduğunu vurguladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.