Sosyal Medya

Güncel

Akar: Ä°ran ile iÅŸbirliÄŸi istikrar saÄŸlayacak

İran'da temaslarda bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, 'İran ile yapılacak işbirliği bölgede istikrara katkı sağlayacak' dedi.



Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, İran'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında İran Savunma Bakanı Emir Hatemi ile bir araya geldi.

İran resmi ajansı İRNA'nın Savunma Bakanlığı Halkla İlişkiler Dairesine dayandırdığı haberine göre, Orgeneral Akar, Tahran temasları çerçevesinde İran Savunma Bakanı Hatemi ile görüştü.

"TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP"

Görüşmede Bakan Hatemi, Ä°ran ve Türkiye'nin tarihi, dini ve kültürel birlikteliÄŸe sahip iki millet olduÄŸuna iÅŸaret ederek, "Türkiye, savunma ve güvenlik açısından Ä°ran'ın dış politikasında önemli bir yere sahiptir." dedi.

Batılı güçlerin, IŞİD'den sonra bölgede yeni senaryolar üzerinde çalıştıklarını söyleyen Hatemi, "Ancak, Ä°ran ve Türkiye, bölgenin iki önemli ve etkin ülkesi olarak bu yeni senaryoların gerçekleÅŸmesine izin vermeyeceklerdir." ifadesini kullandı.

"ÜÇLÜ BİRLİKTELİK ETKİLİ ROL OYNAYACAK"

Hatemi, Ä°ran'ın, tüm ülkelerin toprak bütünlüğünü korumaya dayalı bir siyaset izlediÄŸini belirterek, "Ä°ran, Türkiye ve Irak'ın birlikteliÄŸi, bölgenin emniyet ve istikrarının yanı sıra, ayrılıkçı giriÅŸimlere karşı etkili bir rol oynayacaktır." diye konuÅŸtu.

Suriye krizinin çözümüne yönelik katkılarından dolayı da Türkiye'ye teşekkür eden Hatemi, iki ülke arasındaki askeri iş birliğinin genişlemesinden memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

"İŞBİRLİĞİ, İSTİKRARA KATKI SAĞLAYACAK"

Genel Kurmay Başkanı Akar da Türkiye - İran arasındaki ilişkilerin, İran Genel Kurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri'nin ziyaretiyle yeni bir döneme girdiğini belirterek, iki ülke arasındaki iş birliğinin, bölgenin ve dünyanın güvenlik ve istikrarına katkı sağlayacağını ifade etti.

Türkiye'nin, "Irak ve Suriye'nin" toprak bütünlüğünü desteklediÄŸini vurgulayan Akar, ülkelerin coÄŸrafi sınırlarında herhangi bir deÄŸiÅŸikliÄŸin Türkiye tarafından tanınmayacağını dile getirdi.

Orgeneral Akar, Türkiye, İran ve Irak'ın, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) gayrimeşru referanduma karşı gösterdikleri ortak tepkiye işaret ederken, bölgedeki şartların değişmemesi durumunda, IKBY'nin siyasi, ekonomik ve askeri alanlarda yaptırımlarla karşı karşıya kalacağını sözlerine ekledi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, İran'daki temasları çerçevesinde, İran Genel Kurmay Başkanı Bakıri, İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşmüştü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.