Sosyal Medya

Güncel

'Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 7'nin üzerinde büyüyecek'

Kalkınma Bakanı Elvan, "2017’nin üçüncü çeyreğinde inşallah yüzde 7’nin üzerinde bir büyüme sergileyeceğiz. Yıl geneline baktığımızda da yine yüzde 5’in üzerinde bir performansı yakalayacağımıza inanıyorum." dedi.



Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye ekonomisinin 2017’nin üçüncü çeyreÄŸinde yüzde 7’nin üzerinde bir büyüme sergileyeceÄŸini belirterek, “Yıl geneline baktığımızda da yine yüzde 5’in üzerinde bir performansı yakalayacağımıza inanıyorum.” dedi.

Bakan Elvan, Türk Telekom'un ana sponsorluÄŸunda düzenlenen Platin Ä°ÅŸ Kitapları Ödülleri töreninde yaptığı konuÅŸmada, Türkiye’nin 2002 yılından bu yana sergilediÄŸi performansla tüm dünyaya ekonomisinin saÄŸlam temeller üzerine oturduÄŸunu gösterdiÄŸini söyledi.

Türkiye’nin son 15 yılda deÄŸiÅŸik zamanlarda iç ve dış ekonomik ÅŸoklarla karşı karşıya kaldığını aktaran Elvan, ancak ülkenin bunların hepsinden baÅŸarıyla çıktığı bir kalkınmaya sahip olduÄŸunu dile getirdi.

Elvan, şunları kaydetti:

“Sadece son 4 yıla bakarsak, 17-25 Aralık darbe giriÅŸimi, Rusya krizi, terör olaylarıyla karşı karşıya kaldık. Dünya ekonomisinde de 2017’ye kadar bir daralma gördük ve finansal koÅŸulların daha da güçleÅŸtiÄŸi bir süreç yaÅŸadık. Ardından hain 15 Temmuz darbe giriÅŸimiyle karşı karşıya kaldık. Ancak buna raÄŸmen Türkiye ekonomisi inanılmaz bir performans sergiledi. 2013-2016 döneminde Türkiye yılda ortalama yüzde 5,7’lik büyüme gösterdi ki 2016 bizim için sıra dışı bir yıldı. Böyle bir darbe giriÅŸimini baÅŸka bir ülke yaÅŸasaydı ekonomisi herhalde allak bullak olurdu. Biz 2016 yılında bir taraftan hükümetimizin, diÄŸer taraftan Merkez Bankamızın aldığı tedbirlerle yüzde 3,2’lik bir büyüme performansı gösterdik.

Ancak bu bizim için yeterli deÄŸildi. Ekonomimizin daha da canlandırılması gerekiyordu. Hükümetimiz buna yönelik çok sayıda tedbirler aldı. BaÅŸta Kredi Garanti Fonu uygulamaları olmak üzere istihdam ve diÄŸer birçok alanda tedbirleri uygulamaya koyduk ve 2017’nin ilk yarısında yüzde 5,2’lik büyüme performansı gerçekleÅŸtirdik. Bu yılın ilk çeyreÄŸinde yüzde 5,2, ikinci çeyrekte de yüzde 5,1 büyüme sergiledik. Åžu an itibarıyla öncü göstergelere baktığımızda da onca sıkıntılara raÄŸmen Türkiye ekonomisinin iyi yolda olduÄŸunu görüyoruz. Ekonomimiz oldukça saÄŸlam temellere oturuyor ve kararlı bir ÅŸekilde ilerliyoruz."

Bakan Elvan, “2017’nin üçüncü çeyreÄŸinde ise inÅŸallah yüzde 7’nin üzerinde bir büyüme sergileyeceÄŸiz. Yıl geneline baktığımızda da yine yüzde 5’in üzerinde bir performansı yakalayacağımıza inanıyorum.” dedi. 

"Yatırımcılarımızı yatırım yapmaya davet ediyorum"

Son birkaç yılda yatırımcıların yatırımlarını ertelemek istediklerini ve ÅŸu anda yatırım yapma eÄŸiliminde olmadıklarını gördüklerini aktaran Elvan, “Her ne kadar en son aldığımız rakamlar bizi umutlandırsa da son birkaç yılın rakamlarına bakıldığında büyümede yeni yatırımların oranının düşük olduÄŸunu görüyoruz. Bu kadar saÄŸlam temeller üzerine oturmuÅŸ bir Türkiye’de yatırımcılarımızı yatırım yapmaya davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Enflasyonda özellikle 2016'nın son aylarında ve 2017’nin başında yaÅŸanan kur ÅŸokundan kaynaklanan bir artış olduÄŸunu belirten Elvan, “DiÄŸer taraftan iÅŸlenmemiÅŸ gıda ürünlerinde yine bir artış söz konusuydu. Bu iki ana unsurdan kaynaklanan bir artış söz konusu oldu. Ancak önümüzdeki aylarda enflasyonu yine aÅŸağı yönlü olarak göreceÄŸiz. 2018’in ilk 2 ayında yüzde 7’ler mertebesine kadar ineceÄŸimizi düşünüyorum.” diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.